Styrkelyftsrörlighet Fotcurls

Idag skall vi träna babyreflexer för att bli bättre på att knäböja.

Jag hoppas att förra veckans töjande av ovansida fot gjorde att några av er upptäckte att ni har fötter. Vi skall fortsätta jobba med våra fötter och i princip töja på samma leder, fast vi kommer att göra det genom att spänna musklerna på andra sidan foten. Alltså vårat fotvalv och undersidan av foten. Anledningarna till det är flera, dels för att vi kan räkna med att få samma styrkeökande effekt i främre delen av höften men också för att det är väldigt användbart att kunna spänna musklerna under foten för att grabbba tag i golvet när vi laddar för att knäböja eller för all del när vi markarkyftar och bänkar för den delen.
Ta gärna lite balanshjälp. Jag har min gandalfpinne här till min hjälp. Jag vill att du tar din ena fot, lyfter den upp från golvet lite och drar både foten och tårna upp mot ditt knä så mycket som möjligt.
Sen börjar du med att knyta bara tårna och sen spänner du lite under foten. Sen börjar du sträcka ner foten mot golvet. Gå så långt ner som du kan behålla spännet under tårna och under fotvalvet. Sen kommer du upp långsamt, sträcker foten och sträcker tårna. Jag vill att du gör en 2-3 repetitioner av  detta. De flesta står inte ut med att göra fler repetitioner. Det är också väldigt vanligt att man får kramp under fotvalvet när man gör den här övningen. Antagligen för att de flesta är väldigt ovana vid att spänna de här musklerna så kroppen reagerar med ”OMG! Jag vet inte riktigt vad jag gör?! Sluta! Ta en paus”. Om det är så, ta antingen och värm upp foten genom att borsta på musklerna lite innan du kör. Eller så kan du ta och töja ovansidan av foten a´la förra veckans övning. Det dom flesta missar med den här övningen. Nu visar jag lite från sidan. Är att när de börjar gå ner så tappar de spännet under tårna och bara försöker peka ner så långt som möjligt med foten. Då får vi inte riktigt den effekten vi är intresserade av. Om du känner att du börjar tappa spännet ungefär här nånstans så är det bara att vända tillbaka upp därifrån.
Kör hellre kortare sträcka med maximalt knyt under tårna än lång sträcka med dåligt spänn.
Förstår du inte vad jag menar med barnliknelsen så är det bara att leta upp första bästa unge som är tillgänglig, testa att stoppa in ett finger under deras tå och så kommer ni att upptäcka att de kan göra så helt klockrent, rätt upp och ner.

Etiketter: rörlighet styrkelyft

Kommentera gärna:

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln