Styrkelyftsrörlighet: Belastad bröstrygg

Idag skall vi jobba med bröstryggen igen!
Fast vi skall jobba med lite styrketräning för den.

Hej jag heter Carl!
Lyftarnörd som gillar både anatomi, hjärnor och neurologi  och en massa annat sådant kul!
Allt för att få dig att lyfta bättre och säkrare. Idag skall vi göra en variant på bröstryggsrörligheten igen. Jag tror vi har gjort tre eller fyra filmer med bröstryggen där vi har rört på den fram och tillbaka på olika sätt. Sittandes, ståendes och nere i böjposition bland annat och idag skall vi göra en variant av bröstryggsrörligheten som är mer relevant om du är intresserad av att bygga lite styrka i bröstryggen för att kunna hålla din brygga eller sitta upprätt mycket mer i din knäböj. Den är också väldigt bra ur ett inlärningsperspektiv för framför allt folk som gillar att lyfta tunga saker. Det brukar generellt vara somså att om jag ber någon som verkligen tycker om typ styrkelyft eller styrketräning i största almänhet att bara röra på bröstryggen fram och tillbaka bara genom att förklara och peta lite och försöka få personen att känna var bröstryggen är, så brukar det vara väldigt svårt att få till det. Men! Så fort vi lägger på någon form av motstånd på själva rörelsen. Så brukar det alltsom oftast bara kopplas "så!"Och detta kan vara värt att prova om du tycker att de tidigare filmerna som vi gjort med bröstryggen har varit konstiga att koppla eller du inte fått någon effekt av rörelsen. Så som vanligt behöver vi ju några tester för dig. Du kan ta din bänk och be någon mäta din bänkbrygga. Typ stoppa in en hand under bryggan. Före och efter du gjort den här övningen. Eller känn efter hur lätt det är att packa dina skuldror. Du kan också ta en knäböj på 60-70% av ditt max och antingen filma eller känn efter om du håller på att ramla fram när du sitter ner och gör någon slags gollumböj eller för all bara känna på eventuell rörlighet i dina axlar i största almänhet och se om det kan bli lite bättre. Det vi skall göra idag det är att göra precis likadant som tidigare. Så jag kommer bara  repetera tekniken lite snabbt, vi ställer oss höftbrett med tårna pekandes rakt fram. Gör oss ganska långa. Ha lite spänn i magen och rumpan för att hålla vår ländrygg så stilla som möjligt. Sätt en hand på ditt bröstben och pressa din bröstrygg fram eller tänk dig att du lyfter ditt bröstben upp och fram och sedan pressar du din bröstrygg bak. Tänk dig att du gör någon slags Quasimodo, Ringaren i Notre Dame-, rörelse och då skall det bara ske rörelse i bröstryggen, så mycket det går så vi försöker undvika att göra någon sånhär ländryggsrörelse eller hänga med en massa med skuldrorna och axlarna. Eller huvudet. Försök hålla dem så stilla som möjligt. Det var basicversionen av bröstryggen. Vad vi gör nu är att vi tar ett gummiband som är fäst mot någonting. I det här fallet har vi en jättebra stege fäst mot väggen det funkar jättebra med en böjställning eller något liknande. Ta gärna ett tjockare gummiband så du slipper ha det till att skära in i huden i onödan och sedan så anpassar du motståndet genom genom att ta mer kliv fram eller bak för att lägga lagom motstånd på dig. Så jag gör somså att jag fäster gummibandet strax under mina armhålor. Tar ett litet kliv fram. Jag får luta mig lite fram för annars kommer jag ramla bak när jag gör detta. Spänner magen och rumpan för att låsa min ländrygg lite igen och sedan lyfter jag bröstbenet upp mot gummibandet och därefter så använder jag gummibandet som hjälp att passivt åka bak med bröstryggen. Detta var lite för lätt för mig så jag  tar ett halvt kliv fram. Så jag lyfter på bröstbenet och går bak, lyfter på bröstbenet och går bak och det är bra om du kan synka din andning med den här rörelsen så varje gång du går fram andas du in så kan du få lite revbensexpansion och lossa på eventuella stela revben också och när du går bak så andas du ut. Tänk någon slags "omvänd situp" rörelse när du gör detta och gör det en fyra fem repetitioner. Förhoppningsvis kommer du känna att det börjar jobba rätt mycket i mittryggsmusklerna. Eftersom det är dem som mer eller mindre drar ihop dina kotor för att de skall åka framåt. Gör du detta med bra motstånd så kommer du få en hyffsat bra träningseffekt och när du gjort dina repetitioner, går du tillbaka till din bänkpress eller knäböj och testar om du får bättre utförande.
Om du tyckte den här filmen var användbar så får du jättegärna klicka på gilla eller dela knapparna. Eller tagga en vän som du tycker har en väldigt stel bröstrygg eller dålig bänkbrygga. Så kanske vi kan göra nånting åt det!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Kommentera gärna:

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln