12v till en bättre bänkpress ep 10 Lats

Idag gör vi något åt ILS. Imaginärt lat syndrom.
Denna är till dig, Sebbe <3

Latsen är helt klart en av mina favoritmuskler. Det är få muskler som säger ”vältränad” som ett par breda lats och en djup rygg. Och de hjälper oss som är födda med en kort rygg och bred midja att se någorlunda vältränade ut. Med det sagt så är det väldigt väldigt många som går omkring och fejkar att dom har stora lats. Så kallat Imaginärt Lat Syndrom.  Det är mindre coolt. Förutom om du heter Johny Bravo!
När vi bänkar så har latsen ett väldigt viktigt uppdrag. Dels så hjälper de till med att hålla skulderbladet ner och bak i bänken, men också att hålla överarmsbenet inuti axelleden. Problemet är att de flesta inte vet hur man spänner muskeln med fullt ös. Eller så spänner de bara delar av muskeln. Styrkelyft handlar ju om att lyfta så mycket vikt som möjligt och det gör vi genom att spänna våra muskler mot gravitationen. Om vi inte vet hur vi spänner våra muskler till max isolerat, så är det väldigt svårt att göra det i större övningar, såsom bänkpress.
Det finns mer än en anledning till att vi gått igenom leder utifrån och in med lite enklare övningar. Det är mycket att tänka på och är ganska svårt att utföra sekvensen av positioner vi skall hålla för att spänna latsen. Jag har försökt ge den här övningen till totala nybörjare för jag har ansett att detta är vad som behövs för att göra dig bättre. Tyvärr så har det inte gått då deras huvud har exploderat för det har varit för mycket att tänka på. Om du har svårt att lösa den här övningen så gå tillbaka ett par veckor och gå igenom kroppen igen så kanske den här övningen blir lättare att lösa i framtiden.
Som vanligt skall vi ju testa, så jag tar min vanliga inåtrotation, värmer upp ett par repetitioner. 100 grader, min vanliga baseline. Innan du börjar så är det lite lättare o  du har något att stå på, du behöver bara höja upp din ena fot ett par centimeter för att lära dig den här övningen.
Steg nummer 1 ta din axel du vill jobba på, för in den bakom kroppen, vrider den inåt, stoppar in armen bakom kroppen utan att böja på armbågen, sänk din skuldra, luta din kropp mot sidan. Och det är här våran upphöjning kommer in, tippa ditt bäcken upp mot din axel.
Vad vi försöker göra är att göra avståndet mellan bäckenet och överarmsbenet så kort som möjligt. När du är i den här positionen så vill jag att du försöker spänna latsen längs med ryggraden.
Om det är svårt att hitta så ben en kompis känna längs med muskeln.
Nu kommer jag spänna lite hårdare så jag hittar hela muskeln. Oooch där håller jag nästan på att krampa. Eventuellt vill du luta dig åt andra sidan och sträcka ut muskeln så du inte får superkramp. Om du får kramp så bör du ta det lite lugnare, med spännandet självklart.
Så kollar vi axeln igen. Miniförbättring, jag kan nog göra detta lite hårdare och lite intensivare.
Vad vi försöker göra är att vi tar den här punkten på överarmsbenet så nära bäckenkanten som möjligt. Och därefter spänner vi längs med hela muskeln.
Du kommer säkert finna att det är ett par delar av muskeln som är lättare att spänna och vissa som är mer avlsappnade. Kan du inte hitta de slappa delarna på egen hand så be en kompis borsta eller påta på de områdena tills de vaknar till liv. Så vad har din förmåga att spänna en muskel att göra med din hjärna? Jag har tidigare pratat om våra kartor för våra leder, till exempel. Det är inte hela sanningen, vi har kartor för i princip varenda funktion i kroppen. Vad vi jobbar med nu är den så kallade kontraktila kartan för latsen. Vilket är ett fint sätt att säga ”Hur bra kan du spänna muskeln? Och hur bra känner du att du spänner muskeln?”
När du tränar sånt här räcker det inte nödvändigtvis att du tränar en massa pullups och roddar och så vidare. För om du har gått omkring och spännt din högra lats 80% hela livet och din vänstra 50% hur kan du då förvänta dig att en pullup skulle jämna ut detta?
Om du supersetar den här övningen tilsammans med dina kompletteringsövningar, säg dina roddar eller vad du nu håller på med. Jag vet inte, du kanske gillar att curla som komplettering?
Så funkar den här övningen superbra. Vad som också funkar bra är att superseta den här med dina lättare teknikbänkpressar. Jag skulle inte rekomendera att du gör den här tilsammans med dina tunga ettor. För om du får till den här spänningen väldigt bra så är det ganska slitsamt och det kommer ta ifrån prestation från dina viktiga lyft.
Jobba väldigt mycket och väldigt ofta på den här övningen så kan vi räkna med en snabb förbättring och förhoppningsvis kan vi se högre bänksiffror när vi är klara.

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln