Slumpmässiga tankar en tisdagskväll (2!)

Jag hamnade visst i en tidning igen!
Denna gången i ett reportage om Eleiko Powerlifting i tidningen STARK. Det är kul när annat än ”Jag hatar livet, detta måste fungera”-träning får lite ljus i media. Det är fruktansvärt underskattat vad lite maximal styrka kan göra med än människa. Både för förmågan att klara av vardagen men även hur man ser ut.

Jag har suttit och läst på en hel del om lite mer idrottsspecifik träning och snappade upp en bra definition av ”funktionell träning” som jag modifierade till något ännu bättre (tycker jag). Det är inget trams som ”alla har sin definition av funktionell träning men så här tycker JAG” utan jag tror faktiskt att alla med lite bakgrundskunskap och utbildning kan uppskatta den här definitionen.


”Funktionell träning” är när vi tar våra kunskaper om anatomi och fysiologi och applicerar dem på träning.


Det kan låta lite högtravande men den täcker alla baser, från idrottaren som behöver bli explosivare och få bättre arbetskapacitet till bodybuildern som behöver lägga på sig ett par extra kilo muskelmassa.
Anatomibiten säger vilka övningar vi bör använda för individens mål och förutsättningar samt hur vi skall utföra dem.
Fysiologibiten antyder att vi vet hur många repetitioner som behöver utföras och hur lång vila det behövs mellan övningar för att uppnå rätt sorts anpassningar i kroppen, vilka för individen närmare sina mål.

Med lite kunskap kan man då säga:
-Nej, de flesta idrotter har inte nytta av att jogga milen. Däremot intervaller som delvis efterliknar en vanlig match kommer ge mer positiv effekt.
-Snortunga knäböj är kanske inte nödvändigt för en löpare, men om du bemästrar goblet squaten kan vi ta oss till mer specifik enbensträning om någon månad.
-Styrka kommer ge en ökad explosivitet, ökad explosivitet innebär att ni kommer vara först på bollen oftare och styrkan ger er större chans att vinna närkamper.
-Du sitter hela dagen i en halv knäböj och händerna framför dig i en slarvig pressrörelse.
Vad sägs om att motverka det genom att städa upp din teknik och göra en massa drag och marklyft?
-Lite andningsträning på det så ska vi se hur de där smågnälliga axlarna mår om ett par veckor.
-Med begränsad tid får man välja att det som kommer påverka mest.[Styrka]Jag har använt den här bilden från Bompas Periodization tidigare men den är så bra!

Styrka och maximal styrka har en effekt på i princip vartenda fysisk kvalité du någonsin kan tänka dig. Bli stark i gymmet och låt din idrott ta hand om idrottsprestationen. Bli starkare och ät mer protein och grönsaker, så kommer din kropp se annorlunda ut om ett par månader.

Allt som är i ditt program är där av en anledning.

Nya Personbästan!

På tal om Bompas bild. Det är skillnad på styrka och maximal styrka.
Detta syns ganska väl på mina senaste personbästan och hur jag tränat upp till dem. En halv 48kg turkish getup (orkade inte hela vägen ned) och en farmerwalk på 5 meter med 120kg+stång i vardera hand. Jag har tränat getups med 16 och 24, långsamma och kontrollerade för att totaläga rörelsen. Farmerwalks brukar jag köra med max 100kg i totalbelastning, det innebär att jag ofta har viktväst och släde förutom vikterna i handen. Trots så lätta vikter har vi en överföring till maximal styrka.
Jag har en liten period med massa tungt bärande just nu. Mest för att vädret är helt fantastiskt, men det är också jäkligt kul. Jag ”tränar” 1-2 gånger i veckan i 20-40 minuter på att bära saker. Ibland springer jag med en släde, ibland går jag med kettlebells på olika sätt men jag går aldrig särskilt hårt ut.
Ställ detta i kontrast till hur jag brukar träna för styrkelyft. Få och tunga repetitioner gör mig ännu bättre på att hantera maxtunga vikter. Men det innebär också att jag behöver mer återhämtning från den typen av personbästan.
Lite av varje är antagligen bäst, men jag har svårt att släppa egot från knäböj och marklyft ;) Då låter jag hellre bli att göra dem än att bara göra lätta. Det är svårt att vara sin egen tränare.

En nörd totalknäcker hälsokoden!!
Jag har tidigare nämnt att jag gillar Day[9] och nu har han gjort det igen. Han har kommit ut med ett fullkomligt briljant youtubeklipp om träning och kost. Och snubben lyfter inte ens! Jag vill inte avslöja för mycket men jag höll på att bryta ihop totalt av skratt 20-25 minuter in i klippet. Uttrycket it’s funny ’cause its true passar väl in här. Det är väl spenderade 40 minuter. Jag lovar!

Grilla väl och njut av maten och träning utomhus i sommar!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln