Styrkelyftsrörlighet: Halsmuskler för bänkpress

Idag skall vi göra något åt huvudpositionen i bänken genom att låna en halsövning från kampsportarna för att träna upp musklerna som håller oss i rätt position.
Hej jag heter Carl! Lyftar- anatomi- och neurologinörd. Idag skall vi låna en övning från kampsportsfolket för att stärka musklerna som hjälper dig att hålla huvudet på plats när du bänkar. Den här övningen vi gör idag, den är väldigt relevant för dig som tenderar att lyfta huvudet när du bänkar eller om man tittar från sidan på dig så kan man se ett litet ljus under din nacke, vilket tyder på att du inte kan trycka huvudet ordentligt ner i bänken. Den är också relevant för dig som tenderar att få axelproblem i samband med nackspärr eller nackspänningar. Det kan definitivt vara värt att kolla hur bra din axel mår av den här övningen den är också relevant för dig som tenderar att gå omkring och ser ut som ett så kallat "bobble head". När du går och ser ut såhär för ibland är det somså att du har för svaga hals- och nackmuskler för att hålla huvudet på plats när du rör dig. Så dagens tester vi är intresserade av. Du kanske behöver en kompis till detta. Det är att lägga dig och göra ett par halvtunga bänkpressar och be din kompis kolla om du kan se. Eller om din kompis kan se något ljus under din nacke. Så det vi letar efter är att, om detta skall föreställa bänken, så blir detta din hals. I det här fallet kan vi se att det kommer lite ljus under handen i det här fallet. Vi låtsas att det är halsen och nacken. Så målet är att du skall hamna platt mot bänken med både huvud och nacke, vilket tyder på att du kan trycka bak det ordentligt. Du kan också om du har en tendens att få stela axlar i samband med nackspärr känna på din axelrörlighet eller styrka i axeln det kan definitivt vara relevant eller om du vet att du går omkring och ser ut såhär på en daglig basis Så kan du be en kompis filma dig före och efter du har gjort den här övningen. Så övningen vi skall göra, den kräver att vi använder oss av en bänk. Eller för all del, det går att göra detta på golvet. Men det är enklare på en bänk för det är mer relevant för bänkpressen. Så det vi gör, det är att vi lägger oss hyfsat platt mot bänken och sedan tar du och gör en lätt dubbelhaka. Sedan tar du och lyfter på huvudet bara någon lite, liten milimeter tänk dig att du skall kunna få in ett papper under ditt huvud sen efter det tar du och böjer på din nacke och rullar upp med huvudet och jag vill att du gör detta ganska så långsamt. Så det du gör är att inför varje repetition lyfter på huvudet från bänken och sedan så gör du en försiktig rullning. Nästan som en situprörelse för halsen. Målet är att du skall kunna göra detta och vara helt avslappnad i magmusklerna så att det inte blir en hals- plus situprörelse ,för då tränar vi några helt andra muskler än vad vi är intresserade av och jag vill att du provar två tekniska detaljer när du provat dina första repetitioner. Den ena är att när du rullar huvudet så vill jag att du tittar ner med dina ögon. Ner så. Det såg säkert jätteintelligent ut i kameran detta. Det andra jag vill att du provar att göra det är att du lägger din tunga och trycker den upp mot din gom. För hals och tungmusklerna de. Det är ett stort virrvarr av muskler där, så de tenderar att påverka varandra förhoppningsvis så får du ganska bra kontakt med musklerna som sitter här en bit in och jag vill att du börjar med att göra fem jättelångsamma repetitioner. Sedan återgår du till ditt test. Om det funkar bra så är det helt okej att jobba upp antalet repetitioner till någonstans närmare 20 stycken långsamma. Detta är ju ganska så viktiga muskler att ha uthållighet i mer än maxstyrka. I alla fall om vi skall gå omkring och hålla vårt huvud upprätt. På en daglig basis. Så att vi inte bara säckar ihop en massa. När du fått till det och om du har nytta av detta. Så skall vi testa att göra en liten uppgradering av detta som är lite mer bänkspecifik. Det är därför en bänk är bra att ha. Vi gör exakt likadant. Men vi har en liten skillnad i form av att vi lägger oss i någonting som påminner om en brygga. Så härifrån så har jag ganska okej uppspänt i ryggen. Jag har lite tryck i benen, lite spänn i rumpan och sedan tar jag och håller min låtsasskivstång. Sedan lyfter jag på huvudet och gör min huvudrullning där också. Så nu har vi två varianter av övningar som du kan testa att göra och samma tester gäller för båda övningarna. Du kanske svarar bättre på att ligga platt på ryggen eller så svarar du bättre på att ligga med bryggan och känner du att du haft nytta av dagens övning så får du jättegärna klicka på alla gilla och delaknappar och allt såntdär eller till och med skicka filmen till någon du tror skulle ha nytta av denna.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Kommentera gärna:

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

* obligatorisk

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln