Sneda knäböj?

Det är bra att ha ett nätverk med kollegor som kan komplettera dina färdigheter. Jag skickar klienter vidare hela tiden då jag saknar kompetens att arbeta med vissa problem (seriöst, gå till en sjukgymnast innan du går till en PT). Turligt nog kompletterar jag andra tillräckligt för att vi ska kunna göra en gemensam push för ett friskare, starkare och gladare samhälle (speciellt starkare). Angelica kom till mig via Superoptigabbe som konstaterat att det var ett rörlighetsproblem som ställde till med hennes rygg och höftproblem.
Det visade sig att höften skiftade åt sidan och gjorde ont när hon utförde knäböjsrörelser. Tydligen hade hon varit hos sjukgymnast ned sina problem i över ett år utan resulat. Turligt nog är sneda knäböj ett av mina favoritområden! Efter lite vidare tester visade det sig att hon hade dålig stabilitet och balans ståendes på höger ben, samt att både höger och vänster diagonala bålmuskulatur behövde lite kärlek. Efter ett par minuters aktivering av muskler blev knäböjen utan belastning bättre och efter 5-6 veckors arbete hade vi både en nästan perfekt balanserad knäböj och ett personbästa i marklyft.
Som bonus arbetade vi på hennes axlar (som var ganska frammåtroterade) med teknikarbete och lite drillande med Turkish getup positioner. Efter detta bestämde sig Angelica sig för att prova på både crossfit och styrkelyft och har nu kommit ännu längre i sin utveckling.
Jag låter Angelica berätta resten.

Vad var dina största mål innan vi började träna? 
Mitt främsta mål var att kunna knäböja med skivstång. Jag hade även som mål att stabilisera upp mindre muskelgrupper för att kunna bli starkare i tyngre övningar samt att förbättra min teknik även i marklyft och bänkpress.

Vad var dina största tränings/hälsorelaterade problem innan vi började träna?
När jag knäböjde med stång fick jag väldigt ont i länden och hade svårigheter att gå ner i djup. Jag hade även problem med min högra axel/skuldra. 

Hur arbetade vi för att lösa dessa problem?
Jag fick övningar för att stärka upp och aktivera min bål och rumpmuskulatur och även för aktivering av min högra skuldra. Jag fick ett träningsprogram som var uppdelat i drag- och presspass för att bygga upp min styrka och öva upp min teknik i knäböj, marklyft och bänkpress. Utöver de övningarna fick jag kompletteringsträning för att stabilera upp andra muskelgrupper som axlar, höft etc.

Kan du göra en lista med dina tränings/hälsoframsteg som vi uppnått hittills?
· Jag kan nu göra knäböj med stång utan att det gör ont i min länd.
· Jag har fått en bättre teknik i knäböj, marklyft och bänkpress.
· Jag har fått en bättre kroppskontroll.
· Jag har blivit mycket starkare!
· Jag har blivit mer rörlig

Vad var det mest positiva med träningen?
Att jag blivit starkare och fått en teknik som gör att jag klarar av att göra mina övningar utan att få ont. Jag har även fått ett mål med träningen, då jag förut tränade mest för att det var så kul. Då blandade jag ALLT hej vilt och hade svårt att få någon struktur. Nu har jag fått ett mål med träningen, vilket är att börja tävla i styrkelyft och crossfit. 

Skulle du rekommendera mig som tränare till andra? Varför?
Jag vill definitivt rekommendera Carl Raask till andra. Jag blev mött av en väldigt varm och engagerad person som har en målsättning att hjälpa andra att lösa deras tränings/hälsorelaterade problem. Carl har en väldigt förnuftig och positiv inställning till träning som smittar av sig. Att rörlighet och teknik är det viktiga för att man ska fungera optimalt och bli stark, genomsyrar hans upplägg av träning. För min del har det haft en väldigt positiv effekt, då jag tidigare inte lagt något större fokus på just rörlighet. Efter att blivit alltmer rörlig har många övningar blivit lättare och även gett bättre resultat.

Till mitt upplägg var Carl noga med att stämma av med vad mitt mål var med träningen. Han frågade om min bakgrund med träningen och andra frågor som var relevanta för honom. Carl lade fram många idéer, men var noga med att stämma av att vad som var ok för mig, eller om jag hade egna förslag. Jag känner att jag fått en stor hjälp, inte bara med rörelser och styrka, utan även fått ett annat tänk vad det gäller träning.

Letar man efter en personlig tränare som vill ens bästa, så är det Carl Raask man ska gå till om man vill få resultat!

Är det något annat du vill delge?
Tack vare Carl har jag äntligen hittat mitt mål med träningen. Jag har alltid tyckt det varit roligt att träna, men har inte vetat vilken träningsgenre jag vill satsa på. Jag har hoppat mellan olika träningsformer, men inte riktigt känt att jag passat in någonstans. Tack vare Carl och hans genuina glädje och coaching har jag hittat rätt! Jag vill börja tävla i styrkelyft och även testa på att tävla i crossfit, det steget har Carl hjälpt mig att våga ta.

Jag genomförde en träningstävling i styrkelyft nu i september som var otroligt kul. När jag började träna med Carl i våras tränade jag med vikterna; 30 kg i bänkpress, 30 kg i knäböj och 50 kg i marklyft. På tävlingen, ca 7 månader efter jag tränat med Carl lyfte jag på tävlingen: 55 kg bänkpress, 80 kg knäböj och 125 kg marklyft. Det känns jättekul att med hjälp av rätt coach och teknikträning kunna avancera i vikter så snabbt och jag känner att jag har ännu mer att ge, Detta dessutom med en mycket kortare och mindre träningtid än jag haft innan, och det är ett stort plus att kunna få den tiden över till annat i livet :)

Tillbaka till karl.
Det är kul när man lyckas hjälpa till på mer än just det problemet som man blir uppsökt för, vi behöver alla mer tid till viktigare saker i livet än träning.Det är fler som har blivit osneda i sina knäböj.
På tal om knäböj. Denna helgen är det Eleiko Powerlifting steg 2. Ska bli spännande att se vad som händer där.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln