Styrkelyftsrörlighet: Tricepsnerven

*Varning* Skamlös självreklam!
Vill du lära dig mer om hur du kan röra dig bättre, lyfta mer och hantera större träningsvolym? Jag har fått äran av Södra Norrlands Styrkelyftförbund att prata om detta i Borlänge den 28e maj
Bor du inte nära borlänge men vill lära dig mer om sånt här? Kontakta mig för mer info.
Slut på skamlös självreklam

Idag skall vi göra något åt klena triceps och våra bänkutlåsningar.
Hej jag heter Carl! Jag gillar att lyfta tunga saker jag gillar också anatomi och neurologi och idag skall vi ta och jobba lite med nerven som skickar signaler till framför allt dina triceps. Så för att veta om du har nytta av dagens övning så är det väldigt, väldigt vettigt att göra någon form av bänkrelaterat test. Antingen att du tar och jämför med en hyfsat tung bänk om du har en ojämn utlåsning mellan höger och vänster. Då kan det vara vettigt att jobba på den sidan som släpar lite. Eller så kan du göra din favorittricepsövning där du har möjlighet att jämföra kontakt eller styrka, alternativt uthållighet mellan höger och vänster. Antagligen så vill du lägga lite extra kärlek på den sidan som släpar efter. Det vi skall göra idag, det är en så kallad nervglidning för radialisnerven. Radialisnerven gör en massa kul grejjer i våran arm. Men viktigast för oss är att den skickar signaler till triceps för att säga åt den att spänna sig och det är vi ju väldigt intresserade av om vi vill lyfta tunga saker oftast. När vi gör en så kallad nervglidning så vill vi hålla oss på ungefär en trea på stretchskalan. På en tiogradig skala, det vill säga. En trea innebär att det drar lite det kanske killar lite ut i armen eller längs med någon del av hela armen. Men det är inte särskilt intensivt och det är inte särskilt jobbigt. Utan det killar lite och det drar lite En tia, däremot, det är alldeles för mycket! Jag har provat att stretcha och dra i nerven som skickar signaler till lillfingret framför allt och jag har legat på en åtta och hållt på att försöka töja och greja runt. Jag var lite för entusiastisk den dagen och tappade tillfälligt känseln i lillfingret. Vi kan konstatera att jag inte hade ett jättebra pass den kvällen så håll dig till en trea när du gör detta! Så förhoppningsvis har du valt ut någon form av test vid det här laget och har gjort det så du har koll på vilken sida du vill jobba med jag kommer att visa på höger idag. Så för att komma åt och töja den här nerven eller vävnaden kring nerven. Så skall vi ta våran hand och sätta tummen till lillfingerbasen. Böja på handen lite mot oss. Sedan tar vi och sträcker på våran armbåge och därefter tar vi och vrider in våran axel och sänker skuldran. Nu vrider jag mig lite åt sidan så ni se lite bättre förhoppningsvis. Härnånstans har jag en etta på min töjskala så jag kommer att fortsätta med att ta armen snett bak så det blir lite intensivare. Man kan fortsätta ganska långt bak här förutsatt att man inte fastnar i axeln för att det är stela muskler där och att du inte tappar din skuldra. Utan det gäller att du håller din skuldra ner och bak precis som när vi bänkar när du tar bak din axel. Här nånstans är en trea för mig så vad jag kommer göra nu det är att jag kommer att backa lite med axeln. För det sista du kan göra för att spänna lite mer och få ännu mer töj kring nerven det är att luta ditt huvud iväg och här har jag en trea igen. Så vad jag vill att du gör är att du håller en position som är två och en halv kanske och sedan tar du och töjer iväg med huvudet så du får en trea. Och kommer tillbaka. Töjer iväg med huvudet och får en trea kommer tillbaka. Jag vill inte att du gör en statisk stretch utan du skall töja och komma tillbaka så vi får mycket rörelse. Rörelse är bra! Jag vill att du gör detta ungefär tio gånger lugnt och fint och om stretchkänslan håller på att bli intensivare under tiden då släpper du efter lite så du kan hålla dig kring trean hela tiden och när du gjort dina tio repetitioner. Då tar du och testar din bänk eller tricepsövning igen och gör det någon nytta för dig så kan det ju vara bra att antingen ha den här övningen någonstans i din uppvärmning så du får igång dina triceps extra mycket inför ett träningspass. Eller så kan du göra det ett par gånger om dagen så att allting mjukas upp kring nerven så att den kan göra sitt jobb på en daglig basis det är ju ganska trevligt att gå omkring och vara lite starkare hela tiden alternativt så kan detta vara en ganska så schysst setvila också i stället för att sitta ner och göra ingenting. Man skall ju inte underskatta att sitta och snacka skit med kompisarna men om vi vill ha riktigt effektiva träningspass så kan det vara värt att lägga tid på sådana här grejer i stället för att sitta och göra ingenting. Känner du att du hade nytta av denna filmen så får du jättegärna klicka på alla gilla och delaknappar och allt såntdär eller kanske till och med skicka filmen till någon som har klena triceps för då kanske vi kan göra någonting åt det och vi vill alltid ha mer triceps till folket!

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Kommentera gärna:

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln