Alla säger samma sak. Det gäller bara att lyssna.


0Det pågår en massa spännande projekt just nu. Såpass mycket att skrivandet fått ta ett steg tillbaka, tyvärr. Men ikväll har jag lite tid över innan jag ska pausa och titta på episod 14 av Legenden om Korra säsong 2. Lite riktigt pausande får man ha med jämna mellanrum ;)
Jag har tidigare pratat om andning och hur det hänger ihop med det mesta i kroppen. Jag tänkte gå vidare lite djupare på samma koncept idag. Men först lite historia, Vladimir Janda var en riktigt smart kille. Han upptäckte en massa spännande trender hos sina patienter. Hans två ”största” koncept var Övre och Undre korsen samt Toniska och Fasiska muskler. Dessa två koncept är egentligen en variation på samma fenomen.
[Det övre korset]
Tabellen nedan beskriver de toniska och fasiska musklerna. Toniska muskler är de som blir stela när de är trötta fasiska blir svagare. Uppmärksamma läsare kanske märker att de toniska musklerna i överkroppen är misstänkt lika de som stelnar till vid felaktiga andningsmönster. Vilket inte är konstigt då de toniska musklerna får delvis ta över andningen. Men vänta! Det finns mer!


Om man tittar på någon som är väldigt stressad ser man oftast att axlarna är högt uppe, bröstryggen rundad och personen ser lite hopkrupen ut. Tydligen påverkar kronisk stress samma muskler. Jag är ingen psykolog men jag kan tänka mig att försöka åtgärda eventuella stelheter och svagheter med träning kan hjälpa till med stresshanteringen. Samma fenomen syns ofta hos äldre också. Och för att göra saker och ting ännu värre så spenderar vi större delen av våra arbetsdagar framför datorn där samma trend kan finnas. Jag blir lite mörkrädd när jag ser barn och tonåringar med den här hållningen. I deras försvar kan det mycket väl vara en fas…och jag hade väl inte världens bästa hållning själv, men jag var grym på World of Warcraft! (Någon mer som blir lite sugen på att spela igen när den nya expansionstrailern visades?)

Lösningen på de två korsen och deras följder är ganska enkel…Stretcha det som är stelt, stärk det som är svagt. Om man tar en titt på strukturen på våra gruppass kan man ana att vi bland annat fokuserar på mer rörlighet i bröstryggen, vilket leder till mer styrka i mitten av ryggen (1), höftrörlighet vilket skyddar knä och ländrygg och en massa klassiska basövningar som ”bara råkar” involvera de flesta fasiska muskler. Man kan nästan tro att någon har räknat ut det här förut! Ärligt talat så har många klassiska träningsformer redan löst de här problemen innan de ens fick namn. Tar man en titt på hur dessa träningsformer påverkar våra kroppar så kan man konstatera att alla säger samma sak fast på olika sätt. Jag bryr mig personligen inte om vilken träningsform du väljer. Jag har mina personliga favoriter, men alla fungerar! Så länge du håller dig till dem.

Eller mja…Nästan alla…

Referens

1) Liebler, Ethan John; Tufano-Coors, Lisa; Douris, Peter; Makofsky, Howard W.; McKenna, Raymond; Michels, Christopher; Rattray, Shawlyn. The Effect of Thoracic Spine Mobilization On Lower Trapezius Strength Testing. Journal of Manual & Manipulative Therapy, Volume 9, Number 4, 2001 , pp. 207-212(6)

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln