12v till en bättre bänkpress ep 12 bli av med smärta

Idag skall vi slå på folk och se vad som händer!

För ett par avsnitt sen pratade jag om axelcirklar och om hur gamla skador fortfarande kan påverka dig flera år fram i tiden.
Jag insåg efter det avsnittet att jag inte pratat om varför det är väldigt viktigt att bli av med smärta. Jag att när vi börjar närma oss en tävling då kommer leder och muskler vara lite trötta och gnälliga. Det är inte önskvärt men vi kan ändå leva med det. Det är ju ändå tävling. Däremot långvarig eller intensiv smärta, det är ett problem.
Hjärnan får, som sagt, signaler från kroppen precis hela tiden. Utan dessa hade varit svårt att veta om vår armbåge är rak eller böjd. Eller för all del vad som händer i rummet omkring oss. Det kommer också så kallade nociceptiva signaler upp till hjärnan. Nociception är ett fint sätt att säga ”smärta” eller ”hot”. Dom här signalerna kommer precis hela tiden men de dämpas också på vägen upp till de områden som bestämmer om vi skall vara medvetna om hotet eller inte.
Om jag slår med en hammare på mitt pekfinger så kommer mängde hotsignaler från det området öka. Och når de över en viss tröskelnivå så kommer vi att vara medvetna om detta och det är då vi får ont.
Förutom en ökad mängd hotisnaler från ett område så kan också dämpningen av dessa signaler på vägen upp till hjärnan minska av en eller annan anledning. Och det innebär att tröskelnivån innan vi känner smärta sänks. Vilket leder till samma slutresultat. Vi kan få ont.
När vi får ont har hjärnan en tendens att vilja stänga av området där vi tror att något farligt händer. Jag skulle inte vilja använda mina biceps och curla med om jag trodde att min muskel höll på att gå i sönder av en eller annan anledning.
Kom ihåg här att nyckelorden är upplever och tror. Det behöver inte nödvändigtvis stämma överens med vad som faktiskt händer. Man kan definitivt gå omkring med väldigt mycket söndersletna muskler och andra skador och inte ha ont. (1,2

Men man kan också gå omkring med en till synes fullkomligt perfekt fungerande kropp och ha jätteont.
Det här konceptet med att stänga av områden som hjärnan tycker är farliga skall jag nu använda min vackra assistent Jacob till att demonstrera.
Jacob är en gammal brasiliansk jiu jitsu utövare så han är ganska van vid att få smällar så vi får helt enkelt se vad som händer här. Vi kommer testa lårsyrka på honom. Specifikt rörelsen som låren utför när vi gör en böj och vi ser hur stark han är. Och sen kommer jag slå på honom så att han får lite ont.

Och sen testar vi muskelstyrkan igen och ser vad som händer.
Så vad vi gör nu är att vi tar upp hans lår strax ovanför paralellt, jag tar och bara har hans fot hängandes i min hand. Och sen tar jag min andra hand runt hans knä i ett hästskogrepp och försöker ha så lite kontakt med hans muskler som möjligt så att jag inte påverkar deras aktivitet alltför mycket. Sen får Jacob dra knät mot näsan och jag håller emot för att se hur mycket giv han har.
*till Jacob* Varsågod och dra knät mot näsan. Och han laddar!
Vi har lite, lite giv här men det är ganska okej. Så nu gör vi som så att jag tar och boxar på hans lår här. *börjar slå på Jacobs lår*
*till Jacob* Kom ihåg att se glad ut!
Tå tar vi och testar styrkan igen i samma läge. 
*till Jacob* Slappna av i foten och dra knät mot näsan.
Och där dog han lite!
Nu var ju detta bara lite snälla slag men vi ser om vi kan reparera honom lite. *börjar borsta på låret*
Klapa snel Jacob. Detta kommer bli awesome på film!
*Jacob* Frutkansvärt awkward!
*Carl* There, there. Så vad  vi gör nu är att se om vi kan dämpa de där hotsignalerna med stimulera huden och få lite ökad värme i det område för att se om hjärnan helt enkellt blir distraherad från hotet.
*till Jacob* Då går vi upp i testläget igen. Dra knät mot näsan igen, go. Kommit tillbaka lite styrka, vi får nog reparera dig ordentligt efter detta.
*Jacob* Ja precis, alltså jag blev ju svagare av smällarna.
*Carl* Ni förstår hur kul jag har på mitt jobb?
Detta är ofta vad som händer när du får ont. Du blir helt enkelt svag. Och det sista vi vill vara när vi lyfter tunga vikter, det är att vara svaga.
Kontentan av den här demonstrationen är att om du har ont någonstans. Så vill jag verkligen, verkligen att du försöker lösa det problemet. Jag bryr mig inte ett dugg om du går till någon som jobbar med sånt här, köper den senaste boken om hur man ligger på en boll eller skumrulle och rullar muskler. Eller om du följer de här videorna tills vi snubblar över någonting som hjälper dig på riktigt.
Att bli av med smärta är det absolut viktigaste du kan göra för att bli starkare längre fram i tiden.

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln