Jag har flyttat...Igen!

Okej jag vet inte vad som är mest dramatiskt. Att vi flyttat på riktigt eller att jag skriver TVÅ blogginlägg samma månad?
Du kan hitta mig och Crossfit Halmstad här från och med nu.
 
De senaste månaderna har varit spännande...
Förutom att jag har gjort en himla massa saker (och dunkat mig själv i ryggen), så har jag varit med om att bygga en ny box, hjälpt klienter ta sin träning till nya nivåer och till och med lyft lite tunga saker själv!
Alvarligt talat, att farmerwalka drygt halva kroppsvikten i varje hand 100 meter är ett bra korttidsmål för de flesta killar. Att göra det 1,7km är ren och skär idioti!

Nyöppningserbjudande
All tradition kräver att man gör erbjudande vid flytt, nyöppningar och liknande tillställningar!
Så här är det oficiella erbjudandet: Få en timme gratis personlig träning för var 5e timme du köper.
Du har fram tills den 7e september att kontakta mig. Efter det kommer jag höja mitt grundpris till 550kr i timmen då större lokal innebär mer hyra.

”Vad är du för något?”
Med det viktiga avklarat så kan vi ge oss på något helt annat. Att räta ut lite förvirring.
Jag blivit frågad om jag varit sjukgymnast, kiropraktor, trollkarl eller bara sjukt nördig på anatomi. Personligen röstar jag mer på nr 4 då jag inte har någon formell utbildning i något annat än träning inriktad på prestation (och lite hälsa). Men detta leder ju till nästa fråga ”Vad är det egentligen du gör?” 

”Personlig Träning” borde ju rimligtvis innebära att träningen är just det, personlig. Inte bara i den mån att det är du som blir tränad av mig som står och skriker ”EN REP TILL!!1” när du är på repetition 5 av 10. Den personliga biten handlar om individuell anpassning. Vad är dina mål? Vad behöver du göra för att uppnå dem? Har du några begränsningar för att uppnå målen? Kan vi påverka begränsningarna?!

Processen ser ut ungefär såhär:Mål
Om du inte har ett mål med träningen så är det bud på att sätta dig ned och fundera på det en liten stund. Det kommer spara tid i det långa loppet, jag lovar.

Kravanalys
”Kravanalys” är egentligen bara ett fint sätt att sammanfatta allt du behöver göra för att uppnå dina mål. Behöver du bli starkare? En ganska bra idé. Ändra lite på dina matvanor? Kanske. Mer kondition?
Låt oss anta att du har ganska tydliga mål och jag anser att jag kan hjälpa dig. Jag är fel person att gå till om du vill lära dig akrobatik

Den här processen kan ta allt mellan de 5 minuter vi lägger på att hälsa på varandra till de många timmarna jag lade på att förstå de absolut grundläggande kraven för ryttare*.

*Ryttare behöver mer konditionsträning än den de får när de rider. Mycket styrketräning för att klara stallarbetet (och eventuella fälttävlingar) bättre. En massa reflexiv bålstabilitet, speciellt i vad som kallas för ”spirallinjen” för att kontra och styra hästens rörelser bättre. Och självklart bra hållning, då det ska se ut som man inte rör sig när man styr hästen. Eventuellt är skarp syn viktig med, men jag är inte helt 100 på det.

Rörlighetstester
När kravprofilen är klar är det bud på att göra lite rörlighetstester.
Som en generell tumregel bör all träning gå från mer generell träning till mer specifik efterhand som den tränade blir duktigare eller närmar sig eventuella måldatum. Jag applicerar den här principen på rörlighet också. Vi jobbar upp din generella rörlighet och motorik till dugliga nivåer om det behövs, speciellt den typen som är bra för att lyfta vikter, därefter blir vi mer specifika.

De här testerna är till för att ställa frågor. Om du kommer till mig för att bli starkare (en bra idé) och inte har några tidigare skador eller problem, så skulle jag fortfarande kunna analysera vartenda led och rörelse och komma fram till en massa korrektiva övningar för problem som kanske eller kanske inte är relevanta. Men om det inte har något med dina mål att göraa så nöjer vi oss med generell rörlighet. Jag bryr mig inte om ”perfekt” rörlighet (vad är det?), jag bryr mig om ”okej” rörlighet. Efter det kan vi lägga ytterligare 10 minuter per pass på att lyfta tunga saker i stället för att köra rörlighet.

Men ibland behöver vi lägga en bra portion at tiden på rörlighet och motorik.
Filmklippet nedan är från en klient som fick ont i ryggen av knäböj och gått till sjukgymnast i över ett år utan att något hänt. Titta på hur höften sticker åt höger i slutet av nedåtrörelsen. Detta var värre med vikt på ryggen.  Andra repetitionen (kass bildkvalitet jag vet) är efter cirka 10 minuters vidare grävande, inte perfekt men en märkbar förändring. Jag pratade inte henne igenom lyftet för att styra upp höften, det var bara lite aktivering som behövdes.

Det är inte alltid man får så bra respons på den korrektiva träningen men det bör vara en märkbar skillnad på testet. Det brukar tyvärr inte räcka med 10 minuters korrigerande för att få en permanent förändring. Det tog ungefär 6 veckor innan viktskiftningen försvann under tyngre belastning än en fjantig plastpinne ovanför huvudet. Vi avslutade träningen med att göra ett marklyft på 100kg utan några skiftande höfter.

Prestationstester
När vi väl fått en uppfattning om hur du rör dig och om vi kan påverka rörelsen så kan det vara relevant med lite prestationstester om kravanalysen tyder på det. Kanske. Är du total nybörjare i gymmet så är det oftast ett  slöseri med tid. Anledningen är att du saknar vad vi skulle kunna kalla för ”rörelsekompetens” i gymmet. De flesta som provar på något nytt för första gången kommer spänna sig onödigt mycket och rörelserna tenderar att bli lite ryckiga. Kommer du ihåg när du blev tvingad att dansa för första gången i skolgymnastiken? Risken för att dina mooves var mer Stagger än Jagger är överhängande. Det fungerar precis likadant med att lyfta tunga saker.

En del har självklart nytta av lite vidare tester. Det kan vara så enkellt som att ställa sig på vågen en gång i veckan för att kolla om vikten rör sig åt rätt håll. Din maxstyrka i olika lyft, vart falerar tekniken i lyften? Hoppar du långt och högt? Springer du snabbt? Vad är din senaste Fran tid?

Program
Det är därför vi jobbar med grundläggande styrkerörelser i början. Jag har 5 ”go to” rörelser som jag anser viktiga. De täcker hela kroppen, kan göras i enklare och svårare beroende på nivå och förutsättningar. Det fina med att vara nybörjare är att om man håller sig till grunderna och övar på dem ofta så blir din teknik mycket bättre väldigt snabbt. Muskelbyggandet, fettförbrännandet och din funktion blir bättre efterhand.
Som vila mellan styrkeövningarna blir det oftast rörlighet eller stabilitetsträning, baserat på krav och testresultat.

Lyfta tunga saker!!!
Det vi tränar under din grundträning är styrka. Bra saker händer med kroppen när du blir starkare.

Detta händer när du tränar styrka (1,2,3)
Prestation

-Signalerna från hjärnan ut till musklerna blir effektivare vilket leder till att...
-Du blir starkare (duh!)
-Du blir explosivare
-Du blir snabbare
-Din ”explosivitetsuthållighet” (om det nu finns ett sånt ord) eller förmåga att arbeta hårt och länge blir bättre

Muskler
-Muskelfibrerna blir större, vilket betyder att dina muskler blir större
-Antalet kapillärer i muskeln blir förhållandevis färre (Om vi inte kompenserar med lite flås)
-En massa anpassningar sker innuti muskeln på cellnivå som gör dig bättre på styrketräning eller bidrar till allt annat på den här listan

Annan vävnad
-Ligamenten blir starkare
-Senorna blir starkare
-Din bindväv blir starkare
-Bentätheten blir större (kolla här för lite oroande läsning om benskörhet i sverige )

Kroppskomposition
-Mer muskler
-Mindre fett
-Högre basalmetabolism (Svenska: du kan äta mer utan att gå upp i vikt)

Dessa sakerna händer med ”alla” som tränar styrka. I vilken grad anpassningarna sker beror på en massa, massa saker. Din ålder, ditt kön, din träningshistoria, hur du äter, stressnivåer och framför allt hur vi lägger upp träningen påverkar vad som händer. Det är mitt jobb att skruva upp rätt variabel för att ta din kropp i rätt rikting, precis som när en musiker ändrar basljudet och höjer diskanten för att få fram rätt ljud.

Kom också ihåg att fördelarna med styrketräning inte slutar vid den listan jag skrev ovan. Om dina muskler blir större får du en fin ”köttsköld” som skyddar dig från akuta skador i idrott. Det skadar ju inte med starkare ben, ligament och senor för det heller.

Har du mer muskler och mindre fett, minskar dessutom risken för majoriteten av våra moderna livsstilssjukdomar. Det finns till och med (om än ganska dålig) forskning som tyder på att ju starkare du är, desto mindre risk för hjärt-kärlsjukdomar har du.

”Vad är du för något?”
Jag är personlig tränare.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln