Om hinkar hot och smärta

För ett par dagar sen slösurfade jag på lite sociala medier och snubblade över en post av någon form av hälso/rehab person om ländryggssmärta. Han postade bilden nedan utan någon större kontext mer än antydan till att rött = dåligt= smärta.

Jag har ett problem med den typen av beteende.

Dels för att sambandet mellan "abnormal ländrygg" och smärta är ganska dåligt. Men framför allt för att det bidrar till en ökad rädsla och bygger på uppfattningen om att vi är sköra porslinsdockor. Det är ett ganska bra sätt att uppmuntra hopplöshet och apati för de med ryggproblem Med andra ord, vi ökar problematiken i stället för att hjälpa genom att bygga på bilden ”fel på mekaniken=ont”
(Kolla in vad jag skrivit om den så kallade noceboeffekten här).

En mer komplett bild på hur ländryggssmärta kan fungera

Vi har en massa nervändar överallt i kroppen som har uppgiften att hålla koll på om den situationen är farlig eller inte. Dessa nociceptorer, som de kallas, skickar signaler till hjärnan hela tiden. Mer om något händer, mindre om situationen är lugn. När det är riktigt många ”Det är farligt” signaler kommer du att få veta det. Det är då vi brukar få ont. Vi har också väldigt många system som blockerar och dämpar dessa signaler (vilket är tur annars hade vi vridit oss i smärta 24/7). I princip säger dessa signaler ”Det är lugnt”.

Det är hela tiden en kamp mellan ”Det är farligt” och ”Det är lugnt” signalerna. Och hjärnans jobb är att tolka situationen och skicka vidare en respons till kroppen. Farlig stuation=ont. Lung situation=inte ont.

I den här kampen mellan signalerna är det väääääldigt många faktorer som spelar in.
Självklart spelar det roll om du har några faktiska skador på eller i kroppen men sömn, stress, kost, träningsstatus och en massa annat spelar också roll!…Om någon av dessa är bättre eller sämre innebär det ofta att situationen upplevs annorlunda.

 Den absolut bästa visualiseringen av detta koncept är den så kallade ”smärthinken”.

Detta är en konceptmodell. Storleken på varje nivå är olika i verkligheten och beror på yterliggare en massa faktorer
Detta är en konceptmodell. Storleken på varje nivå är olika i verkligheten och beror på yterliggare en massa faktorer

Detta är din hjärna-ish. Du har en ryggrad med en buktande disk någonstans nere i ländryggen (1). Och du har ett kontorsarbete som gör att du sitter och belastar den här buktningen hela tiden (2). Du har inte tränat eller deltagit i en idrott på ett par år så kondisen och styrkan är inte på topp (3) och du börjar bli stel lite överallt så det är mer ansträngande att göra vardagssysslor än för fem år sedan (4). I och med att du sitter framför en dator är dina ögon ganska vältränade på att titta på en skärm men allt annat som inte används tas bort och du får ett ganska begränsat synfält (5) och du fick precis en stressig deadline av din chef! (6)
Vattnet i hinken har nu nått en kritisk nivå. Det är ungefär nu ryggen börjar göra ont. (Därav grönt streck)

Det är lite stressigt men du lyckas få en tid hos läkaren och lyckas övertala denne till att göra en röntgen på dig. Och ni får se en buktande disk! Så nu VET du att det är något fel på dig- och eftersom du är en intelligent, tänkande varelse, målar du upp ett ganska dramatisk scenario i ditt huvud-smärtan blir värre.(7)

Vad som glömdes i samband med röntgen var att fynden på röntgen inte är relevanta då de flesta av oss går omkring med "fel" på ryggen utan några som helst problem.

Så vad kan vi göra åt detta?

Allt vi behöver göra är att tömma hinken till den graden att du hamnar under smärtgränsen. Vad vi gör exakt spelar mindre roll-Det finns ingen magisk lösning som löser allas problem. Och det är väldigt viktigt att komma ihåg det, fortsätt leta lösningar!

Här har du ett par idéer som kan hjälpa dig på vägen

-Ändra arbetsställning
-Börja träna kondition och styrka
-Arbeta upp rörligheten
-Göra något åt synen (vi har 6 muskler kring varje öga som kan bli starkare eller svagare beroende på användning)
-Gå till en psykolog och lär dig stresshantering
-Utbilda dig om hur skadad vävnad inte alltid betyder smärta (explain pain är bra läsning)
-Gå till någon som hjälper dig att leta och låsa upp eventuella mekaniska problem
-Gör mer av något du tycker väldigt mycket om (som inte irriterar ryggen)

Mina favoriter är uppenbarligen att titta på den här typen av problematik ur ett rörlighets- och styrkeperspektiv, men i många fall handlar det också om hur syn och balansen fungerar. Ännu oftare är det summan av att bättra alla faktorer ett par snäpp. Det är då det börjar hända saker på riktigt.
Men, som sagt, alla svar som är rätt-är rätt, förutsatt att det händer något positivt med ryggen.

Så ge inte upp hoppet och titta inte på för många röntgenplåtar.

Tyckte du det här inlägget var givande? Har du eller en vän ont i ryggen. Sprid gärna den här superviktiga informationen genom att gilla och dela den på sociala medier.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln