12v till en bättre bänkpress ep 8 Bröstrygg

Idag skall vi prata bänkbrygga!
Ett av de absolut bästa områdena att jobba med för att både bli bättre på böj, bänk, mark och för all del resten av livet, det är bröstryggen.
Vi har alla sett dem magiska superbänkbryggorna som kapar över en meter lyftväg, vi kommer inte att komma dit idag på en enstaka övning. Men kan vi kapa en eller två centimeter utan att förlora någon styrka så har vi vunnit väldigt väldigt mycket. Det som skiljer en bra bänkbrygga från en mindre bra sådan, är att i den bra bryggan tenderar hela ryggen att se ut som en båge, medans bryggan med förbättringspotential tenderar att ta ut väldigt mycket rörelse i ländryggen och sen vara helt spikrak i bröstryggen. Och det är just det vi skall försöka göra någonting åt idag.
Som namnet kanske antyder så sitter bröstryggen så sitter bröstryggen här *visar på bröstet* fast bak i ryggen. Väldigt många har svårt att skilja på bröstryggen och nacken, eller bröstryggen och ländryggen som sitter här i nedre delen av ryggen. Vi kommer göra dagens övning sittandes på en bänk. Och i helgen var jag hos min sambos släkt och det innebar en bilresa på fyra timmar tur och en bilresa på fyra timmar retur…och en massa sittande däremellan. Så jag känner mig hyffsat stel idag. Med andra ord så känns det vettigt att testa en bänkbrygga för dagens övning.
Så jag kommer bara lägga mig i en brygga, dra ett par reps och sen kommer jag göra dagens övning. Därefter testar jag min brygga igen och ser om det händer någonting.
Stel som ett kylskåp var det!
Hyffsat obekvämt idag. Jag känner mig ganska röd i ansiktet nu så det ser nog jättesnyggt ut i kameran!
Ta och sätt dig upp på bänken, släng upp valfritt ben på bänken och ta tag i ditt knä. Sen vill jag att du sträcker på dig, håll blicken rakt framåt när du gör övningen. Sen vill jag att du tar din bröstrygg och drar den framåt så långt som du kan, sen vill jag att du trycker bröstryggen bakåt och nästan uppåt så långt du kan. Sen vill jag att du trycker bröstryggen fram och sen bak. Lägg märke till att jag är stilla, mer eller mindre, här nere i ländryggen. Jag är också stilla i mina axlar och skuldror.
Nu kommer jag att visa ett par dåliga repetitioner. Först kommer jag svanka med ländryggen, det är för mycket. Nu kommer jag använda mina axlar och skuldror att röra på mig, det är också alldeles för mycket överflödig rörelse. Så försök att bara röra på bröstryggen. Jag visar ett par repetitioner till, fram och bak. Går fram och försök verkligen komma lite längre varje gång.
Nu tar jag och känner på min brygga igen.
Mycket bekvämare! Och mycket mindre krampigt i min rygg nere i bottenläget.
Bröstryggen är ett av mina absoluta favoritområden att jobba med. Dels för att det rent mekaniskt gör en jätteskillnad när man får till rörligheten där. Men också för att typ varje  andningsmuskel är mer eller mindre direkt kopplad till brröstryggskotorna. Och ju lättare du har att andas, desto lättare blir resten av livet.
Ett av mina favoritminnen av detta är när jag hade en klient som också sjöng på fritiden. Hennes bröstrygg var stel från början och när vi började göra den här rörelsen sittande så på bara en vecka kom hon tillbaka och sade att hon hade mycket lättare att ta ton och hålla den tonen.
Det är en sak att göra någon bättre på att bänka och liksom ”Yes nu lyfter vi mer vikt! Jättenice!” men det är mycket coolare att förändra någons liv och göra det mycket bättre.
På tal om förändring. Nästa vecka kommer vi göra den här övningen stående. Det är mycket svårare, så jobba supernoga med tekniken sittandes. Och be en kompis om feedback om det är svårt att lösa på egen hand.

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln