"Tjejer ska inte lyfta tungt!"

Jag är inte ett stort fan av den sortens gruppträning som pushas i Sverige idag (med vissa undantag, självklart). "Kolla! Vi har vetenskap som backar upp vad vi gör" sägs det. Vid närmare granskning visar det sig att allt fungerar för nybörjare. Så varför inte göra något som fungerar i det långa loppet?
Om det här med långsiktiga mål inte är din grej så kan du åtminstonde lära dig kettlebellsvingen, swinga stenhårt i 12 min och bränna nästan lika mycket fett som en timmes gruppass.

Det hjälper inte heller att tjejer tydligen blir "stora och bulkiga" av att lyfta tunga vikter. Detta är en myt som måste slås ned upprepade gånger flera gånger om och om igen. Därför drar jag och Ida ännu ett strå till stacken.

Idas historia
Gruppträning var min grej, ”det tar ca ett år innan du börjar se resultat på kroppen” fick jag höra. ”Ha tålamod du har fött barn”. Gick flitigt på grupp pass 4 dagar i veckan, måtten ändrades inte. När jag i stället la på mig vikt och dessutom fick ont i axeln fick jag mig en tankeställare.. Dags att investera i mig själv, så jag kan lära mig att träna mer själv och utan smärta.

Blev rekomenderad Carl av min naprapat, vilket jag aldrig kommer ångra!

Jag är förvånad över hur mina mått rasat på så kort tid som 15 veckor, lärt mig mycket om träning och kost som jag bär med mig. All cred till Carl för en otroligt duktig och kunnig coach. Nu vet jag att lyfta tungt är min grej!

Vi ses igen!

-Ida Gustavsson

 

Ta en titt på måtten till höger och ifrågasätt dina egna farhågor om att bli ”bulkig”.

Hur tränade Ida?
Vi började med teknikträning på lätta styrkeövningar med relativt lätta vikter och ökade vikt, pass och svårighetsgrad efterhand som Ida blev starkare och bättre på att utföra rörelserna. Vi höll även koll på hennes rörlighet och stabilitet och finjusterade övningar utefter nuvarande förutsättningar. Oftast mer som en bonus för vardagsfunktion än att det var nödvändigt för att bygga muskler och bränna fett.

Hur åt Ida?
Mer: Protein, grönsaker och vatten.
Mindre: Allt annat.

Är det verkligen så enkelt?
Ja. Men inte lätt.

Såhär säger andra om att lyfta tunga saker

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln