Smärtteori Hothinken

Idag skall vi prata smärtteori med hjälp av en vattenkanna!
 
Jag hade totalt glömt att skriva om något som ens påminner om manus eller outline för vad jag skulle prata om idag. Så det blir lite freestyle på den här filmen och när jag freestylar så gillar jag att prata om saker som stör mig! Därför skall jag prata om något som stör mig fruktansvärt mycket inom träning- hälso- och rehabbransherna.
 
Det är hur smärta fungerar. De flesta som jobbar inom de här branscherna dem pushar idén om att "Om något är mekaniskt fel så har du antingen ont eller så kommer du få ont" ...vilket är ett väldigt säkert påstående eftersom de flesta någon gång kommer få ont någon gång under sitt liv. Men om vi tittar på forskning från väl över 20 år tillbaka det stämmer inte riktigt. Vi kan ta och röntga 100 personer som inte har ont i, säg deras axel och en betydande del av de människorna kommer att ha till synes jättetrasiga axlar. Men de har inte ont!
 
Vi kan göra studier på folk som vi skadar eller ger dem ett sår.
Jag vet inte om man får göra det på grund av etik nu men om man skär på någons arm 
och ber personen titta på skadan och uppskatta sin smärta. Så kanske de kommer ha en femma på sin tiogradiga smärtskala. Sedan ber vi personen titta på sitt sår genom en kikare eller ett förstoringsglas. Så att såret ser större ut. Då kommer smärtan helt plötsligt hoppa upp till en sjua! Och om vi vänder på kikaren så att såret ser mindre ut då kommer smärtan hoppa ner till, säg en trea. Detta säger oss att, visst biomekanik är ganska viktigt. Men i slutändan är det långt ifrån hela historien. Och när jag pratar med klienter om detta så försöker jag undvika att göra det alltför luddigt eller för abstrakt eller för all del supernördigt. För jag gillar att nörda mig ner i sånt här. Så brukar jag prata om vad jag kallar för hothinken eller i vårat fall har vi en snygg vattenkanna här. Smärta fungerar väldigt ofta att vi kan fylla på vattenkannan med en massa vatten. Eller i vårat fall hot, alternativt stress. Och det kan vara som så att du har något som är "trasigt". Någon muskel som har ett blåmärke eller kanske  till och med är delvis avsliten och sedan så har du en jättejobbig deadline på jobbet. Då lägger vi på dels den skadade muskeln och sedan kommer det en nivå av stress eller hot till, våran deadline och sedan har du en jobbig chef som kommer med en massa jobbiga krav. Då blir det ännu mer stress! och sedan har du knasiga andningsmönster.
För er som har det kolla på min diafragmafilm! Så det blir lite mer hot därifrån också och tlilsammans med stressen så blir dina andningsmönster ännu knasigare. Och helt plötsligt kommer du till den punkten där vattnet rinner över i den här vattenbringaren eller hinken och det är då vi får ont. Så går man till någon och gör någonting med axeln och det känns bättre efter ett tag. Men resten av grejerna är kvar och vi kan inte läka en söndersliten axel särskilt snabbt och lätt Därför kan smärtan komma tillbaka trots att vi jobbar med axeln och vi jobbar med axeln... Det coola med det här konceptet är att vi kan gå någon helt annanstans än bara axeln och försöka ta bort hot från hjärnans upplevda situation. Någonstans spelar det ingen roll vilket hot vi tar bort det kan vara att vi jobbar med din andning. Det kan vara att vi skickar dig till en psykolog. Det är definitivt inte mitt jobb att vara hobbypsykolog eller så jobbar vi med en massa andra mekaniska grejjer som får din hjärna att tycka att situationen är mycket lugnare och det kan vara precis vad som helst. Vilket innebär en fantastisk frihet men det är också ganska jobbigt för det innebär att man kan leta precis var somhelst. Men nästa gång du ser en bild på en axel som är jätteröd fundera då på vad den bilden kan betyda för framtida smärta har det helt plötsligt blivit mycket farligare med eventuell smärta i axeln bara för att du ser en massa bilder som är inflammerade och röda och är en massa farligt? Eller hjälper dem?
 
Jag tror på det första. Därför så vill jag att du är väldigt väldigt noggrann med att tänka lite, lite bredare än "Aj jag har ont där". Titta lite utanför precis det området du har ont.

Korrigering på felsägning!

Gällande förstoringsglaset och upplevd smärta.
Det var inte sår man tittade på. Det var patienter med kronisk smärta som upplevde ökad smärta samt fick en mätbar ökning av svullnaden i sin hand när de tittade på handen genom ett förstoringsglas under rörelse. 

Ibland blir man nervös framför kameran och glömmer detaljer.
Självklart så upptäcker man felen i sista minuten!

Etiketter: smärta

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln