Styrkelyftsrörlighet: Ovansida fot
Idag skall vi jobba med foten för att få höften att funka bättre.
De flesta av oss är medvetna om att vi har fötter. Men jag tror inte så många är med på att fötterna är ett av de mest ledrika områdena i kroppen. Jag tror vi har ungefär 26 ben i foten, give or take. Det betyder att det är väldigt stor potential för lederna att både vara rörliga men också väldigt stela. Antagligen på grund av moderna superdämpade jätteknutna skor så har de flestas fötter en tendens att vara väldigt väldigt stela. Så foten påminner mer om en klump än ett böjligt, stort, ledigt område. Väldigt mycket stela och svaga höfter kommer sig av att fötterna inte riktigt är mjuka och kan röra på sig och vi skall försöka göra något åt det med dagens töjövning.
Många märkte säkert förra veckan att det var svårt att komma särskilt högt upp med höften när vi gjorde höftcirklarna här framme utan en massa fuskande. Det är ett aldeldes utmärkt test att göra höftcirklarna före och efter dagens töjövning. Det andra du kan göra är att testa din vanliga knäböj och se om du kan hålla spänn i främre delen av höften eller i magmusklerna ju djupare du går. Allra helst ner nånstans åt bottenläget i böjen. Men vi kanske nöjer oss med paralellt för vi får våra vita lampor då. Det vi skall göra är att töja här på vår fot. Precis innanför där skoknuten sitter på de flesta skorna. Använd gärna en vägg för balanshjälp när du gör töjen, speciellt om du har lite sämre balans. Ta din fot och ställ den precis rakt bak bakom kroppen, se till att du bildar en rak linje med din häl, ditt knä och din höft. Så du inte ser ut så här eller såhär och försök hålla dig jätterak. Sen vill jag att du böjer på frambenet och trycker din fot snett ner mot marken och kommer upp igen. Förhoppningsvis får du ett litet töj på ovansidan av foten ungefär vid skoknutspunkten. Helst skall det kännas som om de två benen som sitter där öppnas upp lite såhär varje gång du töjer ner.
Det är väldigt vanligt att folk får kramp under foten eller under tårna när de ställer sig i den här positionen. Så för att motverka det kan du ta en foamroller eller något annat mjukt och lägga foten uppe på den så slipper du jobba så mycket med att böja tårna uppe i nya lägen som de inte är vana vid. Så försök undvika kramp i största möjliga mån. Går det inte att bli av med krampen ens då så tar du och värmer upp foten och borstar den så den blir varm och mjuk. Då släpper krampen på 9 av 10 personer som har problem med det. Försök göra en fyra fem reps och få till bra töj varje gång och sen testar du höften eller böjen igen efter det. Det här är en såndär supervinnarövning som är jättelätt att göra i princip varsomhelst, närsomhelst förutsatt att du har tillräckligt mjuka skor för att göra den. Det finns både fördelar och nackdelar med det. Det är bra för du kan få väldigt väldigt många repetitioner och det är superbra. För då kommer kropp att börja anpassa sig till din nya rörelse lite snabbare. Nackdelen är att om man gör det varsomhelst närsomhelst så blir det gärna att man bara står och slapptöjer lite utan att ha tekniken i åtanke och då förlorar övningen totalt sitt syfte. Så om du får för dig att göra den här närsomhelst under dangen, se till att du har god teknik när du gör den.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarerna
-
Maria Hassel » Styrkelyftsrörlighet: Diafragman: ”Hej Gör denna övning samt några till för att bli av med vad jag tror är ett diaf..”
-
Niklas » Styrkelyftsrörlighet: Mediannerven: ”Hej Carl! Viktigt att veta att det inte går att stretcha en nerv för att göra de..”
-
Jessica » Smärtteori Hothinken: ”Intressant läsning! Jag lever lite som i en bubbla nu och börjat fundera på min ..”
-
Anette » Jag flyttar till Stockholm: ”Stort tack för all hjälp jag fått utav dig. Hoppas du/ni kommer och hejar på mig..”
-
Maria » Jag flyttar till Stockholm: ”Massa kärlek tillbaka!! Och tack!”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
rotation gate control ögon tunga mammamage lårnerv snsf pullups femoralis mediannerv magmuskler lårmuskler idrott halsmuskler övre traps workshops muskelspänn bänkbrygga ljumskar smärtteori fingrar balans hamstrings nutrition rygg löpning sumomark höft kost rehab nervglidning motorik hitta muskeln axlar marklyft vetenskap styrka bänkpress halmstad rörlighet styrkelyft träning personlig träning träningslära rkc kettlebell knäböj skuldran andning nervsystem smärta andningsmuskler skador knä avsiktlig träning biceps återhämtning grepp armbåge crossfit hand stretching tjejer vader diastas fotled graviditet sneda bukmuskeln syn traps bordtennis vestibulära systemet föreläsning hypertrofi. muskelbygge tibialisnerven triceps borlänge nervstretch nördar raka bukmuskeln