Roterar du i din idrott? Då vill du läsa det här

"Jag har ju slått fel i hela mitt liv!"
För ett par veckor sedan hade jag en klient med axelproblem. Bordtennisspelare, ont i axeln flera år, provat sjukgymnastik och fått kortisonspruta och en massa annat. Inget funkade i längden.
Första tillfället ökade vi det smärtfria rörelseomfånget med bland annat handcirklar men det är inte det som är intressant just nu.

Jag är ingen expert på bordtennis men jag gillar att nörda ner mig i rörelse och letar efter likheter mellan olika sporter. Roten till problemet, enligt klienten som också är en vass bordtennistränare, var att han slog alla sina forehandbollar med axeln.

Detta är en ganska ineffektiv strategi om vi jämför med vad proffsen gör. Titta på klippet 1 min och 18 sec nedan ett par gånger så ser du att spelaren trycker ned högerfoten i marken, vrider i höften, sen kommer överkroppen, axeln och armen.

Typ som en piska.

De flesta rotationer ser ut ungefär såhär. Gillar du att slå på saker? Kolla din rotationssekvens.
Kasta boll? 
Sparka boll!? 
Till och med Kettlebells fungerar likadant.

De flesta explosiva rörelser tenderar att fungera ungefär såhär. Kraften går från ena änden av kroppen till den andra. Som med alla färdigheter kan vi bryta ned det här och träna på det.

Jag gillar att testa om en drill fungerar för individen innan jag rekommenderar den. Så jag tycker du ska slå ett par övningsbollar i luften, kasta en tennisboll eller vad du nu har för sportrörelse och få en känsla för rörelsen innan du provar den här övningen. Lägg märke till hastighet, följsamhet och precision.
När du väl testat vill jag att du ställer dig i en position som är relevant för din sport. Pressa din höft fram tills du får en liten stretch i framsidan av höften. Börja rotera fram med överkroppen och försök håll din axel och arm kvar i samma position tills du får en liten stretch i bröstmuskeln. Stanna där en halv sekund!
Gå tillbaka till utgångsläget och upprepa långsamt 5-6 gånger. 

Testa att slå i luften igen. Om du blir snabbare eller känner att du jobbar mer med höften är den här övningen för dig. Träna på detta flera gånger om dagen om du gillar att vinna!

Bordtennisspelaren rapporterade träningsvärk i höften nästa dag. Inga axelproblem.

Gillade du det här inlägget? Dela till dina vänner så de får en chans att slå hårdare och längre!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln