Det börjar bli vår!

Förutom de uppenbara tecknen som längre, ljusare dagar, mindre snö och varmare väder så har det helt plötsligt börjat dyka upp en massa människor som är ute och joggar. Precis som förra året och varje år innan dess. Och det är kanon! Jag är för all rörelse. Vad jag inte är lika glad för, är när någon blir överentusiastisk och tar sig vatten över huvudet. För precis som tidigare år kommer sjukgymnasterna få en himla massa att göra om en eller två månader med alla patienter som fått ont i skenben, hälsenor, höfter, knän och så vidare.
Hoppa 650 gånger på ett ben. Klar? Byt till nästa ben och hoppa 650 gånger där med. Låter det dumt? Grattis du har nu sprungit en kilometer! (Väldigt grovt räknat) Är det konstigt att många får ont i slutet av våren eller början av sommaren efter en överentusiastisk inledning på löpsäsongen? De bra nyheterna då? Det går att förebygga löpskavanker! Här kommer ett par tips för att få en kanon löpsäsong under våren.

Öka träningsmängden 10% i veckan.

Jag vet inte exakt vem det var som sa det. Jag vill tro att det var Vern Gambetta men jag är inte 100% säker på det.
I vilket fall så är detta rådet något av det smartaste jag hört på länge. Det absolut största problemet med ”säsongsjoggare” är att den stora majoriteten ger sig ut efter en hel vinter av stillasittande och förväntar sig att kunna springa lika lång, länge och snabbt som i slutet av hösten. Det krävs inget geni för att inse att det inte fungerar så. Börja med att springa en kort sträcka, säg en kilometer, och gå resten av tiden du har avsatt för träning. Nästa vecka springer du 100 meter extra och fortsätter i den stilen. Detta är till för att både din kropp och ditt hjärta ska ha tid och möjlighet att anpassa sig till nya förutsättningar.
Ännu bättre är det om du tar de första veckorna i intervallstil. Att använda sig av lyktstolpsintervaller är ett enkelt sätt att håla koll på träningsmängden. Spring mellan stolpe 1 & 2, gå mellan 2 & 3 och så vidare.

Variera träningen med andra verktyg

Jag vet inte varför alla har bestämt sig för att jogging är den ultimata träningsformen. Varför inte variera med cykel, inlines, rullskidor eller liknande. Visst, det kostar några kronor att köpa utrustningen men kan du få en träningseffekt utan att behöva slå i fötterna i marken ett par tusen gånger i veckan tycker jag det är värt det. Är det ditt absoluta mål att BARA springa så ska du definitivt springa. Men om du mest är ute efter hälso- och må bra effekterna så är variationen snällare och säkrare.
Dessutom, variation förnöjer.

Värm upp

Jag är lika skyldig till detta som alla andra. Men uppvärmning är bra för dig! Om du höjer din inre temperatur och mjukar upp de största stelheterna innan du ger dig ut så ökar vi säkerheten ytterligare ett snäpp. Nej, att dra i baksida lår i 2 minuter räknas inte. Tänk dig mer något i stil med lätt dynamisk stretch följt av höga knän, klacksparkar och liknande. I vissa fall kan lite andningsträning var det bästa du kan göra inför ett löppass då du får möjlighet att släppa lite stress redan innan du börjar träna för att ”rensa skallen”.

Sköt rörligheten

Detta hänger ganska bra ihop med uppvärmningsbiten. En bra uppvärmning höjer inte bara din temperatur, den ökar rörligheten. Helst på de områdena du är stelast kring. Den så kallade ”Joint by joint” principen menar på att ungefär varannan led behöver mer rörlighet och varannan behöver mer stabilitet. Tyvärr har vi en tendens att bli stela i de leder som skall vara rörliga, vilket får de leder som skall vara stabila att ta över rörlighetsjobbet. Och vi vet alla vad som händer när man får göra för mycket av fel jobb. Man blir ofta ganska gnällig ;)
På tal om rörlighet och stabilitet. Be någon kolla din löpstil så du inte springer mer åt sidan än framåt. Mest för att vara lite mer effektiv i löpsteget. Man kan både träna det genom att vara medveten om sin teknik (Jag rekommenderar en löpcoach till det) eller genom att träna upp bålkontrollen i den rörelsen du har svårt att styra.

Styrketräning är ett komplement till allt

Trodde du verkligen att jag skulle skriva ett helt inlägg utan att prata om styrka? Pff, inte en chans! Kom ihåg att vi kan träna löparmusklerna i gymmet. Speciellt om vi väljer övningar som gör liknande rörelser som löpsteget. 1. Marklyft 2. Knäböj 3. Drag 4. Press 5. Mage. Förutom att styrketräningen ger dig lite extra muskler som kan agera stötdämpare, så ökar du explosiviteten vid varje löpsteg och gör att varje lösteg dessutom tar relativt mindre kraft. En ganska okej deal i mina ögon.

Annars kan du ju alltid spendera våren med att bli jagad av zombier

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln