Smärtteori: Gate Control

"Stupid dude by the fire" -Descartes "Stupid dude by the fire" -Descartes

Idag skall vi tillbaks i tiden. Dryga 50 år tillbaka för att kolla på en studie som förklarar varför det ibland funkar att borsta huden när vi har ont.

Studien vi skall titta lite noggrannare på idag skrevs av Melzack och Wall Den kom ut 1965 och kallas för "Pain Mechanisms: A new Theory" Innan den här artikeln kom ut fanns det ett par regerande teorier om hur smärta funkar. Tyvärr var det som så att de teorierna lämnade en hel del att önska i verkligheten. För det var en massa situationer som uppstod i verkliga livet som inte kunde förklaras med hjälp av de tidigare teorierna. Bland annat så trodde man att när det kom ett stimuli mot, säg foten så leddes stimulit till det så kallade smärtcentrat i hjärnan. Oavsett hur intensivt stimulit var och det blev alltid samma nivå av smärta. Detta visade sig att det inte stämde...någonsin. Jag tror de flesta kan relatera till detta. Det är jättevanligt att man får till exempel ett blåmärke och man har inte ont. Sedan ser man blåmärket...Då börjar det göra ont!
Den typen av fenomen kunde inte förklaras med tidigare teorier.

En något förenklad bild av verkligheten En något förenklad bild av verkligheten

Vad Melzack och Wall föreslog däremot det var den så kallade grindteorin.  Och grindteorin går väldigt kort och förenklat ut påa tt vi får hela tiden så kallade "Nociceptiva" signaler från våran kropp "Nociception" är ett fint sätt att säga smärta eller hotsignaler. Förutom sådana nociceptiva signaler så får vi en massa annan känselinput från våran kropp.
Till exempel om jag borstar min hud så får jag vibration- och värmesignaler.
De nociceptiva signalerna tar ganska så små och långsamma nervbanor in i våran ryggrad och därefter upp i hjärnan. Medans vibration, värme, kittel tar mycket större nervfibrer som går mycket snabbare. Så om vi får både något som gör potentiellt ont och lite borstning på våran hud på samma ställe.
Så kommer borstningen kännas före eventuell smärta. Förutom att känselsignalerna går lite snabbare än hotsignalerna. Så går de in i ryggraden på ungefär samma ställe som hotsignalerna. Och detta är väldigt intressant för oss! För det har visat sig att om man får tillräckligt mycket med signaler som inte är smärta eller hot. Så kan de mer eller mindre blockera ingången till ryggraden för smärtsignalerna. Det betyder att om vi mer eller mindre distraherar oss själva med tillräckligt mycket annat stimuli.
Så kan vi dämpa smärtsignalerna. Och detta är en mekanism som man har visat experimentiellt på väldigt många nördiga sätt och jag skall inte tråka ut er med det. Utan vi skall mer prata om hur vi kan använda oss av detta på ett praktiskt sätt. Nervbanan man pratade om i originalstudien det var framför allt den dorsala kolumnen. Den dorsala kolumnen den ansvarar för våran förmåga att känna av vibration och kittel. Den är också ansvarig för att avgöra om vi har vi har två eller en punkt med kontakt mot huden. Den är också ansvarig delvis för vilken ledposition vi har och lite tryck mot kroppen också. Så alla de här har potential att påverka den så kallade grinden till ryggraden. Jag har ingen aning om den här processen funkar för annan typ av känsel. Jag har försökt leta men jag har inte hittat någonting. Jag får återkomma när jag vet mer. Så porten till ryggraden har potential att stängas av att vi använder oss av kittel, vibration och så vidare. Kring det området vi eventuellt har ont i.

Men förutom det området så upptäckte Melzack och Wall ett par andra coola grejjer också som är väldigt relevanta om du har ont och det är att signaler från andra områden än precis där där det gör ont har potential att stänga porten till ryggraden. Så om du har ont här så kan det vara värt att kolla någon annanstans på armen. De upptäckte också att det gick att kolla på samma nivå på ryggraden. Så med andra ord har du ont här så kan det vara värt att titta på den här delen av kroppen också på exakt motsatta sidan. Dessutom så upptäckte de också att varje nivå i ryggraden har en egen port som kan stoppa signaler som kommer nerifrån. Det betyder att det kan vara värt någon gång ibland att om du har ont i foten så kan det vara värt att titta någonstans högre upp i kroppen. För att se om du eventuellt kan om inget annat distrahera dig från eventuell smärta i foten. Och det har absolut ingenting med biomekanik att göra. Utan det är helt enkelt att vi blockerar smärtsignalerna upp till hjärnan någonstans i ryggraden. Ibland så kanske vi till och med bara distraherar dig så att du börjar tänka på något annat. Och ärligt talat, för mig spelar det ingen roll vilken mekanism vi använder oss av. Bara det fungerar för dig. Förutom att varje nivå i ryggraden har en egen grind som kan öppnas eller stängas så kommer det också en massa dämpande signaler från hjärnan som också hjälper till att stänga varje port och det är också någonting man behöver ta hänsyn till när vi pratar om smärta och den här typen av problematik. Det är den här typen av forskning som tydliggör att det är väldigt, väldigt mycket mer än bara rakt av biomekanik och eventuella sneda och skadade muskler som påverkar din upplevelse av smärta. Jag tycker detta är fruktansvärt spännande men också fruktansvärt användbart, för det betyder att det är värt att leta på andra ställen än precis där där det gör ont. För då har vi potential att påverka smärtan via andra mekanismer än att stärka ett eventuellt svag område. Så hur kan vi använda oss av grindteorikunskapen praktiskt? Du kan göra som så att du tar en pappersservett eller något liknande testar känsel och jämför höger och vänster. I ärlighetens namn så är det bättre att ha en kompis eller kollega till att göra detta på dig för det är svårt att vara objektiv mot sig själv och gå igenom ett par delar av kroppen. Jämför i alla fall armar, händer och fingrar fötter och kanske underben för att se om det är något område som är väldigt mycket svagare mellan höger och vänster. Du kan också kolla vibration väldigt enkelt genom att ladda ner en app som heter Neuro exam eller Neurology exam beroende på vilket operativsystem du använder dig av.
Itunes, Android.
Den appen skall vara gratis och den har en knapp som är en liten stämgaffel som sätter igång vibrationseffekten på telefonen och håller den vibrerande hela tiden med den kan du göra samma grej. Du kollar vibration på vänster hand och sedan kollar du på höger hand. Tips när du kollar vibrationen är att det kan vara lurigt om du håller i höger hand lägger den på vänster och håller kvar med höger hand för det kan bli väldigt förvirrande. Jag kanske har provat detta själv. Det är bättre att ha telefonen liggandes på handen när du jämför. Så om du hittar något område som du upplever att du har nedsatt känsel på så har du potential att träna upp den här känseln. Det går oftast till som så att  du bara applicerar samma stimuli om och om igen ett par gånger om dagen. Så om vi säger för enkelhetens skull att du känner vibration sämre i din vänstra hand. Då sätter du igång neuro exam appen till att vibrera i handen en halv minut någonting sådant i taget. Kanske fem till tio gånger om dagen utspritt över dagen och se om du kan få upp din vibrationskänsel. Har du tur så kommer grinden  för vibrationen från handen den kommer att stängas. Och med återigen lite tur för vi vet inte om detta är precis vad du behöver så kommer det att blockera eventuella smärtsignaler som kanske kommer längre nedifrån kroppen även massage och eventuell ledjustering använder sig i väldigt många fall av den här typen av mekanismer. Och med lite tur så fastnar detta så att den här porten blir stängd precis hela tiden har du otur så blir det bara en tillfällig dämpning av smärtan och du får göra om det och gör du samma justering eller får samma massage om och om igen. Så kanske det är dags att börja leta efter ett annat område om du bara får tillfällig dämpning av smärtan. Detta är också en av anledningarna till att ospecifik ledrörlighetsträning kan funka. Det sägs att jag har ett antal videor med sånt på den här kanalen. Det är också en av anledningarna till att träning funkar väldigt bra för många som har ont. Rör vi på oss mycket så får vi en massa signaler från kroppen som potentiellt stänger smärtportarna och det har ingenting med biomekanik att göra. Utan, detta är helt enkelt. Hur smärta funkar på ett mer fysiologiskt och neurologiskt plan och den här informationen hoppas jag att du tycker är väldigt användbar och känner du att du har nytta av detta så får du jättegärna klicka på prenumerera eller gilla. Eller ännu hellre visa den här filmen för en vän som skulle kunna ha nytta av denna.
Så hjälper du både mig och din vän

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Kommentera gärna:

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln