12 Veckor till en bättre bänkpress ep 3 Handled

Idag ska vi prata handled, karatekid och bänkpress!
Om du är ny så röstar jag på att du kollar den här videoserien från början så att du är med på lite grundläggande tänk.
En av de absolut vanligaste lederna lyftare idag har svårt att röra är handleden.
Jag har en magkänsla att det framför allt är äldre och kontorsarbetare som har problem att röra på högra handleden på grund av konstant musarbete.
Handleden består av ett gäng ben, våra två underarmsben och den nedersta raden handben.
Som alla andra leder i kroppen så är det bra om de kan röra sig mot varandra. Annars kan man få problem.

Om leden inte kan röra på sig så har vi två huvudförklaringar till varför du får problem.
Den ena är att om handleden inte kan röra sig under en större rörelse så måste en annan led ta över extraarmbetet.
Detta extraarbete leder till så kallade microtrauman.  Och när dessa uppnått en viss mängd så är de inte micro längre och vi får ont.

Ett hårt pass med en massa reps ger också microtrauman. Och det är awesome för det signalerar till muskelbygge. (dubbel byggartumme)
Den mer aktuella neurologiska förklaringen. Är att om handleden inte kan röra på sig så hjärnan inte får tillräckligt med information från nerverna i handleden. (http://neuroscience.uth.tmc.edu/s2/chapter08.html)
Och otillräcklig information innebär, som jag sagt tidigare, till en försämrad karta och en försämrad karta innebär en ökad hotbild, och en ökad hotbild innebär en ökad risk för upplevd smärta.
Eller på ren svenska. Hjärnan har inte koll på var din hand är och du lastar på en massa vikt och reps och kör hårt i bänken.
Som vanligt måste vi testa någonting. Jag kör min axelinåtrotation som vanligt. Och konstaterar att jag är på ungefär 100 grader idag. Det har varit en lång dag här inne, ganska sleten.
Så vad har karatekid med det här att göra? För att lära sig att röra på handleden så är det absolut enklaste att göra att lära sig att måla staket, precis som Daniel San. Så vad jag vill att du gör är att du håller armen intill kroppen, håll underarmen paralellt med golvet och sen vill jag att du målar staket med hjälp av din handled. Så, gå upp med handleden. Gå ned med handleden. Upp med handleden. Ned med handleden. Lägg märke till att det är handleden som leder rörelsen och inte handen som leder den. Och nu när jag gjort en 3-4 repetitioner så kollar jag min axel igen. En miniförbättring, detta är ganska enkelt för mig, jag har gjort många reps av detta!
Nu gör vi det lite svårare, och i stället för att måla staket så tar vi och kör wax on wax off.
Så håll armen intill kroppen, underarmen parallell med golvet. Och gå ut och in med handleden.
Väldigt många leder rörelsen med handen här också. Det är fel! Och väldigt många har en tendens att vilja rotera underarmen så det blir en upp och ner rörelse igen. Det är också fel!.
Efter ett par repetitioner så kollar vi axeln igen. Bra nu börjar den röra på sig igen.
Du anar inte hur ofta jag en klient som får de här övningarna eller får en progression på dem och säger att ”Det här funkar inte jag gjorde precis som du sa att jag skulle göra”. Då ber jag dem visa övningen och då ser det ut…såhär *viftar lite med handen*. Det är helt fel. Det är något helt annat! Det är att röra på handen, vi vill röra på handleden. Så var som Daniel San! Måla staket och kör wax on, wax off.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln