Slumpmässigga tankar en tisdagskväll

Jag sitter här och jobbar på en presentation inför en heldag på Corpus Kinna. Jag är inhyrd till att prata om två av mina favoritämnen. Styrkelyften, kettlebellträning och hur dessa träningsformer kompletterar varandra. Att göra presentationer på roliga ämnen är ganska lätt, speciellt när vi ska spendera den mesta tiden med att faktiskt träna lyften! Alla steg i inlärningsprocessen sitter redan i huvudet, det är bara att leta upp lite roliga bilder och få lite flyt i presentationen (-ish ;)). Och för att få flyt så börjar jag med att svara på frågan ”varför styrka?”. Jag har redan skrivit kort om ämnet men kom av mig. Det visade sig att det är lättare att skriva 500-1000 ord om ett ämne jag är intresserad av idag än ett jätteprojekt på potentiellt 10 000 ord i flera delar över flera veckor. Tänka sig, det är ju exakt vad jag försöker lära ut till klienter…
Tillbaka till styrka och varför du skall träna det! För mig förklarade Tudor Bompa det bäst i Periodization. Om du tar en titt på bilden nedan som jag lånat från boken så ser man att ”Maximal Styrka” sitter i mitten av ett spindelnät av en massa fysiska kvalitéer såsom snabbhet, explosivitet, till och med uthållighet är med i ett hörn. Periodization handlar om idrotter, så den fysiska kvalitén ”Looking good nekkid” finns inte med av någon underlig anledning… Men jag lovar att din styrka påverkar din förmåga att bygga muskler och forma kroppen.

Många vägar leder Rom, jag har mina favoritverktyg och du kanske har dina men förhoppningsvis kan vi komma överens om övergripande principer såsom att det är en fördel att lyfta riktigt tunga saker och bli starkare över en längre period. Om du tycker annorlunda, till exempel att hormonsvaret är viktigare än den faktiska överbelastningen av muskler, eller att timingen av ditt proteinpulver är viktigare än att äta riktig mat, föreslår jag att du läser på lite (hormoner, timing).

Så om styrkan påverkar ALLT i positiv riktning, varför tränar inte fler styrka då? Jag tror det hela bottnar i olika traditioner som uppkommit här i Sverige och  på många ställen världen. Styrketräning har man hållit på med väldigt länge men när den gamla klassikern Pumping Iron kom ut exploderade styrketräningen något enormt! Vilket var bra! Mer rörelse till folket! Det var bara två problem som uppstod i samband med detta.
1: Alla började tro att stora muskler och lite fett är det samma som att vara stark och hälsosam. Fråga vilken byggare som helst om det är hälsosamt att stå på en scen i tävlingsform. Passa på att fråga om byggaren var stark inför tävlingen när du ändå är igång.
2: I samma veva började alla härma Aaarhnold och grabbarna och började jaga pump i maskiner med dropset, fuskreps och hjälp av vänner. De missade att Arnold och hans kompisar hade spenderat flera år att lära sig grunderna i styrke- och tyngdlyften. Eller att de tränade posering och kroppskontroll med en precision som hade fått den värsta pedanten att gråta av lycka.
Därför tog man den lätta vägen. Arthur Jones hade lanserat Nautilus serien och HIT (High Intensity Training) filosofin strax innan Pumping Iron och dessa maskiner stod redo i gymmen när alla nya ”Blivande Mr.Universum” satte foten på gymmen för första gången. Tråkigt nog, verkade inte maskinerna fungera i längden och vi byggde på våra tendenser att sitta för mycket genom att träna sittandes. Detta gjorde att idrottare ”musklebundna” (stolsbundna?!) och de som kanske har allra mest nytta av styrketräningen började sky den.

Snabbspola fram till modern tid och maskinbaserad träning är lika populärt som något annat. Framför allt för att de anses säkra och lätta att lära ut. Så hur ser det ut egentligen? Ganska nyligen släpptes en artikel där man kollade på vad gymbesökare tränat och hur ofta de hade ryggvärk. Av en ren slump(!?) började man kolla på de första studiedeltagarna 1977 (samma år som Pumping Iron släpptes) fram tills 2005. Det intressanta är att de som tränade med fria vikter hade ofta mindre ryggproblem än de som höll på med andra träningsformer, såsom maskinträning och stretching. Om det är för att koordinationen man bygger upp med fria vikter är bra för dig eller för att de som tränade med frivikterna tenderar att bry sig mer om sin kropp vet jag inte. Men det är ett intressant samband, eller hur? Om tränar kettlebell swings i 8 veckor kan din ryggvärk kan minska med lite tur. I teorin! Ryggvärk är alltid lurigare än så.
Det kanske är dags att stanna upp för att utvärdera och analysera vad du gör. Tränar du bara för att ”man skall” eller kör slut på dig själv för att ”alla andra verkar göra det”. Eller har du ett syfte med det du gör, ett mål med träningen? Och viktigast av allt. Hjälper din nuvarande träning dina mål?

Ps. Jag tycker verkligen att du ska kolla in på Facebook och gilla Halmstad TSKs och Crossfit Crossfitsidor. Vi har många projekt på gång i framtiden. Och vi har alltid ett syfte med vår träning. Stay tuned.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln