Swingexperimentet

Jag låg på golvet och försökte hämta andan, svetten bildade en pöl kring mig. Det brann i säte, baksida lår, underarmarna och…överallt. ”Detta var nog en av mina sämre bra idéer. Men nu vet jag [OxyconPro] hur det känns när man bränner fett!”
När man går på högskolan har man tillgång till lite kul utrustning. I det här fallet en Oxycon som vi skulle använda oss av till en uppgift i idrottsnutritionen.

Oxyconen är en maskin som mäter hur mycket syre man använder när man andas. Traditionellt går eller springer du på ett löpband när du använder Oxyconen.
Inte en chans att jag ska göra något så tråkigt! Ingår det inte tunga saker som flyttas är jag inte med!
Efter lite grävande visade sig att Ryan Farrar tyckte att man ska använda Oxyconen på kettlebell Swings, vilket lät som en fantastisk idé vid tilfället (1). Mina labbkompanjoner och jag bestämde oss för att kopiera Farrars protokoll som gick ut på att göra så många kettlebellswings som möjligt på 12 minuter med en 16kg kettlebell… Fast med min 24 kilo tunga kettlebell, Konrad.
Om vi bortser från de nördiga sakerna man kan använda Oxyconen till så har den en viktig funktion. Du kan använda siffrorna som den spottar ut för att rälkna ut hur mycket energi som går åt när du utför en aktivitet.

12 minuter, 294 swings och ett par liter svett senare hade jag gjort av med 200 kilokalorier. Periodvis brände jag 3 gånger så mycket energi som en genomsnittlig bodypumpare. Kolla här för att få en uppfattning om hur mycket mat 200kcal är.

Eftersom 9 av 10 studier inom träningslära görs på totala nybörjare har vi ett par saker att tänka på när vi jämför mina värden mot vad andra har fått fram.
Jag gjorde fler repetitioner med en tyngre kettlebell.
Jag väger 15kg mer än de flesta studiedeltagarna.
Det var en tävling för mig, målet var 300 repetitioner.
Ju bättre du är på swings, desto jobbigare blir de.

Jag har tränat swings länge. Därför gjorde jag av med mer energi på samma tid som nybörjarna i Ryan Farrars studie (1). Så om du är intresserad av att använda en övning för att bränna fett, bli bra på swingen. Öva swingen ofta och många gånger, fokusera på att bli en mästare på rörelsen och träningseffekten blr en trevlig bonus.

Och nutritionsuppgiften? Full pott.

Referens

1) Farrar, R., Mayhew, J., Koch, A. (2010). Oxygen cost of kettlebell swings. Journal of strength and conditioning research. Vol 24:4. Pp 1034-1036.

Kommentera gärna:

Du kan ändra denna exempeltext. Peka här och klicka på knappen "Redigera text". Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln