Hur man förebygger och undviker kettlebellblåsor.

Kettlebell medelklasserna (Hjälp! Vi behöver ett bättre namn!) är ett steg uppåt i mängden swings jämfört med nybörjarklasserna. Siktet ligger någonstans runt 150-200 repetitioner per pass. En ganska okej repetitionsmängd om man kör runt 1 pass i veckan. Arbetsökningen blir dock lite tuff i början. Om vi bortser från eventuell träningsvärk i hamstrings och rumpa så verkar greppet vara ett stort problem hos de flesta deltagarna. Eventuella grepproblem är dels teknik, grepp och vana. Lägger vi till ett par pass med gymnastik, tyngdlyftning och styrkelyft så har vi många sorters slit på händerna!

Med en sån variation riskerar du få uppleva minst 3 sorters blåsor. Standard skivstångsblåsor strax under fingrarna. Hook grip blåsor runt tummen. Och kettlebellblåsor lite högre upp i handen. Jarno har redan gjort ett kanonjobb med grunderna till handvård. Jag tänkte åka snålskjuts och expandera lite på hans arbete.

Handvård för lyftare

Jag kommer personligen inte riktigt överens med en standard handfil för mina blåsor och valkar. På rekommendation från andra lyftare började jag använda slipsten med en grov yta för större problem och en fin yta för det sista finliret. När jag lär mig nya lyft eller ökar träningsmängden arbetar jag lite på händerna varje dag jag duschar (förhoppningsvis alla dagar i veckan!) tills händerna vant sig vid det nya arbetet.

I slutskedet när jag tränade inför RKCn gjorde jag 200+ repetitioner av olika kettlebellrörelser och använde stora mängder greppkalk om dagen 4-5 dagar i veckan i 4 veckor. Det lärde mig en sak: Mer hudkräm är ALLTID bättre. Är det riktigt illa med torr hud och valkar som ryker till höger och vänster så har jag hittat två lösningar för att mjuka upp huden.

1: Ha med handkräm hela tiden och ta en liten klick när du kan.
…Jag tror jag precis förlorade hälften av mina manlighetspoäng där. Men allt är tillåtet i krig och styrketräning! En liten klick handkräm varannan timme hindrar händerna från att torka ut under perioder av hårt grepparbete.
2: Bommulshandskar+melkfett på kvällen=win
…Och där rök andra hälften av manlighetspoängen. Jag kanske kan återupprätta ett par av dem med att nämna att melkfett (allt låter häftigt på tyska) var den sortens hudkräm jag hade mest framgång med. Mest för att melkfett bara har tre ingredienser. Olja, parafin och vatten. Det nödvändigaste helt enkelt. Att smörja in sina händer på kvällen och ta ett par handskar på det är ett kanonsätt att minska torrheten i huden.

Greppskillz 101

Okej…Dags att återta lite manlighetspoäng och prata om hur man lyfter tunga saker igen!
Gör en knytnäve. Knyt näven hårdare. Ännu hårdare. Stenhårt! Förhoppningsvis kände du aktivitet  upp genom hela armen, förhoppningsvis lite ut i ryggen. Det här är något vi kan utnyttja i träningen, speciellt för alla kettlebellrörelser.

Genom att ta ett supergrepp kring handtaget, speciellt med lillfingret, sätter du igång muskulaturen i axeln. Men det handlar inte bara om att greppa handtaget för kung och fosterland, om du fokuserar på att ”dra med lillfingrarna” så kommer du automatiskt placera axeln i en starkare position och göra en fantastisk upptäckt. Armarna är en del av en helhet, kroppen. Med ett sånt här supergrepp hindrar du kettlebellen från att rotera i din hand, vilket är bra för både dina händer och för att undvika att kasta upp ett järnklot i rumpan på bakåtswingen. Klotet är alltid en förlängning av din arm i en swing.
Greppstyrka är en färdighet som du borde öva på även när du lyfter lätta vikter om du vill bli stark.

Använd strumpor om det inte räcker med greppträning

Okej du har jobbat på dina blåsor, använt handkräm och tränat grepp men det räcker inte! Den spontana reaktionen är att använda ett par handskar. Vilket är okej…ish.
Om vi går tillbaka till supergrepp och axelaktivering och vänder lite på situationen. Om du inte KAN greppa hårt för att det är en massa mjuka lager tyg och läder i vägen, vad tror du händer med musklerna axlarna då? Mindre aktivitet!
Det mindre dåliga alternativet är att göra strumphandskar.
Ta fram en strumpa, tunna sommarstrumpor i barnstorlek är att föredra. Stoppa handen i strumpan och klipp ett litet hål för tummen. Klipp därefter upp toppen av strumpan för att ge plats åt fingrarna och ta lite tejp mellan lång och ringfingrarna för att fästa ”handsken” på plats. Börja swinga! Eftersom friktionen mellan kettlebellen och huden tenderar att vara den stora boven för valkar så använd gärna extra kalk för att hindra kettlebellen från att glida ännu mer när du använder strumphandskarna. Strumphandsken är tillfällig lösning! Arbeta på grepp och handvård så du slipper använda den mer än som en nödlösning.

Ps. ”Handskarna” jag gjorde för det här inlägget ligger i boxen.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln