Vad The Matrix och Spindelmannen kan lära dig om stela axlar 

Hallo internet!
Detta är en spirituell uppföljare till mitt förra inlägg om smärthinkar för ryggen. Jag rekommenderar att du läser det först för att hänga med lättare. Orkar du inte så kommer du ändå kunna plocka lite guldklimpar härifrån.

Som jag tidigare nämnt så är smärta en utsignal. Det är en respons på ett upplevt hot och/eller stress. Vi kan egentligen sammanfatta situationen med ett ord ”Rädsla”

Den här rädslan kan mynna ut i smärta. Men innan dess kan den leda till svaghet och stelhet. 

"The matrix is a system, Neo"

Vi har en massa nervändar, mekanoreceptorer, som berättar för hjärnan var någonstans våra leder befinner sig. De flesta mekanoreceptorerna sitter runt lederna men vi har ett par inuti musklerna som berättar om de är spända eller avslappnade. Exempelvis vet du om du har en öppen eller knuten näve även om du håller den utanför synfältet. Hoppas jag.

Mekanoreceptorerna skickar som tidigare nämnt information upp till hjärnan och målar upp en bild av din kropp inuti din hjärna. Eller en karta, som bilderna gärna kallas. Dessa kartor är specifika för olika rörelser och positioner. Lite som bilderna som flashar på skärmen i bakgrunden när Neo lär sig Kung Fu.

Vi kan ha bättre eller sämre koll på våra leder. Antingen på grund av skador eller smärta, men ofta är det på grund av underanvändning.
Om vi återanvänder oss av Neos Kung Fu bilder och tänker oss två varianter av dem. En variant där bilden är högupplöst och en som är lite mer suddig. Vilken skulle du vara mest bekväm med att använda? Antagligen den högupplösta varianten då du får tydliga exakta instruktioner och inte behöver chansa lika mycket.

Eller tänk dig vilken upplösning du helst använder dig av när du tittar på youtube.

Klart bättre att titta på heroes of the storm i 1080 än 240 upplösning
Klart bättre att titta på heroes of the storm i 1080 än 240 upplösning

Har du dålig eller begränsad information från dina leder, är risken för smärta eller begränsad rörlighet större.
Tänk hur du skulle reagera om du skulle vara tvungen att bygga ett hus med bara en halv ritning. Inte helt party.
Detta får nervsystemet (och därmed kroppen) att gå in i permanent skyddsläge, oftast utan att du är medveten om det.
Graden av skyddsläge beror på hur pass full smärthinken är.

När vi blir stressade händer, bland annat, följande:
-Ansiktsmusklerna spänner sig för att skydda käke etc
-Huvudet åker fram och ner för att skydda nacke och hals
-Axlarna åker upp och fram för att hjälpa ytterligare ett snäpp med nackskyddet
-Revbensmusklerna spänner sig för att skydda lungorna
-Mag- och rumpmusklerna spänner sig för att skydda tarmar etc
-Benen spänner sig för att dra ned dig till en lägre tyngdpunkt

Det är svårt att vara rörlig i skyddsläge
Det är svårt att vara rörlig i skyddsläge

Detta kallas för skrämselreflexen och är vår inbyggda spindelkänsla. Reflexens jobb går ut på att göra oss så små och stryktåliga som möjligt. Extremt bra överlevnadsmekanism om något skulle gå snett på riktigt. Men det är svårt att röra sig snabbt och effektivt när allt är på helspänn. 

Skrämselreflexen är inte något som antingen är av eller på. Ditt nervsystem skannar av din innre status samt din omgivning och ställer frågan ”är det här farligt?” 24/7. Baserat på svaret går du in i mer eller mindre försvarsställning.

Det finns självklart en massa andra faktorer som påverkar skrämselreflexen (inte minst din personliga uppfattning av situationen) men jag har redan skrivit för mycket så vi begränsar oss lite :)

-Spindelmannen kan röra sig smidigt för han vet exakt var hotet kommer ifrån. Vi vanliga dödliga har inte riiiktigt lika bra koll och går därför in i skyddsläge.
-Spindelmannen kan röra sig smidigt för han vet exakt var hotet kommer ifrån. Vi vanliga dödliga har inte riiiktigt lika bra koll och går därför in i skyddsläge.

Ett enkelt exempel: Din axel är kopplad till din hand

Först behöver du göra ett test.

Om du har en axel som är stel eller eventuellt gör ont så tycker jag du testar att röra axeln åt det hållet du är stel, bilda dig en uppfattning om hur långt du kan röra dig.
För er andra testa rörlighet som är relevant för er. Eller ännu bättre! Gör ett par armhävningar innan vi börjar jobba med handen.

Ta din hand och håll den framför kroppen med handryggen uppåt. Se till att armbågen snuddar vid midjan och håll i underarmen för att undvika fusk (underarmen skall INTE röra sig). Spreta med fingrarna och börja rita en gigantisk cirkel med handen. Jag vill att du ska fokusera på carpalerna (lila benen på bilden nedan) och känn efter rörelse. Ge mig tre långsamma, stora varv åt endera hållet. Fuska inte! Sa jag att det skulle vara stora och långsamma varv?

Lila benen skall röra sig lite
Lila benen skall röra sig lite

Testa din axel igen.

En del av er kommer bli starkare och rörligare, en del svagare och stelare, en del kommer det inte hända nånting med. Förhoppningsvis kommer de flesta bli bättre i axeln. Detta är ett exempel på att vi ger hjärnan lite mer information. I princip säger vi ”Hej! Här är din hand, allt är lungt!”
Att hjärnan släpper på bromsen i axeln om den har bättre koll på handen är ganska logiskt.  Jag hade inte velat använda min hand om jag inte visste var den var och ett av de enklare sättet att hindra handanvändandet är att försvaga axeln.
Kom ihåg, kass information=hög hotbild=skrämselreflex, mycket och bra information=låg hotbild=stark och rörlig.

Om du fick bra respons vill jag att du upprepar den här övningen ett par gånger om dagen tills det sker en mer permanent anpassning av hjärnan och kroppen.

Om du fick en neutral eller negativ respons vill jag att du håller dig tills nästa inlägg!
Det kommer mer saker vi kan arbeta på.

Vad tyckte du? Låt mig veta om du vill ha mer sånt här i kommentarerna eller på facebook.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln