12 Veckor till en bättre bänkpress ep 6 Axelleden

Idag skall vi träna på att armbåga folk som står bakom oss!
Ni som varit med på ett par anar säkert att vi går mer eller mindre utifrån och in i vår resa.
Det är inte såhär jag föredrar att jobba i vanliga fall men det duger som en handgranatsapproach.
I vanliga fall jag ta tio till femton minuter och prata med en ny kund, och gå igenom gamla skador, eventuella operationer och framför allt mål för att ge mig en uppfattning om vad vi ska börja jobba med
Och detta får mig att tänka på den gången vi var nere på ett läger i Helsingborg och jobbade med HAK greppets lyftare. En av deras lyftare han hade opererat sin axel för en tio år sedan ungefär, och i princip sedan dess har hans axel känts instabil, speciellt nere i bottenläget kändes det som den skulle hoppa ur led. Ingen smärta men den kändes osäker så vad vi gjorde var i princip dagens övningar och på ungefär en kvart så funkade hans bänkpress mycket, mycket bättre och all osäkerhet var borta. Så det jag lärde mig på lägret i helsingborg var att:
Skador som skett för länge länge sedan fortfarande kan påverka dig idag.
Och det är en sak att sitta och läsa om det, vilket jag i princip sitter och gör hela tiden och det är en helt annan sak att se det i verkliga livet.
Så med det sagt skall vi ge oss på de övningarna jag använde för den här killen med den opererade axeln.
Vi börjar självklart med att testa. Jag tar min vanliga dåliga axel och vi ligger väl på 100 grader något sånt där. Så tar vi axeln ut i startläget för bänken, grabbar tag i vår påhittade stång, bröstar upp oss, packar skuldran och är riktigt spända i ryggen. Skuldran skall inte röra någonting på sig under den här rörelsen. Så gör som så att du tar din andra hand och grabbar tag lite i din nackmuskel och lite i skuldran. Och så gör vi ett par cirklar med bara axelleden, gör det åt båda hållen. Försök att undvika att skaka med resten av kroppen, svaja inte mer än nödvändigt och så kollar vi axeln igen. Miniförbättring. Det var basicvarianten bara för att hitta axeln överhuvudtaget.
Vad vi nu kommer att göra är hans vinnarövning. Så vi gör precis likadant som innan. Bröstar upp oss, tar ut armen, packar skuldran, sänk stången till bottenläget och håll allting stilla här när du gör cirklar med axeln i botten. Tänk dig att du ritar ett ”O” med din armbåge åt sidan. Och antagligen kommer det vara lite jobbigare bakåt för de flesta. Det är helt okej och det är bara att lägga lite extra fokus där. Gör en tre- fyra reps. Och nu rör sig min axel lite igen.
Bli inte förvånad om du blir blir bättre på både roddar och, för all del, armbåga folk som står bakom dig när du gör den här övningen eftersom du blir bättre på att kontrollera din axel i det här bakre läget.
Så för att hjälpa så många som möjligt behöver jag veta vilken typ av problematik ni har. Kommentera eller maila gärna så kommer jag anpassa framtida videor utefter det.
 

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln