Eleiko Powerlifting 1

Må vara att jag studerat träning på högskolenivå ett par år nu men det finns alltid kunskapshål att fylla. Det är svårt att relatera abstrakta koncept från teoretiska ämnen som fysiologi och träningslära till den sortens träning man är intresserad av. Därför plockar jag upp extrautbildningar med mer fokus på praktik med jämna mellanrum. Problemet med många utbildningar inom den här branschen är att de är två dagar till en vecka, sen är du helt plötsligt en ”expert” inom det givna området.

Jag vet inte hur andra gör men när jag säger ”Jag är RKC utbildad” menar jag ”Jag tränade swings och Turkish Getups två gånger om dagen varje dag i över ett halvår och gick RKCn och läste allt jag kunde komma över på området”.
Samma sak gäller styrkelyft, jag har läst 100talet böcker och mer artiklar än jag kan minnas på området. Min egna träning är styrkelyft-ish i snart 3 år och jag har haft hellre nördiga konversationer om hur man lyfter tunga saker än går ut och festar (det är okej att tycka att jag är galen). Jag har även tävlat i snart ett år nu och börjar nosa på kvalvikterna till SM, så jag antar att det är ganska okej för en nybörjare som har styrkelyft som ”hobby”.
Med det sagt, det är alltid bra med lite officiell utbildning. Det är alltid lätt att missa något uppenbart när man är självlärd, så jag bestämde mig för att plocka upp Eleiko Powerlifting 1 den här helgen. Jag blev inte besviken!

Vi började lördagen med en snabb teorigenomgång av sporten styrkelyft och vad man har för nytta av maxstyrka för att sen gå direkt ut och köra knäböj. Det första som kom ur Peters mun var att vi skulle arbeta oss upp till ett maxlyft i varje gren under helgen. Spontanreaktion från min sida var ”Det händer INTE när jag har tävling om 2 veckor! Bara lätta maxlyft, tack!” Under söndagen tränade vi bänkpress och marklyft samt kompletteringsövningar till respektive lyft.

Teknikgenomgången för varje lyft var ganska grundläggande men jag hade rätt i min misstanke…jag har missat ett par tekniska detaljer i alla tre lyften som jag kommer få jobba på i framtiden! Även bland kompleteringsövningarna fanns det ett par guldklimpar som kommer göra mig till både en bättre lyftare och tränare. Antagligen kommer jag tvinga alla klienter att göra dem vid behov men ignorera dem för egen del. Det brukar bli så när man är ansvarig för sin egen träning.

Det var en rejäl mängd träning under utbildningen, framför allt tung sådan. Jag sitter här i kontorsstolen med träningsvärk lite överallt och jag ska föreställa van vid den här typen av träning! För att få en uppfattning om träningsmängden är det bara att kolla in min Fitocracy profil (det tar 30 sec att ordna gratis medlemskap). Den massiva träningsmängden för mig till ett par viktiga punkter som Peter tog upp ”Mat, vatten och sömn är ruskigt viktigt för styrkelyft! Annars kommer du inte orka med den tunga träningen” Ett enkelt men kraftfullt och väldigt underskattat meddelande. Fler inom den här branschen borde prata om vanlig mat och sömn!

På tal om återhämtning. Jag tränade ganska tungt dagarna innan, det var väldigt dumt i efterhand.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att det här är en väldigt bra grundkurs för den som vill ha en introduktion till styrkelyft men kanske inte är helt bekant med tekniken. Jag ser personligen mer fram emot tvåan där vi kommer prata mer om hur man väljer rätt lyftteknik för varje individ och längre planering av träningen!

Tydligen var det här världens första Eleiko Powerlifting utbildning. Det är alltid coolt att vara först med något och ett par deltagare blev väldigt sugna på att börja tävla efter att ha satt

Ahjusde. Risken finns att jag blir assistanscoach nästa 1a i december. Be there.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln