En ny guldklimp för axeln!


I går var jag med Jarno på en praktisk lektion med hans klass av blivande personliga tränare. Dagens tema var rörlighet med fokus på så kallad ”Smashing”. Det är en väldigt teknisk term som sammanfattar all rörlighetsträning där vi använder ett yttre verktyg för att skapa tryck på en muskel och (förhoppningsvis) få den att mjukna upp. Jag var inbjuden för att komma med lite tillägg och input men mest var jag med för att sno åt mig lite mer praktiskt applicerbara övningar. Kan jag gå ifrån en heldags utbildning med en eller två småförändringar eller nya övningar är jag mer än nöjd. Jag blev verkligen inte besviken! Om den här lektionen var representativ för resten av utbildningen så är det bara att ge en massiv tumme upp till Katrinebergs folkhögskola för en solid grundutbildning för tränare!

Förutom ett par småförändringar i hur jag kommer lära ut vissa övningar fick jag med mig en riktig guldklimp. En variant på hur man lossar på en stel pectoralis minor!

Pectoralis minor (Talspråk: pecminor) är en sån där liten muskel som kan ställa till med en massa bekymmer för en massa saker om den är för stel. Bland annat är den ofta i vägen för tjejer när de ska dra saker mot sig med hjälp av ryggmuskulaturen. Med det sagt tenderar killar att bänkpressa en massa, vilket också får den att stelna till. Notera skillnaden i utförandet mellan bilderna nedan. Den vänstra är biter bra på bröst, axlar och biceps. Den högra jobbar, rygg, baksida axel och biceps.

Med risk för att upprepa mig så brukar pecminor tighta till sig av knasiga andningsmönster också. Pecminor är ruskigt svår att stretcha själv på ett vettigt vis. Man kan alltid be en superkompis pressa ens axlar bakåt när man ligger på rygg men det är inte den smidigaste lösningen. Därför är en boll ett av de bättre och enklare verktygen för att komma åt muskeln.
På bilden nedan ser du den gamla varianten av pecminorsmashen. Jag hade tänkt skriva om den i detalj innan, men med den nya varianten blir det här inlägget genast mycket bättre! Man brukar kunna hitta en tight pecminor genom att lägga handen bakom ryggen och klämma på muskulaturen mellan revbenen och axeln, pecminor ligger innanför stora bröstmuskeln och är den tight känns den ungefär som tre korta och kraftiga gitarrsträngar. Väldigt politiskt korrekt muskel att leta efter på någon av det motsatta könet! Det är bara att lägga sig på mage, placera en boll på pecminor och gröta runt. Det ser ruskigt intelligent ut för en som inte vet vad du gör. Jag lovar!

Det var den gamla varianten, den fungerar hyfsat. Här kommer den nya varianten! Lägg märke till hur bra jag mår på mittenbilden! [Nya minorsmashen] Den här smashen är fullkomligt briljant! Placera bollen strax under nyckelbenet vid pecminors fäste. Luta dig mot en böjställning eller dörrkarm och för handen uppåt för att sträcka på muskeln. Kom ihåg att se lika glad ut som jag! För därefter ned armen och avsluta med en dragrörelse för att träna på att hålla axeln på plats och aktivera ryggmuskulaturen. Mer smashande av muskeln och teknikträning samtidigt? Kan inte bli mycket bättre! Det är bara att börja nöta varje dag tills det inte behövs mer.

I helgen blir det mer utbildning! Eleiko Powerlifting 1. Förhoppningsvis kan man plocka upp ett par lika fina guldklimpar där.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln