Styrkelyftsrörlighet Höft i grundposition

Idag skall vi göra balettövningar för att stärka höften!

Om det är något område i vår kropp som tenderar att stelna till i dagens samhälle, förutom våran bröstrygg, så är det våra höfter. Antagligen är det för att vi spenderar väldigt många timmar med att sitta ner på jobbet, i bilen och hemma. Kroppen blir bra på det den tränar och vi har en massiv mängdträning här, värre än norrmännen, på att sitta. I styrkelyft brukar de flesta vara ganska bra på att göra den här typen av rörelse, vi kommer att jobba lite med den i kommande veckor. Idag skall vi bara lära oss att hitta och kontrollera höften överhuvudtaget. Dagens mest relevanta test är böjen. Försök att ha koll på om du kan lägga lika mycket tryck på höger som vänster ben. Bänken fugerar också att testa om du kan få ett bra bendriv, eller för all del om du kan vara jämn mellan benen när du drar ditt marklyft. Det går också.
Detta är ett av mina favoritställen att börja på om någon är ojämn mellan höger och vänster i böjen och du kommer snart förstå varför. Själva övningen går till som så att vi behöver någonting att stå på. Jag har en liten viktskiva här. Jag har också lite lätt balanshjälp, vi bryr oss inte om hur bra du kan stå på ett ben för tilfället. Sen vill jag att du tar och tar tag i främre delen av din bäckenkam och den bakre delen av ditt bäcken också. Spänn magen lite så att du kan låsa ditt bäcken. Och sen vill jag att du ritar en stor cirkel med din höft. Anledningen till att vi håller i bäckenet är för att du skall lära dig att känna hur det känns när bara höften rör på sig. Så det inte blir någon sån här extrarörelse med både bäcken och ländrygg. För en del av er kan det bli en väldigt liten rörelse. Jag vet också att fyra av fem personer som gör den här övningen första gången kommer att vrida sin höft utåt, speciellt i bakre delen av rörelsen. Jag vill att du försöker hålla ditt knä och din fot pekandes rakt fram precis hela tiden. Eventuellt behöver du tänka ”knä och fot in” för att hamna i rakt läge, beroende på hur stel du är.
Ett par av er kommer att upptäcka att motsatta höften får jobba järnet när du gör den här övningen. Det är för att sätersmuskulaturen på höger sida skall jobba på reflex, när vi gör något på vänster sida. Och är du svag i dessa muskler bör du få en rätt så rejäl träningseffekt.
Så ni som har en problemsida, säg att ni vet att eran högra sida är svagare konstant, börja att jobba med vänster ben och se vad som händer.
Veckans mål är att hitta höften överhuvudtaget. Gör en tre till fem repetitioner av cirkeln åt båda hållen, så du inte blir superbra på att bara göra cirklar åt ena hållet. Nästa vecka kommer vi jobba med höften i bänkläge och nästa vecka igen så kommer vi jobba i böjläge. Så jobba noggrant med tekniken så kommer nästa veckas övningar bli supermycket lättare.

Etiketter: rörlighet styrkelyft

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln