Tankar om hur du kan tänka bättre

Too long didn't read

Det är sjukt bra att kunna röra på huvudet och ha blicken på samma punkt för att må bra.
Testa rörlighet eller styrka. Gör övningen i youtubeklippet nedan. Testa igen.

Den här veckan har det blivit en massa diskussioner om ämnena energi, tankeklarhet och minne.Speciellt då jag har haft ett par klienter som tidigare varit utbrända och har lite problem med minnet.
Jag är lat. Om jag har samma(-ish) diskussion flera gånger så vill jag få ner den på papper för att spara tid, energi och hjälpa flera personer samtidigt.

För det första. De flesta av oss springer omkring med 7 +-2 medvetna tankar hela tiden (det skickas runt ett antal miljoner signaler vi inte är medvetna om men det är inte relevant just nu).
Smärta är en medveten tanke. Det betyder att om du har ont så går strax under 15% av din medvetna tankekapacitet till att ha ont. Det är mycket och tar mycket energi från viktigare saker. Facebook till exempel

Med det ur vägen.
Låt mig dumpa lite basic hjärnanatomi och fysiologi på dig!

Bilden är extremt förenklad och skissad.
Bilden är extremt förenklad och skissad.

F=Frontalloben.
Det är här de flesta av våra högre funktioner sitter. I princip allt som värderas högt i dagens samhälle sitter här. Allt från inhibering av viljan att slå ihjäl någon till att skriva avancerad programmeringskod organiseras här.

P=Proprioception
Proprioception är ett fint ord för kroppskontroll och kroppsmedvetenhet. När du rör dig och om du rör något så lyser olika delar av det här området upp.

V (nere)=Vestibulära
Ännu ett fint ord. Det är här informationen från dina balansorgan kommer in och tolkas. Detta området är bra att ha om du vill hålla ditt huvud upprät mot gravitationen.

V(bak)=Vision
Det är här synintryck kommer in och tolkas. Uppenbarligen är det bra att se. Om du inte planerar att rolla Demon Hunter i nya WoW expansionen.
Förlåt, jag kan inte göra ett inlägg utan minst en nördig referens.

I=Integration
Detta området heter Cerebellum på fancyspråk och har det sjukt viktiga uppdraget att koordinera utsignaler från de tidigare nämnda områdena. Till exempel se till att du inte missar vattenglaset när du plockar upp det. 

Ya ya. Coola ord och anatomi. Men vad betyder det i praktiken?

Vi vet att träning, rörelse och fysisk kapacitet är bra för att fungera i huvudet. Det finns gott om böcker som diskuterar detta i oändlighet. Spark är ett av de bättre exemplen inom detta område.

I böcker som spark diskuterar man framför allt konditionsträning, ökat blodflöde till hjärnan och en massiv dos hormoner som får oss att må bra och stimulerar tillväxt i hjärnan. Utan dessa är det svårt att lära sig nya saker. Inlärning kräver att vi är intresserade (och det kräver oftast att vi mår bra) samt en förändring av hjärnans struktur. Det är svårt att bygga om hjärnan utan blodflöde med nytt byggmaterial.
En kul detalj är ju att de flesta antidepressiva mediciner försöker härma dessa hormoner som vi kan få jättegratis genom träning.
Med andra ord. Vi ger hjärnan mer energi, bränsle och anpassningsförmåga genom att träna. (Läs en massa mer här)

Det är ena delen av pusslet.
Den andra delen har också med energi att göra. Fast även med aktivering.
Om motorik, syn och balans inte funkar så bra (individuellt eller tillsammans) så kräver varje given uppgift mer energi. Om vi går tillbaka till bilden ovan så ser vi att energin till hjärnan går bakifrån och fram. Vilket i praktiken betyder att frontalloben får det som blir över. Tough luck om energin tar slut 2 timmar innan du slutar arbetsdagen.

Som med allt annat i kroppen kan vi träna upp varje del i det här pusslet.

Om du rör på dig så aktiveras syn, balans och koordinationsområdena. Och cerebellum jobbar för att precisionsstyra alla signaler ut från dem. Speciellt om du utmanar dig själv lite. Vad som också händer är att närliggande områden lyser upp. Ungefär som ringar i vattnet.
På samma sätt som att vi inte kan isolera en muskel kan vi inte aktivera endast ett område i hjärnan.

Tricket är att hitta rätt övningar för individen samt lägga dem på rätt nivå.

Att titta på en penna...

Det vi ska prova att träna idag kallas för den ”vestibulokulära Reflexen” (VoR). VoR är egentligen ett fint sätt att säga ”ditt huvud rör på sig när dina ögon fokuserar på samma punkt”.
Områdena i hjärnan vi fokuserar på är framför allt syn och balans (V och V) men även Cerebellum (I) får sin träning då den är ansvarig för precisionen i den här rörelsen.
Om du är den typen av människa som mår illa när det är en skakig kamera på TV eller konstant är för långsam in under stången när du tyngdlyftar så är det här verkligen för dig.

Jag kommer att föreslå 2 versioner av den här övningen. ”Ja Ja” och ”Nej Nej”-
Samma reflex, olika delar av balansorganen. Endera kan vara nedtränad så det är väldigt, väldigt viktigt att du testar rörlighet eller styrka innan. 

Jag vill att du tar en penna och håller den framför dig. Fokusera på spetsen. Ställ dig höftbrett med tårna pekandes frammåt och sträck lite på dig. Börja med att vrida huvudet åt höger och vänster samtidigt som du tittar på pennspettsen. Blicken får inte lämna pennan!
Det var "NejNej", efter det testar vi "JaJa".
Ställ dig på samma sätt, i stället för att vrida huvudet åt sidan så vill jag att du lutar huvudet bakåt och frammåt som om nickar. Blicken på pennspettsen här med!
Gör 10-15 repetitioner per variant och se vad som händer.

Jag har sett allt från gnälliga armbågar, frivändningar och golfsvingar bli bättre av att stimulera VoR-en. Om du tyckte det var för lätt vill jag att du provar att göra rörelsen snabbare. Det finns över 9000 sätt att göra den här övningen svårare eller lättare.

Om detta gav effekt så gör övningen varje dag.

Gillade du inlägget? Har du några frågor? Dela och kommentera antingen här eller på facebook. Om någon är sugen på att utbilda sig inom Zhealth (en förträfflig idé!) så får ni gärna hälsa från mig :)

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln