Trenddieter, fasta och hur man uttnyttjar systemet

Det är en helt vanlig lördag med inplanerad myskväll. Filmen är vald, perfekt att äta popcorn till! Tyvärr tog inspirationen slut där. Vad skall vi äta?
Precis som alla andra nördar vänder jag mig till den allvetande Google och söker på ”Mat!” och går in på första sidan för att kolla efter recept. Det första som dyker upp är en massa ”5:2 recept”. Rätta mig om jag har fel men sist jag kollade in någon diet som ens nämnde ordet ”fasta” så var det största fokuset på att INTE äta. Inte en massa recept, ”ät det här och det där!” och en massa genvägar.

Det finns inga genvägar, bara mer eller mindre intelligenta vägval.

Själv ”fastar” jag i den månen att har jag varit (mer eller mindre) frukostlös ett par år, jag gillar att äta färre gånger om dagen (mindre disk!) och framför allt gillar jag den mentala klarheten som kommer till mig innan första målet mat, så jag har inte brytt mig om det här 5:2andet särskilt mycket. I vilket fall är det kul att media börjar komma ifatt ett ämne som varit på tapeten ett par år av de som är mer insatta (1,2,3) För att inte tala om det faktum att flertalet religiösa traditioner inkorporerar fasta på något sätt för ett par tusen år sedan, gärna tillsammans med att du skall vara social eller hjälpsam mot medmänniskor. Det kanske finns en lärdom där?
Misstolka inte, det är bra att dessa saker kommer upp i media. Kunskapen innebär större frihet när man väljer hur man skall äta. Men ta lärdom av religionerna, fasta inte om du är sjuk. Kom ihåg det nästa gång någon berättar om hur farlig den senaste trenden är och hur ”jag fick en massa problem av att äta såhär”. Vanligt sunt förnuft är inte så vanligt när det gäller mat.

I vilket fall kollade jag vidare ”Fastereceptsidan” och lärde mig en hel del intressanta saker. Tydligen är det okej att äta under fastan, så länge du håller dig under 500kcal per dag eller något i den stilen. Du får till och med dela upp dessa 500kcal över hela dagen enligt ”reglerna”. Vilken tur att vi får äta lite under tiden vi inte äter…
Efter flertalet sidospår och förvirrande läsning kom jag åt recepten. ”Jaha, det är precis som vilken vettig mat som helst! Det här är ju värt att dela med sig av så länge man ignorerar 5:2 stämpeln.” Jag ser detta som en kanonmöjlighet att prata om hur man utnyttjar (nästan) alla hälsotrender genom att ta det bra och ignorera det dåliga.
Konceptet är enkelt:

Googla ”senaste hälsotrenden* + recept”
Ignorera allt snack om att dieten är den bästa sen skivat bröd, kontrollera att recepten innehåller mycket av både protein och fiber (frukt, bär, grönsaker).
Fortsätt ignorera allt snack om hur alla dina problem kommer att lösas om du följer vår religion dieten.
Kopiera recepten som ser goda ut och inte tar för lång tid att laga.
Upprepa steg 1-4 tills du har en receptbank.
Planera veckans mat.
Handla de matvaror du behöver för att laga maten från grunden.
Laga maten. Antingen storkok till matlådor eller precis innan du skall äta.
Ät maten.
Drick vatten till maten. Mellan måltider också.

*Senaste hälsotrenden kan med fördel bytas ut mot smalmat, kalorisnålt, grönsaker, nyttigt eller andra passande trendord. Det går även att köpa en kokbok, skriven av en kändis, som kanske eller kanske inte lagar maten som presenteras. Recepten är ungefär samma överallt i vilket fall.

Det var den lätta biten. Nu kommer det svåra: Du måste hålla dig till planeringen! Och det är däri nyckeln ligger i alla dieter, ätprotokoll och alla andra häftiga namn du kan använda för att berätta hur du äter. Men det är en helt annan historia.

Ikväll äter vi för övrigt köttfärs med curry, banan, jordnötter och en massa annat gott. Jag kallar dieten för lördagsmysdieten och kommer skriva en bok om den snart, håll utkik efter den i närmaste skvallertidning ;)

Alla referenser är till sidor där ämnet diskuteras i djupare detalj.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln