Styrkelyftsrörlighet: Fotledscirklar

Idag snurrar vi foten för att bli bekvämare i både böj, bänk och mark.

Om det inte framgått så gillar jag verkligen fötter. Dels för att foten är superviktig rent biomekaniskt.  Vi använder ju den hela tiden när vi står , går, böjer, bänkar och markar. Men också för att den är superduperviktig rent neurologiskt. Vi har jättejättemycket känselceller som slutar nere i foten. För att vi skall kunna ha reda på var foten är någonstans. Det är ganska viktigt att veta sånt!
Det betyder att när man jobbar med foten så är det ganska mycket uppe i hjärnan som påverkas av den. Så från ett hjärnperspektiv så är foten superduperviktig.
Nu råkar det vara som så att väldigt många hamstrings och baksida lår sitter i fötter. Vi pratar både svaga och stela baksida lår. Så dagens tester, förutom då det vanliga att känna på bekvämlighet i böj bänk och mark. Det är om du har något passande rörlighetstest för baksida lår. Jag tycker inte luta sig fram är ett särskilt bra test, alltså att försöka nudda golvet. Det är för mycket annat som påverkar. Men ligga på rygg och försöka lyfta benet så högt som möjligt. Eller be någon testa din passiva rörlighet kan vara ett bättre alternativ. Alternativt lägga dig på mage i lårcurlsmaskinen och se om du kan böja på knät längre eller flytta mer vikt med samma ansträngning. Efter att du gjort dagens övning.
Det kan vara en väldigt väldigt bra idé.

Det vi skall göra idag. Det är att. I mitt fall tar jag min Gandalfpinne ännu en gång. Jag vill att du tar valfritt ben, förslagsvis den sidan du upplever dig stelare eller svagare på. Lyfter upp benet från marken och håller rakt knä. Se till att låret är låst hela tiden.
Och sen vill jag att du börjar göra en gigantisk cirkel med din fotled. Då skall ditt ben vara stilla i luften så att det inte blir nått sånhär *roterar höften*.
Ditt knä skall vara låst så det inte blir nånting sånthär *roterar knät* Och så mycket som möjligt försök hålla dina tår avslappnade.
All rörelse skall ske här *visar på fotleden* Det är där fotleden sitter.
Många av er kommer säkert upptäcka att vissa delar av rörelsen är lite ryckigare eller svagare eller att det är helt enkelt svårt att röra sig däromkring.
Uppenbarligen vill vi lägga lite extra tid och kärlek på precis de områdena. Självklart vill jag att du gör ett separat rörlighets- eller styrketest för baksida lår i samband med att du försöker prickskjuta det svaga området.
Det som absolut oftast kommer att synas, nu kan jag göra min dåliga fot i det här fallet så kommer det säkert att synas lite mer, är att i stället för en cirkel så blir det mer en ryckig "flerhörnings"-rörlese. I stället för en mjuk och fin cirkel. Alla de småkanterna i cirkeln är bra om du kan runda till och mjuka upp och det gör du lättast genom att sänka tempot och jobba väldigt väldigt noggrant med att försöka mjuka upp rörelsen.
Senast idag hade jag en kille som behövde jobba med det väldigt väldigt mycket på ena sidan. Och när vi fick till det så lade vi till en fem tio grader på hans benlyft och han kom ner väldigt mycket djupare ner i knäböjen med större bekvämlighet. Så det här påverkar väldigt många väldigt snabbt.

Kommentera gärna:

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln