Styrkelyftsrörlighet: Hängande knäcirklar

Idag skall vi göra knärörlighet i ett avlastat läge.
Hej jag heter Carl! Din favoritnörd gällande rörlighet, neurologi och lyftandet av tunga saker. Idag skall vi snacka rörlighet för våran knäled.
Vi har tidigare gjort så kallade knäcirklar där vi ställt oss med ett ben framför kroppen, låst knät och ritat cirklar och haft knät under lite belastning. En del mår jättebra av att jobba med knärörlighet på det sättet och en del mår inte alls bra av det så vi skall titta på ett annat sätt att komma åt rörlighet i knät idag. Vi kommer att använda oss av ett gummiband idag i mitt fall för jag har inte så många vackra assistenter tillgängliga för tilfället. Han sitter bakom kameran och myser för tilfället. Men om du har en kompis som kan hjälpa dig med den här övningen så kommer det antagligen att funka mycket bättre än att använda ett gummiband. Det jag vill att du gör, som vanligt det är att du använder dig av någon form av test för att se om du har nytta av den här övningen. Förslagsvis knäböj eller marklyft antagligen så är det eventuell vinglighet kring knäna speciellt i bottenpositionen och i vändningen som kan vara ett relevant test att hålla koll på. Det kan också vara din uppskattade ansträngning på en given vikt. Eller helt enkelt "hur bekvämt är det att sitta nere i botten?". Bekvämlighet är inte att underskatta i många fall. Så för att komma åt knäleden i ett avlastat läge kommer jag använda mig av det här gummibandet. Jag drar ner det och sticker in mitt ben i gummibandet så att mitt ben kan hänga så avslappnat som möjligt. Eventuellt vill du ha en liten vägg som balanshjälp för fokuset är knät. Nu har jag dålig tillgång till väggar och gummiband på samma ställe så vi får köra såhär. Det här är ju ditt knä som vi skall röra på så mycket som  möjligt så ta tag i ditt ben och hjälper det att röra lite på sig och försök slappna av så mycket som möjligt i knät så att ditt ben åker runt som en pendel. Eller en cirkulär pendel om det nu finns några sådana. Jag vet inte. Målet är att känna att du dels få en så mjuk och stor cirkel som möjligt och du vill också känna att avståndet i knäleden öppnas upp lite när den här cirkeln skapas. Så det inte blir cirklar som är hoptryckta så som vi har gjort tidigare. Du kanske kommer upptäcka  att det är vissa delar av cirkeln som är lite ryckigare och svårare då kan du göra lite småcirklar precis kring den delen och försöka mjuka upp det och slappna av in i den rörelsen. Har du en kompis tillgänglig så är det bättre att be den hålla kring ditt ben och hjälpa dig att göra den rörelsen. Det funkar inte riktigt att göra så på sig själv, det är därför jag använder ett gummiband. Kom ihåg att jag vill att du testar din rörlighet före och efter och se om det här funkar bättre än att göra de andra knäcirklarna under belastning.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln