Styrkelyftsrörlighet: Lillfingernerven

Idag skall vi stretcha och dra lite i nerven som skickar signaler till framför allt lillfingret så vi kan få lite bättre greppstyrka när vi gör...alla lyft!

Idag skall vi försöka dra lite i ulnarisnerven. Ulnarisnerven är ansvarig för bland annat känsel i lillfingret och ringfingret. Den är också ansvarig för muskelaktivitet till tillexempel lillfingret och när vi gör såhär med våran hand. Lillfingret är ju ganska superbra att ha när man lyfter tunga saker eftersom bra teknik oftast innebär att vi drar med lillfingret. Både när vi pressar och när vi drar saker och när vi markar också för den delen. Så det här kan vara en väldigt användbar stretch för många som vill bli bättre på greppstyrka. Ett bra test för att se om du har nytta av den här stretchen det är ju självklart om du kan hitta någon form av objektivt greppstyrketest. Om det är en captains of crush eller om det är någon greppmätare som faktiskt ger dig lite siffror. Eller om du ber en kompis försöka dela på tummen och lillfringret och se om du blir bättre efter stretchen. Så är det alla valida test. Uppenbarligen kan du ju göra dina pullups, marklyft eller bänkpressar också och se om du kan grabba tag ordentligt i stången eller hanteln eller vad du nu använder. När vi gör en nervstretch så vill jag att vi håller oss på en trea på stretchskalan. Jag kommer att visa hela stretchen nu. Men om du upptäcker att det börjar killa ut i lillfingret eller till och med domna bort i lillfingret. Då vill jag att du sänker intensiteten på stretchen och stannar långt innan du hamnar i den fulla stretchpositionen. Du får arbeta dig dit över flera veckor eller kanske till och med några månader för att få full stretch.
Men det viktiga är att du håller dig på en trea.
Jag har varit uppe på en sjua åtta på intensitetskalan när jag övat på den här stretchen för att kunna lära ut den bättre och det har i en del fall lett till att jag tillfälligt tappat både känsel och styrka i lillfingret och det är inte kul när man skall träna på kvällen sedan.Det är ganska så dumt att göra det! Så jag hoppas jag har varnat dig tillräckligt nu.
Så för att komma åt ulnarisnerven. Så börjar vi med att ha våran hand framför oss. Spreta med fingrarna och dra handen upp mot dig. Håll rak armbåge till att början med. Sedan så böjer du armbågen mot din axel fortfarande, håller fingrarna spretande. Lås din skuldra och försök sänka den också om du kan. Sedan så roterar du ut i axelleden och då skall skuldran inte röra på sig så det kanske blir en ganska liten rörelse. Just nu är detta en tvåa trea för mig men jag kommer att fortsätta så får jag leva med att jag tappar känseln eventuellt idag.
När du väl kommit ut här åt sidan så vill jag att du lyfter på armbågen. Återigen, skuldran skall vara låst och när du väl kommit till den här positionen så vill jag att du lutar huvudet ifrån din stretchande axel. Nu är jag uppe i en åtta här så jag tar det lite lungt med nacken för min del.
När du väl är i en stretchposition som har en trea så vill jag att du tar och töjer någonstans. Det enklaste stället att töja med det är att rotera lite på armbågen så att din tumme nästan pekar rakt fram och sedan pekar lite bak pekar rakt fram pekar bak. Jag vill att du gör det ungefär tio repetitioner och återigen om du känner att känseln börjar försvinna totalt från dina fingrar så får du avbryta setet och återhämta dig lite innan du provar igen. En del har ganska svårt att få till den här positionenAntingen på grund av stelhet. Eller för att det är ganska många positioner att tänka på för lederna som  är involverade rörelsen och för väldigt många av dem så hjälper det att ha ett eller två lättare gummiband som man ankrar fast i golvet och fäster det runt dina fingrar sedan tar du dig upp i samma position och använder gummibandet till att hjälpa dig att sjunka ner och bak med din skuldra och att hålla ner fingrarna mot axeln sedan tar du och töjer ungefär likadant som innan. Det är en del som tycker detta fungerar jättebra och en del tycker det funkar mindre bra. Det är somsagt ganska mycket att hålla reda på i den här positionen och jag förväntar mig inte att särskilt många kommer att hamna på fulla stretchpositionen redan dag ett För en del kommer det räcka alldeles utmärkt att bara vara här och sänka skuldran lite, kanske hjälpa till lite med andra handen att töja. Det kan mycket väl räcka. Somsagt det är superviktigt att du håller dig på en trea på stretchskalan och när du väl har gjort stretchen, testa om du har nytta av den med något grepptest eller någon styrkeövning. För jag vill inte att du skall slösa din tid och bara stretcha någonting som inte gör nytta.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln