12v till en bättre bänkpress ep 11 Ögon

"Hmm detta är en penna" "Hmm detta är en penna"
Idag skall vi stirra på en penna och få massiva Eyegainz!

Vilka leder är bra att kunna kontrollera när vi kör styrkelyft? I mitt huvud är rätt svar ”alla leder”. Självklart är vissa leder viktigare att kunna kontrollera då de används mer i våra lyft. Men det är bra att kunna kontrollera alla leder i en viss mån.
Något som officiellt inte kallas för en led är våra ögon, men de fungerar förvånansvärt mycket som våra axelleder i den månen att det är en boll och det är en massa muskler runt om som drar den i alla riktningar.
Vad har vi för nytta av ögonen i styrkelyft? Generellt tenderar ögonen att driva vissa typer av muskelarbete. Ögonen upp brukar öka vår förmåga att sträcka på oss medans ögonen ner förbättrar våran förmåga att böja på oss. Så det är väldigt, väldigt många lyftare som har en tendens att titta uppåt när de till exempel böjer eller markar.
Om de är medvetna om att det hjälper, eller inte. Det kan jag inte svara på. Men vi kan kolla om det gör nytta för dig och sen se om det eventuellt förändras med lite träning.
Vi kan testa detta rätt enkelt genom att göra lite enklare muskeltester. Vi kommer testa Jacobs triceps med tre olika ögonpositioner. Ögonen rakt fram, ögonen upp och ögonen ner och se vad som händer. Somsagt, generellt så brukar triceps bli starkare när vi tittar uppåt för det ger våra sträckarmuskler en boost. Men det är inte alltid så och detta handlar om individualisering. Så vi ser vad som händer helt enkellt!
Så nu visar jag hur vi gör ett enkelt tricepstest. Jacob står i ett litet lätt utfall för att få balans, jag ställer mig i en vettig arbetsvinkel för att inte slita sönder min kropp om fem tio år. Jacob tar upp sin ena arm, håller armbågen i 90 grader, jag lägger min hand mot hans underarm så jag inte stör eventuella arbetande muskler. Min andra hand stabiliserar skulderbladet. Sen kommer jag trycka i en båge för att försöka förlänga hans triceps medans han försöker sträcka ut mot mig.
Är du med?
J: Yes.
C: Då håller du blicken rakt fram, sträcker armen mot mig. Bra.
Så detta var ett helt okej tryck. Nu gör du precis likadant men nu skall Jacob ha blicken uppåt. Bara blicken! Inte huvudet.
Yes varsågod.
Bra det är alldeles utmärkt tryck där också. Nu är vi inne på individualisering.
Testa att titta neråt så kör vi igen.
Okej! Här är Jacob starkare!
Nu råkar jag veta att Jacob har haft glasögon sen han var typ 6 år. Och vad jag förstår så tenderar de att glida ner så han är jättebra på att titta ner och jag tror det syns när du knäböjer och markar också.
J: Definitivt.
C: Så vi ska se om vi kan ändra detta och vad som händer om vi tar ut Jacobs ögon till deras ytterläge.
Skulle du vilja ta av dig glasögonen? Och lägga dem på vårat bord som inte syns under kameran.
Vi har här en extremt vanlig penna. Vad Jacob nu ska göra med pennan är att han skall hålla den på rak arm med blicken på pennspetsen precis hela tiden.
Jag litar inte på Jacob så han får ta sin andra hand och hålla sin haka så att han kan hålla sitt huvud still.
Nu vill jag att du tar upp pennan så högt upp du kan där du kan hålla blicken och se en klar och tydlig spets. Så klart och tydligt det nu går utan glasögon.
Varsågod och ta upp handen. Nu vill jag att du börjar rita en cirkel och håller båda ögonen på pennan. Och när du börjar närma dig mitten där nere så byter vi hand av smidighetsskäl.
Nu är Jacob ett väldigt bra testobjekt här för att han gjort sånt här innan.
Jag vill att du kommer ihåg att andas. Ta och byt hand igen. Sen gör vi totalt två cirklar åt varje håll.
Lägg märke till att hans huvud är stilla så att han inte rör hela huvudet eller resten av kroppen. Han håller också två ögon på pennspetsen hela tiden och det är en väldigt jämn rörelse.
Vi kan vända håll nu.
Han börjar blinka lite, han kanske är lite trött nu, det vet jag inte. Går det bra?
J: Det går bra.
C: Underbart.
Det är också en regel att försöka hålla BÅDA ögonen på pennspettsen så du inte hamnar här ute där bara högerögat kan se.
Bra! Då tar Jacob på sig glasögonen igen och sen ställer vi oss i samma position och upprepar samma tre tester.
Så..Du hade höger ben fram innan, armbågen i ungefär 90 grader. Jag stödjer hans skuldra, lägger handen på utsidan av hans underarm. Och Jacob tittar rakt fram och sträcker på armbågen. Bra, minst lika bra innan. Då tar vi och tittar uppåt. Stäck på armbågen. Den här är definitivt bättre! Okej, då tittar vi neråt, också bättre!
Så Jacob blev alltså starkare av att trän lite ögon när han tittade både upp och neråt. Och det är väldigt bra information för oss. För det betyder att han kan bli bättre på att lyfta genom att träna ögonen lite. Självklart är ett muskeltest för triceps inte ens i närheten av lika relevant som ett riktigt lyft. Så vad jag vill att du gör är att du tar ett av dina favoritlyft och testar att göra en repetition med blicken rakt fram, en repetion med blicken uppåt och en med blicken nedåt för att se vilken som känns bäst. Bara det kan vara värdefull information till framtiden då det är en ny teknikgrej att tänka på.
Sen! Vill jag att du provar att göra ett par ögoncirklar, upprepar de här testerna igen och ser vad som händer.
Några kommentarer till förra klippet. Vi gjorde bara en tagning utan någon form av repetition eller planering, vi viste inte vad som skulle hända. Så jag glömde säga ett par saker.
1. Jacob fick värma upp med muskeltesterna innan, så att han visste vad det handlade om så eventuell uppvärmningseffekt, den var redan uppnådd.

2 Gör gärna ögoncirklarna med en lite lugnare enfärgad bakgrund. Det kan bli lite crazy om du gör dem ute med en massa saker i bakgrunden. Eller om du bestämmer dig för att göra ögoncirklarna och har graffitti bakom dig. Det kan bli lite mycket att hålla reda på.
Min hela grej, med de här övningarna, är att vi skall superindividanpassa bland är det efter individen, men ibland är det i vilken träningsfas vi är i eller till och med, ”hur är din dagsform idag”? Så jag vet inte hur dina ögon påverkar ditt lyft förräns vi testat. Det är därför jag begär att du skall testa före och efter varje övning vi gör hela tiden. Jag vill inte att du slösar tid på att göra en övning som inte gör någon nytta för dig.
En kommentar på kommentaren som jag självklart glömde!

En del lyftare påverkas enormt av ögonposition och en del påverkas mindre. Så det är ytterligare en grej vi måste individanpassa. Worst case scenario med den här typen av träning där vi tar ut ögonen och dess musker i dess ytterläge är att vi blir mindre trötta i ögonen efter en  hel dag av att sitta framför datorn. Ögonmusklerna kan bli stela, precis som vilken annan muskel som helst om du håller den stilla i samma läge i flera timmar.


Förresten. Jag kommer prata mer om ögon i falkenberg den 23e oktober.
Och andning! Andning är minst lika viktigt som ögon!
loading...

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln