Mammamage en oväntad utbildning för en lyftare

Det har hänt ganska mycket de senaste åren jag aldrig trodde skulle hända. Starta eget, vara med och bygga gym, starta en idrottsförening, städa ett gym frivilligt(-ish). Och nu har jag gått på en utbildning för mammor! En bit ifrån ”Raaah! Alla behöver bara knäböja, marklyfta och bänkpressa så löser sig ALLT!!!” -attityden jag hade för ett par år sedan när jag gick första året på högskolan och kunde allt. Utbildningen i fråga heter ”Mammamage” (samma som appen) och handlar om vad som händer med magen under graviditet, vilka effekter det kan få och vad vi kan göra åt det.

Vad hände under utbildningen
Under 1,5 dag hade vi teori och praktik på ämnet graviditetsmagen och vad som händer med den. Det var bra lokaler, gott kaffe och helt okej stolar. Katarina Woxnerud var professionell, pedagogisk och hade en mycket logisk struktur på föreläsningen samt övergången till praktik.
Jag kommer endast återberätta vad jag lärt mig under kursen och inte ange några hänvisningar. När jag gått igenom allt material ett par gånger till samt kikat på referenserna kommer jag revidera detta inlägg eller skriva ett nytt om det visar sig att jag minns åt skogen fel eller gör felaktiga påståenden.

Vad händer under graviditeteten i 3 korta meningar
Under graviditeten växer fostret i mammans mage. För att detta skall kunna ske startas det en massa processer i kroppen för att ge plats åt barnet. Hormoner som mjukar upp strukturer släpps ut i kroppen, allt inne i magen flyttar sig och buken blir större på grund av trycket inifrån.

Vad blir följderna av detta?
Kombinationen av uppmjukade strukturer och tryck inifrån leder gärna till att mamman får så kallad diastas. Sexpacksmusklerna separeras. Och i ungefär 30-40% av alla gravida självläker inte från den här separationen. Om man går omkring kan leda till en massa saker. Worst case scenario är navelbråck och/eller smärta i en närliggande region, till exempel ryggen. Lite bättre, och mycket troligare, scenarion är att du inte kan aktivera magmuskulatur en lika bra som innan graviditeten, vilket kan leda till sämre prestation eller rörlighet, eller får en större midja efter graviditeten.

Vad ska vi göra åt det
Självklart behöver vi identifiera eventuella diastaser, ta reda på vilka muskler som är klenast och på vilken nivå vi kan träna dem. Därefter behöver vi aktivera och integrera dem i din vardag igen.
I första hand handlar träningen om så kallad hollowing, ”indragningar” tror jag de brukar kallas på vanlig svenska. Hollowing syftar till att aktivera de inre bålmusklerlna med en ganska låg ansträngningsgrad. När ”hollowingmusklerna” är aktiva jobbar de med att hålla in magen, se till att ryggen och höften stabila samt ger de yttre musklerna en chans att pausa lite så vi kan använda dem till mer krävande uppgifter. Detta måste vi träna på rätt nivå och fokusera på den svagaste muskelgruppen i varje individuellt fall.
Hollowing är en ganska dålig strategi att använda dig av när du lyfter tunga saker eller rör dig snabbt och explosivt. Bracing, däremot, syftar till att slå på ALLT samtidigt. Extremt bra för att lyfta tunga saker. Tyvärr är bracing inte en så bra strategi när man har diastas heller då man riskerar att vidga den ytterligare om man har otur eller börjar för tidigt.

Det stora problemet
Väldigt få pratar om diastas och dess följder! Om det ens sker några rekommendationer för den här typen av problematik i samband med graviditet (tveksamt) så görs de oftast görs utan vettig uppbackning. Plankor och situps kräver en bracingstrategi för att utföras effektivt. Så i bästa fall händer ingenting med dessa rekommendationer, i sämsta blir det värre. Inte okej.
Jag har själv uppenbarligen lagt nivån på träningen lite för högt för ett antal kvinnliga klienter ur det här perspektivet. Nu kom de inte till mig med det uttalade målet att bli av med sin diastas, men jag tror de flesta kan hålla med om att bli av med diastasen kan falla under den tekniska kategorin ”se bra ut naken”.

Positiv kritik
-Jag tror aldrig jag gjort så här många sidors anteckningar på en 2 dagarskurs. Mycket matnyttigt som sades utanför powerpointpresentationen som var tvunget att skrivas ner! Ska bara bli färdig att läsa igenom det.
-Jag tyckte att antalet kurstimmar var lite för lite för 4250kr. Men sen visade det sig att man fick mer efter själva kursen. Internetkonferens för uppföljning av praktiken, möjlighet till fortbildningar inom området, mammamageträffar, extra material som skall komma på mail och lite annat matnyttigt. Ganska bra mervärde med andra ord!
-Jag brukar vara nöjd med en kurs om jag kan få en eller ett fåtal praktiska guldklimpar med mig som jag kan använda på måndag morgon på jobbet. Här fick jag ett helt system som jag kan använda praktiskt. Både som ensamstående tjänst och som en integrerad del tillsammans med den vanliga träningen.
-Katarina var oftast väldigt tydlig med vad som var evidensbaserat och vad som var personliga åsikter. Hon var även väldigt tydlig med kontext. Något som är ovanligt i dessa sammanhang. Stor eloge!
-Jag ser fram emot att få läsa majoriteten av referenserna som användes. Jag vet även bättre vilka frågor jag skall ställa när jag söker svar nu.

Konstruktiv kritik
-På kurssidan stod det att det fanns restauranger tillgängliga. Det stämde inte riktigt och det fick bli en tråkig sallad från citygross. Hade jag vetat att detta var fallet hade jag förberett egen mat.
-Många frågor där svaret var ”Vi kommer till det senare” hade kunnat undvikas genom en väldigt kort genomgång av vad vi skulle göra under dagarna och därmed sparat tid.
-På tal om genomgång, det hade inte skadat att ha lite mer strukturerat när vi hade pauser och hur långa de var.
-På kurssidan rekommenderades det att man skulle ”läsa på om bålen” detta är kanske lite luddigt när det fanns flertalet referenser som hade kunnat hänvisa till, en superbra text om bålen i rätt kontext i kompendiet vi hade kunnat få på pdf, eller helt enkelt en rekommenderad bok hade räckt.
-Vissa påståenden var lite…1995. Detta är en utbildning som verkligen fokuserar på biomekaniska faktorer som påverkar oss, därför hamnar självklart diskussionen där. Men lite nyans skadar aldrig. Ja du kan få ont om du inte rör dig bra eller har ”dålig” hållning. Du kan definitivt missa bitar av din potentiella prestation genom att inte ha optimal aktivering av muskulaturen. Men det betyder inte att du måste ha det. Och negativa, skrämmande påståenden om din kropp ökar risken för smärta.

Andra guldklimpar
-Det var kul att föra diskussioner med personer från andra professioner såsom sjukgymnaster och naprapater och höra hur deras perspektiv såg ut.
-Det var också ganska skönt med kontrasten till andra utbildningar jag gått. Många träningsutbildningar är tuffa fysiskt och mentalt. Här krävdes mest fokus och uppmärksamhet på detaljer.

Sammantaget
Det får vi se om jag blir godkänd på det praktiska! Skämt åsido. Detta är en väldigt bra kurs om man är intresserad av ämnet. Nu har jag inte använt mig av kunskapen i praktiken så det återstår också att se. Men jag har väldigt goda förhoppningar där med.
Anmäl dig här.

Så vad händer nu?
Jag har ett par ”testobjekt” inbokade att öva på. När jag är färdigövad, fått feedback och fått mitt officiella certifikat (hoppas det är rosa, jag behöver mer rosa diplom!) så kommer jag erbjuda mammamageträning på riktigt. Även för dig som inte nödvändigtvis har något styrketräningsmål. Mer information kommer, jag lovar! Men är du intresserad redan nu är det bara att kontakta mig så hör jag av mig.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln