2016 > 12

Idag skall vi göra exakt samma grej som förra veckan men vi sätter foten på lite olika roliga ställen för att se vad som passar dig bäst
Förra veckan snurrade vi ju foten med rakt ben rakt framför kroppen. Och det är väll okej att lära sig att röra på foten bara sådär. Men de flesta som tittar på det här är förhoppningsvis intresserade av att lyfta mer eller i alla fall lyfta samma vikt och känna att det är lite lättare att utföra. Och då krävs det ett visst mått av specifik träning för att bli bättre på just de grejerna
Så vad vi skall göra nu är att visa var du kan hålla foten beroende på var du är intresserad av att bli bättre. Så om vi börjar med knäböj så går det helt enkelt till som så att du tar din balanshjälp eller en stödjevägg. Lyfter upp din höft i något som påminner om en böjposition.  Är du nöjd med att komma till parallelt  med vertikalt skenben a'la bred styrkelyftarböj? Håll benet där.  Vill du komma upp i en superdjup tyngdlyftarböj? Då får du dra hälen mot rumpan och  komma extra högt med höften. Sen när du väl är i den positionen då börjar du snurra på foten. Och en del av er kommer säkert upptäcka att det var jättelätt att snurra när vi hade foten rakt framför oss men att det är supersvårt när vi sätter foten i ett annat läge. Detta förutsätter ju också att du testar om du har nytta av övningen på samma sätt som förra veckan. Antingen så gör du rörelsen du är intresserad av eller så testar du hamstringsstyrkan. Det var knäböjspositionen! Ni som gillar att bänka och har svårt att få in hälarna ordentligt. In mot resten av kroppen eller får kramp i baksida lår. Ni kan testa att kombinera den här med höftcirklarna vi gjorde bakom kroppen för en dryg månad sedan. Så vad jag vill att ni gör är att ni ställer er upp, böjer på knät och sen sträcker ni på höften bak utan att tappa svanken och bäckenet och sedan snurrar vi på foten här! Och när man har foten bakom kroppen så är det svårt att se foten då brukar det väldigt, väldigt ofta bli väldigt mycket svårare. Så be gärna en kompis hålla koll på dig  genom att eventuellt låsa skenbenet och ha koll på resten av kroppen så att du inte fuskar alltför mycket. Uppenbarligen kan vi också göra detta i en sumoposition och jag tror de flesta börjar förstå hur det här går till.  Vi tar benet väldigt långt ut åt sidan utan att göra en massa med resten av kroppen och snurrar på foten här. Så borde eran utlåsningsposition kännas snäppet bättre. Det här kommer väll se lite roligt ut på gymmet. Men om ni har problem med det så får ni göra de här övningarna hemma innan ni går och tränar så löser det sig.

Läs hela inlägget »

Idag snurrar vi foten för att bli bekvämare i både böj, bänk och mark.

Om det inte framgått så gillar jag verkligen fötter. Dels för att foten är superviktig rent biomekaniskt.  Vi använder ju den hela tiden när vi står , går, böjer, bänkar och markar. Men också för att den är superduperviktig rent neurologiskt. Vi har jättejättemycket känselceller som slutar nere i foten. För att vi skall kunna ha reda på var foten är någonstans. Det är ganska viktigt att veta sånt!
Det betyder att när man jobbar med foten så är det ganska mycket uppe i hjärnan som påverkas av den. Så från ett hjärnperspektiv så är foten superduperviktig.
Nu råkar det vara som så att väldigt många hamstrings och baksida lår sitter i fötter. Vi pratar både svaga och stela baksida lår. Så dagens tester, förutom då det vanliga att känna på bekvämlighet i böj bänk och mark. Det är om du har något passande rörlighetstest för baksida lår. Jag tycker inte luta sig fram är ett särskilt bra test, alltså att försöka nudda golvet. Det är för mycket annat som påverkar. Men ligga på rygg och försöka lyfta benet så högt som möjligt. Eller be någon testa din passiva rörlighet kan vara ett bättre alternativ. Alternativt lägga dig på mage i lårcurlsmaskinen och se om du kan böja på knät längre eller flytta mer vikt med samma ansträngning. Efter att du gjort dagens övning.
Det kan vara en väldigt väldigt bra idé.

Det vi skall göra idag. Det är att. I mitt fall tar jag min Gandalfpinne ännu en gång. Jag vill att du tar valfritt ben, förslagsvis den sidan du upplever dig stelare eller svagare på. Lyfter upp benet från marken och håller rakt knä. Se till att låret är låst hela tiden.
Och sen vill jag att du börjar göra en gigantisk cirkel med din fotled. Då skall ditt ben vara stilla i luften så att det inte blir nått sånhär *roterar höften*.
Ditt knä skall vara låst så det inte blir nånting sånthär *roterar knät* Och så mycket som möjligt försök hålla dina tår avslappnade.
All rörelse skall ske här *visar på fotleden* Det är där fotleden sitter.
Många av er kommer säkert upptäcka att vissa delar av rörelsen är lite ryckigare eller svagare eller att det är helt enkelt svårt att röra sig däromkring.
Uppenbarligen vill vi lägga lite extra tid och kärlek på precis de områdena. Självklart vill jag att du gör ett separat rörlighets- eller styrketest för baksida lår i samband med att du försöker prickskjuta det svaga området.
Det som absolut oftast kommer att synas, nu kan jag göra min dåliga fot i det här fallet så kommer det säkert att synas lite mer, är att i stället för en cirkel så blir det mer en ryckig "flerhörnings"-rörlese. I stället för en mjuk och fin cirkel. Alla de småkanterna i cirkeln är bra om du kan runda till och mjuka upp och det gör du lättast genom att sänka tempot och jobba väldigt väldigt noggrant med att försöka mjuka upp rörelsen.
Senast idag hade jag en kille som behövde jobba med det väldigt väldigt mycket på ena sidan. Och när vi fick till det så lade vi till en fem tio grader på hans benlyft och han kom ner väldigt mycket djupare ner i knäböjen med större bekvämlighet. Så det här påverkar väldigt många väldigt snabbt.

Läs hela inlägget »

Idag fortsätter vi med våran babyträning. Fast vi gör det i en böjposition.

Idag gör vi somsagt exakt samma övning som förra veckan. Samma tester och samma principer skall vi följa, så har du inte tittat på övningen vi gjorde förra veckan så klickar du där, och har du inte sett filmen vi gjorde för två veckor sedan så klickar du där. Jag hoppas att youtube funkar med det här.
Vad vi gör idag är helt enkelt är att i stället för att knyta foten när vi har benet precis framför oss så gör vi somså att vi tar upp benet och ställer höften i något som påminner om botten av en böjposition. Sen gör vi somså att vi drar upp foten, knyter tårna, spänner fotvalvet och börjar sträcka foten ner mot marken. Kommer upp och sträcker på tårna. Och så gör vi det två tre repetitioner.
Det är väldigt många som är superbra på att knyta tårna i grundpositionen och så fort vi flyttar upp foten till något som påminner om böjpositionen så blir det totalt kaos. Det är därför det är väldigt viktigt att testa ens rörelseförmåga både i en generell, ganska enkel position, men ännu viktigare att testa den i en specifik sportposition.
Beroende på din böjstil så får du ju självklart anpassa var du har din höft och din fot någonstans. Ni som sitter lite djupare och har smalare fotposition a’la tyngdlyftning får ju självklart hålla höften ganska så högt uppe och böja på knät ganska mycket när ni gör den här övningen. Ni som står lite mer bredbent och håller skenbenet vertikalt ni får gå lite längre ut åt sidan och böja lite mindre på knät. Det är helt omöjligt för mig att veta exakt hur folk böjer eftersom jag pratar in i en kamera just nu. Så jag lämnar det lite upp till er att använda ert sunda förnuft.

Läs hela inlägget »
Etiketter: styrkelyft, rörlighet

Idag skall vi träna babyreflexer för att bli bättre på att knäböja.

Jag hoppas att förra veckans töjande av ovansida fot gjorde att några av er upptäckte att ni har fötter. Vi skall fortsätta jobba med våra fötter och i princip töja på samma leder, fast vi kommer att göra det genom att spänna musklerna på andra sidan foten. Alltså vårat fotvalv och undersidan av foten. Anledningarna till det är flera, dels för att vi kan räkna med att få samma styrkeökande effekt i främre delen av höften men också för att det är väldigt användbart att kunna spänna musklerna under foten för att grabbba tag i golvet när vi laddar för att knäböja eller för all del när vi markarkyftar och bänkar för den delen.
Ta gärna lite balanshjälp. Jag har min gandalfpinne här till min hjälp. Jag vill att du tar din ena fot, lyfter den upp från golvet lite och drar både foten och tårna upp mot ditt knä så mycket som möjligt.
Sen börjar du med att knyta bara tårna och sen spänner du lite under foten. Sen börjar du sträcka ner foten mot golvet. Gå så långt ner som du kan behålla spännet under tårna och under fotvalvet. Sen kommer du upp långsamt, sträcker foten och sträcker tårna. Jag vill att du gör en 2-3 repetitioner av  detta. De flesta står inte ut med att göra fler repetitioner. Det är också väldigt vanligt att man får kramp under fotvalvet när man gör den här övningen. Antagligen för att de flesta är väldigt ovana vid att spänna de här musklerna så kroppen reagerar med ”OMG! Jag vet inte riktigt vad jag gör?! Sluta! Ta en paus”. Om det är så, ta antingen och värm upp foten genom att borsta på musklerna lite innan du kör. Eller så kan du ta och töja ovansidan av foten a´la förra veckans övning. Det dom flesta missar med den här övningen. Nu visar jag lite från sidan. Är att när de börjar gå ner så tappar de spännet under tårna och bara försöker peka ner så långt som möjligt med foten. Då får vi inte riktigt den effekten vi är intresserade av. Om du känner att du börjar tappa spännet ungefär här nånstans så är det bara att vända tillbaka upp därifrån.
Kör hellre kortare sträcka med maximalt knyt under tårna än lång sträcka med dåligt spänn.
Förstår du inte vad jag menar med barnliknelsen så är det bara att leta upp första bästa unge som är tillgänglig, testa att stoppa in ett finger under deras tå och så kommer ni att upptäcka att de kan göra så helt klockrent, rätt upp och ner.

Läs hela inlägget »
Etiketter: styrkelyft, rörlighet

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter