Styrkelyftsrörlighet: Handledscirklar

*Varning* Skamlös självreklam!
Vill du lära dig mer om hur du kan röra dig bättre, lyfta mer och hantera större träningsvolym? Jag har fått äran av Södra Norrlands Styrkelyftförbund att prata om detta i Borlänge den 28e maj. 
Bor du inte nära borlänge men vill lära dig mer om sånt här? Kontakta mig för mer info.
Slut på skamlös självreklam

Idag skall vi jobba handledsrörlighet för er som sitter alldeles för mycket framför datorn med både tangentbord och datormus.
Hej jag heter Carl! Lyftarnörd, anatominörd, neurologinörd och tydligen extraordinär sådan enligt Jacob som sitter framför kameran eller bakom kameran är det till och med! Idag skall vi jobba lite med rörligheten för våran handled Detta är en uppföljare på en video som som vi gjorde för kanske snart ett år sedan vid det här laget. När jag var total nybörjare och var livrädd för att prata för en bit plast också känt som en kamera! Så vi skall försöka göra det snäppet bättre idag. Den gången jobbade vi med rörlighet för handleden genom att göra någon slags karatekidrörelse med att ha handen och armbågen intill kroppen och gå upp med handleden och därefter gå ner med handleden. Upp och ner. Sedan så gjorde vi också ut och in och då var ju tricket att man skulle röra på handleden alltså här, och inte på handen för det är ganska så stor skillnad på det. Det vi skall göra nu är att försöka kombinera de två rörelserna och först rita någon slags diamant med handleden och därefter göra en cirkel med handleden och detta är extra bra för er som alltid sitter mer eller mindre såhär framför datorn och jobbar med tangentbordet eller med musen och alltid har handen och handleden i samma vinkel. Anledningen till att vi är intresserade av detta det är för att det är rätt bra att ha lite rörlighet i handleden till exempel när vi bänkar så att vi kan hålla våran underarm i en bekväm vinkel när vi skall sänka stången och när vi pressar upp den så vi inte behöver hamna i något jobbigt ytterläge och sedan tvinga oss in i en rak position när vi håller våran skivstång det är ganska slitsamt och jobbigt. Så det vi försöker göra idag, det är att vi börjar med någon form av test förslagsvis bänkpressen, speciellt om du har en sida som är stelare eller svagare överlag så kanske du börjar med den när vi gör våran rörlighet men testa din bänkpress och gör en fyra fem repetitioner på 40 till 60% av ditt RM det borde vara rätt lagom för att känna eventuell skillnad eller om du har någon obehaglig rörelse för din hela arm det kan vara att lyfta handen längs med sidan eller upp över huvudet eller kanske stoppa handen bakom ryggen. Gör det före vi gör handledsövningen och sedan gör du det efter handledsövningen och se om du får någon förändring får du en förbättring på situationen då är det definitivt värt att fortsätta jobba med detta. Över till själva övningen börja med att ha armbågen in till sidan av kroppen ta din andra hand och håll den så att den har lätt kontakt med dina fingrar. Det är inte något sånthär stenhårt grepp utan bara lite lätt kontakt. Det är för att du skall ha feedback till dig själv så att du inte börjar snurra på handen utan hjälper dig att komma ihåg att handen skall vara hyfsat stilla medan vi rör på handleden sedan tar du och börjar värma upp genom att ta din handled upp och sedan din handled ner. Handled upp. Handled ner och tricket här för att få maximal rörlighetsträning det är att vi försöker hålla underarmen parallell med golvet så att du inte hamnar i någon sådan här sned vinkel utan du behöver antagligen tänka "tummen ner" när du gör detta. Handled upp och handled ner när du gjort det en tre fyra repetitioner och börjat fatt hur det går till så tar vi och går handled ut och handled in. Handled ut, handled in och detta är bara en rörelse på några centimeter vi pratar om så det är inget jättestort egentligen du behöver inte vara här ute och röra dig och här är det också väldigt viktigtatt försöka hålla underarmen parallell med golvet det väldigt många gör är att de gör en liten vridning så och sedan jobbar de någon slags upp- ner- rörelse trots att vi försöker sikta på utsidan respektive insidan av handleden. Så tänk "tummen ner" här också. När du fått till det så kan vi gå handled upp, ut, ner, in, upp, ut, ner, in och sedan kanske du vill testa något varv på andra hållet också och när du börjar få till det så tar vi och mjukar upp rörelsen och gör en cirkel av det hela. Du kommer antagligen upptäcka att det är vissa delar av cirkeln som är extra svåra att lösa Det kan vara lite ryckigt eller att det kan vara cirkel, cirkel, cirkel, cirkel, cirkel, kant! Uppenbarligen vill vi spendera lite extra tid där det är ryckigt eller kantigt i rörelsen. Så det kan betyda att du gör lite fjärdedelscirklar i den svåra delen av rörelsen och ger det stelaste området lite extra kärlek gör en tre fyra repetitioner åt varje varv och sedan tar du och testar din bänkpress eller överkroppsövning igen och ser om det blir någon skillnad får du en förbättring så har vi ju en kanonövning för dig att jobba ett par gånger om dagen. Särskilt om du har tråkigt på jobbet och behöver en paus från att sitta framför datorn. Då kan du ställa dig upp och titta på något annat än skärmen och snurra lite handled. Känner du någon som gillar att lyfta tunga saker men också jobbar alldeles för mycket framför datorn så får du jättegärna skicka den här filmen till dom så att vi kan göra någonting åt det. Annars får du också klicka på alla gilla och dela knapparna och allt såntdär sociala medier tjafs. Så vore det superbra! För då kan vi hjälpa fler att lyfta mer vikt med mindre ont.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Kommentera gärna:

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln