12v till en bättre bänkpress ep 7 Skuldran
Något det brukar pratas om ofta i lyftarcirklar där man tänkt efter lite mer är behovet av att träna rygg och skuldermusklerna för att bygga upp en bra bas till bänken. Det brukar också pratas om att de tär skadeförebyggande och att man bättrar hållningen av att jobba med ryggmusklerna. Jag är inte helt hundra på det påståendet eftersom mycket av våran hållning styrs på reflex uppe i hjärnstammen och koordinationscentra.
Men att ha en större bas att bänka ifrån är definitivt med på!
Problemet med roddande, som de flesta håller på med, är att det inte ens pratas en tiondel så mycket teknik på rodden som, säg bänkpressen. Vilket betyder att man ser en himla massa lustiga roddutföranden. Min personliga favorit är den så kallade TBar rodden. Där man tar i lika mycket med höft och hals som ryggen. Kom ihåg att skrika när du gör det.
Med den hemska bilden färskt i minnet behöver vi prata mer om hjärnkartorna jag nämnde i första avsnittet. Det kan kännas lite abstrakt men vad det egentligen handlar om är att uppe i huvudet har vi avbilder i varje led. Som förhoppningsvis stämmer någorlunda överrens med verkligheten. Om en led blir skadad eller om du inte använder den under väldigt lång tid så börjar avbilden mer se ut som en kloss .Och att ha en kloss till hand när vi ska lyfta tunga saker. Det är inte att föredra.
Så vad vi gör när vi rör på en led i taget är att vi försöker få bilden uppe i hjärnan att stämma bättre överens med verkligheten.
Med det teoretiska babblandet ur vägen så skall vi nu röra på vårt skulderblad
Men som vanligt måste vi testa.
Och jag har ungefär 100 grader, vilket är min baseline för närvarande. Skulderbladet sitter här bak på våran rygg och vi kommer gå igenom en snabb progression för att lära dig kontrollera det.
Så håll ut armen, håll i din påhittade skivstång och sen vill jag att du skjuter din skuldra så långt fram du kan. Sen drar du bak skuldran så långt bak du kan. Skjuter fram, drar bak. Sen gör vi det en tre fyra repetitioner. När du gjort det så vill jag att du går upp och ner. Upp och ner.
Och känner du att du börjar få till det så tar vi och kopplar ihop de här fyra positionerna och ritar en diamant. Så vi rör oss fram, upp, bak, ner. Fram, upp, bak, ner. Och när du känner att du börjar ha koll på det så tar du och mjukar upp kanterna i fyrkanten så det blir en cirkel,. Sen kan du förhoppningsvis göra ett par åt andra hållet också. Och sen när vi gjort det så kollar vi axeln igen. Jag skall definitivt röra lite mer på mitt skulderblad idag.
Så vad vi egentligen gör när vi rör på en led i taget är att vi städar upp bilden av den uppe i hjärnan. Och jag hatar såna uttryck som ingen kedja är starkare än dess svagaste länk, men i det här fallet så är det tyvärr det bästa uttrycket för vad som händer. Om vi går igenom alla leder så kommer vi förr eller senare hitta den svagaste länken i din bänkpress.
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Maria Hassel » Styrkelyftsrörlighet: Diafragman: ”Hej Gör denna övning samt några till för att bli av med vad jag tror är ett diaf..”
-
Niklas » Styrkelyftsrörlighet: Mediannerven: ”Hej Carl! Viktigt att veta att det inte går att stretcha en nerv för att göra de..”
-
Jessica » Smärtteori Hothinken: ”Intressant läsning! Jag lever lite som i en bubbla nu och börjat fundera på min ..”
-
Anette » Jag flyttar till Stockholm: ”Stort tack för all hjälp jag fått utav dig. Hoppas du/ni kommer och hejar på mig..”
-
Maria » Jag flyttar till Stockholm: ”Massa kärlek tillbaka!! Och tack!”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
snsf föreläsning femoralis bordtennis traps syn sneda bukmuskeln halsmuskler övre traps workshops vader muskelspänn ljumskar smärtteori rotation raka bukmuskeln nördar tunga triceps tibialisnerven hamstrings återhämtning rygg avsiktlig träning sumomark höft fingrar balans andningsmuskler kost nervglidning andning hitta muskeln axlar marklyft vetenskap styrka bänkpress halmstad rörlighet styrkelyft träning personlig träning träningslära rkc kettlebell knäböj skuldran motorik nervsystem smärta rehab armbåge crossfit skador knä löpning biceps nutrition grepp lårnerv mammamage borlänge nervstretch ögon gate control hand stretching tjejer bänkbrygga diastas fotled graviditet idrott lårmuskler magmuskler mediannerv vestibulära systemet pullups hypertrofi. muskelbygge