Perception är allt! 

Det spelar ingen roll hur situationen ser ut, det är hur vi uppfattar den som räknas.
Med den meningeni huvudet slutade jag plugga inför min tenta i idrottspsykologi. Jag hade ”löst pusslet” som var psykologi. Tentan gick åt skogen! Jag kan inte namnen på psykologins grundare eller stegen på maslows behovstrappa, men jag vidhåller att jag hade rätt.
Ju mer jag läser om hur hjärnan fungerar i samband med träning och rörelse, desto mer inser jag att det är sant i skalan mellan smärta och prestation.

Hjärnan har två jobb. Överlevnad och prestation. Överlevnad kommer ALLTID prioriteras över prestation. Det betyder att om du har något som gör att hjärnan upplever situationen hotfull så kommer den sätta bromsar på dig. Det kan vara stelhet, svaghet, smärta eller magkänslan av att ”jag tror inte det här är en bra idé”.

Hjärnan använder sig av  igenkänning och förutsägelser. Bland annat med hjälp av bilden av din kropp jag tidigare skrivit om. 
Om vi förenklar lite så kan hjärnan välja beteende baserat på tidigare erfarenheter. Har en rörelse gjort ont kommer kartan säga att det gjort ont tidigare och därmed kommer göra ont igen. Trots att eventuell vävnadsskada läkt ihop för länge sedan. Personligen tänker jag mig att hjärnan har en bild av en mörkblå siluett i 3D som utför en rörelse där ett område helt plötsligt lyser upp rött. Vilket kanske säger mer om hur djupt rotad bild av verkligheten textböcker, hälsoproffesionella och folk som gillar skrämselpropaganda har gett mig.

Googla "Pain" så är hälften av alla bilder i den här stilen. Andra hälften är på en av elakingarna i Naruto.
Googla "Pain" så är hälften av alla bilder i den här stilen. Andra hälften är på en av elakingarna i Naruto.

I vilket fall så vet vi att problemet långt ifrån alltid sitter i leden som gör ont. Och om du fokuserar på den smärtsamma leden finns det en chans att du bara bygger på bilden av att leden eller rörelsen gör ont.

Du tränar dig själv att ha ont varje gång du gör en rörelse som gör ont.

Läs den meningen igen ett par gånger och fundera igenom dina dagliga val. Om du gillar att bänkpressa men får ont i axeln nästa dag på en regelbunden basis så kanske det är dags att prova något annat (eller göra det aktiva valet att det är värt det). Det betyder inte att du ska lägga dig i fosterställning och ge upp, det finns alltid något att göra, vi vet inte vad än.

Karatekid handlade om axelrehab

Senaste inlägget om detta handlade om handen (”carpalerna” på nördspråk) och hur de påverkar axeln. Vi kommer fortsätta på temat axel idag och ge oss på handleden.

Precis som förra gången vill jag att du provar din axelrörlighet eller styrka. Gör övningen på klippet nedan på EN hand och testa axeln igen. Byt därefter hand. Blir du bättre av att jobba med bara en handled, varför slösa tid på att jobba med båda?

Notera massivt fokusfejs och arbetande fingrar på vänster hand. Jag har själv en hel del att hämta här.

Tricket är att göra som Daniel-San och inled rörelsen med handleden. En annan viktig detalj är att hålla handryggen paralellt med golvet, tänk att tummen pekar ned i marken hela tiden.

Precis som förra gången kommer en del av er som gjorde övningen få en ganska god respons, andra kommer få ingen eller till och med negativ respons. Och det är tricket med att individualisera rörlighetsträning! Om vi får en bra respons direkt på övningen kan vi räkna med en permanent förbättring, förutsatt att du jobbar konsekvent med övningen. Vi behöver inte vänta sex veckor och hoppas att det hänt något när vi mäter igen.

Gillade du inlägget? Har du några frågor? Dela och kommentera antingen här eller på facebook.

Om du vill veta mer om sånna här övningar så kan du alltid kolla in Zhealths Neural Warm Up för mer övningar. Om någon är sugen på att utbilda sig inom Zhealth (en förträfflig idé!) så får ni gärna hälsa från mig :)

Kommentera gärna:

Nyhetsbrev!

* obligatoriskt fält

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln