Styrkelyftsrörlighet: Transversus Thoracis

Idag skall vi jobba med en av utandningsmusklerna som också hjälper dig att hålla en stabil bröstrygg när du gör dina knäböj.

Idag skall vi jobba med en muskel som inte jättemånga känner till. Det är lite svår att känna om  du anstränger den och det är väldigt svårt att veta om du anstränger den om du inte har en väldigt, väldigt bra kroppsupfattning speciellt vad gäller insidan av kroppen.
Vi skall jobba med Transversus Thoracis som muskeln heter. Och funkar videoredigeringsgudarna som jag vill nu, Så dyker det upp en bild...Där! Den bilden är tagen snett bakifrån på någon där man plockat bort ena sidans revben så bilden kommer in...så!
Och den här muskeln sitter på insidan av vårat bröstben. När den spänner sig så drar den våra revben ner och ihop på framsidan av våran bröstkorg. Den här muskeln är ganska bra att ha om man vill vara tight i överkroppen och inte ramla fram en massa när man gör sina knäböj
Så vi skall försöka använda oss av muskelns utandningsmekanismer för att känna den och förhoppningsvis träna muskeln lite idag. Och för att spänna muskeln så enkelt som möjligt så vill jag att du dels har gjort din bröstryggsrörlighet. För det är mycket lättare att hitta muskeln när du är i "bröstrygg bak" läge. Så gör som så att om du inte har kollat på bröstryggsövningarna så kommer det säkert ett par länkar här i beskrivningen nedanför och öva på den rörligheten först. När du har gjort det så tar vi och ställer dig i bröstrygg bak läge. Ta ett andetag in. Gärna i övre delen av bröstkorgen. Sedan sätter du en hand på ditt bröstben och försöker dra ditt bröstben ner och in. Prickar du rätt så kommer det att spännas lite här innanför och det drar eventuellt lite i insidan av halsen. Detta är ingen jättestor rörelse, så om du inte såg så visar jag igen. Gå bak, ta ett andetag in och sedan drar du ditt bröstben in och bak. Jag har bättre kontakt på min högersida och det är fullkomligt möjligt att vara lite ojämn här så om du kan känna skillnad försök att jobba på att jämna ut den skillnaden. Men vi är inte så intresserade av att bli jättestarka och jättestabila här om vi inte kör våra marklyft med rundad överkropp. Vilket är helt okej. Men de flesta vill knäböja i ett  mer "bröstrygg fram" läge. Så stegringen med att jobba med den här muskeln till något vi faktiskt bryr oss om. Det är att ställa sig i bröstrygg fram läge hålla bröstryggen låst i fram läge. Andas in och dra bröstbenet ner och bak utan att hamna bak i ett sånt här läge i bröstryggen. Det blir väldigt lätt att man tar i med en massa andra muskler. Typ bröstmusklerna och försöker göra såhär eller magmusklerna och försöker göra såhär och magmusklerna kan jag tycka är okej att du hjälper till med för de är också utandningsmusklerhttps://www.youtube.com/watch?v=djzShTkid7c&t=1s och ryggstabiliserande muskler. Bröstmusklerna vill jag att du försöker slappna av så mycket som möjligt när du gör detta. Den här muskeln kan ta ett litet tag att hitta och vi vet inte om du hittat den...för vi kan egentligen inte känna på muskeln om vi inte tar bort dina revben....och det är dumt. Så detta är lite halucination. Men somsagt, om det drar lite på insidan av ditt bröstben så prickar du antagligen rätt och som vanligt vill jag att du håller dig kring fem repetitioner i absoluta början. För det kräver för mycket koncentration att göra många repetitioner i början. De flesta börjar slarva efter fem repetitioner. Sedan när du regelbundet kan pricka den här muskeln så är vi ju intresserade av att få lite styrka i den. Så vad du kan göra istället för att bara ha öppen mun och andas ut. Så kan du halvstänga din mun eller till och med stänga din mun helt och försök blockera lite i halsen så du får lite motstånd och använder muskeln till att andas ut. Det är väldigt mycket jobbigare och jag kände att jag började fuska med bröstmusklerna. Så titta inte för mycket på den repetitionen jag gjorde precis. Som vanligt så vill jag att du gjort ett test för att se om du har nytta av detta. Relevanta tester är ju självklart våra knäböj och marklyft. Kanske till och med våran bänkpress. Och ställa oss frågan "Kan jag hålla min bröstrygg och min rygg i den positionen jag är intresserad av" eller får jag kanske lite bättre rörlighet. Det andra du kan göra för att veta om du har nytta av den här typen av andningsmuskelträning. Det är att göra ett så kallat funktionellt inandnings och utandningstest och det går till somså att du tar ett andetag in. Minimumkravet från vad jag kan se i litteraturen är att man skall kunna göra ett fem sekunder långt inandetag och sedan fortsätta att prata som om ingenting hade hänt. Så nånting sånt här ser det ut och sedan ska du kunna prata precis som vanligt. Det är inandningsversionen utandningsversionen funkar precis likadant. Utan att ha förandats en massa! Och sedan skall du kunna fortsätta prata som om ingenting hade hänt. Så det låter någonting sånthär. Detta är ett ganska enkelt test är det svårt att göra det testet för dig och fortsätta som om ingenting hade hänt och du känner dig jätteflåsig. Då vill du definitivt kolla på fler av andningsmuskelvideorna som jag har lagt upp och jag får länka dem också här nere nånstans. Har du nytta av de här videorna så får du jättegärna klicka på alla gilla och delaknappar. Eller skicka den här videon till en kompis som du misstänker behöver lite träning på den här typen av saker. Gör du det skulle det uppskattas jättemycket.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Kommentera gärna:

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln