En uppföljning till avsiktlig träning

Hej jag heter Carl! Lyftar, anatomi och neurologinörd. I vanliga fall så brukar vi jobba lite med ledrörlighet för att mjuka upp våra lyft och bli bättre på att lyfta tunga saker. Men idag frångår vi det lite och pratar mentala ramverk för att bli bättre på egentligen vad som helst. Men i första hand styrkelyft.
Så vi kör en snabb repetitionsslide till Avsiktlig träning. Vi pratade lite om det igår. Avsiktlig träning är träning med tydliga mål och syften. Att man går in och har ett mål på varje pass. Det kan självklart vara "jag skall lyfta såhär mycket vikt". Det kan vara "jag skall lyfta såhär mycket vikt, med detta utförandet". Både tekniskt utförande att man jobbar på att inte ramla fram i knäböjen. Eller försöka jobba upp sin brygga extra mycket när man bänkar. Det kan också vara att jag skall trycka så snabbt och hårt som möjligt. Även om det kanske är lite jobbigare och det rent tekniskt inte behövs för att lösa de repetitionerna. Vi kommer också prata lite om återhämtningsstrategier. Så det kan vara att man går in på ett pass och ha som mål att när jag tränar så tar jag i supermycket och när jag har min setvila. Så jobbar jag på att vila och slappna av så mycket som möjligt. Hur många här jobbar på sin återhämtning och försöker slappna av så mycket som möjligt mellan set på egen hand. En..Två *Jag borde göra det* Borde! Det blir gärna att man går omkring och är lite halvhajpad mellan seten. Säg att man gör en hyfsat tung femma i knäböjen och så kanske man har som mål att "jag skall ha tre minuters vila ungefär" och så går man omkring och är lite såhär hela tiden i stället för att försöka slappna av och tömma skallen för att återhämta sig så man kan ta i på riktigt på knäböjen. Om man inte gör det så kanske man bara är 80% återhämtad inför nästa set och då blir det ju lidande. Så man kan ju öva på att slappna av. Jag tycker personligen det är jättesvårt! Och det är något jag behöver jobba på jättemycket. Och behöver jobba på min förmåga att slappna av när jag står och pratar inför grupp. Jag är rätt dålig på det faktiskt. Igår när jag kom hem efter gårdagens föreläsning så var jag helt dödstrött och satt och stirrade ut i ingenstans i ungefär fem minuter innan jag var kapabel till att göra nånting. Och jag stod bara och pratade i ett par timmar! Det skall inte vara så egentligen det är fullkomligt onödigt. För att få mest effekt av avsiktlig träning behöver man feedback. Helst ganska så direkt efter att man har utfört sin övning eller sin träning. Eller till och med under tiden. Det kan betyda att ens klubbkamrat. Sitter och säger åt dig "upp med bröstet!" när ni böjer eller "Ta i nu, du myglade på det här setet". Det kan betyda att klubbkamraten säger åt dig att andas ner mer i magen. Istället för, när man knäböjer, andas såhär. Självklart funkar det att få feedback i form av att man. Har satt upp en kamera och tittar på det i efterhand så att man kan ge sig själv feedback .Det är ju mycket lättare nu med bra mobiler än för bara tio år sedan att lösa sådana saker. Och Alexanderhttps://www.instagram.com/ae.power/?hl=sv som sitter och programmerar på avstånd. Du får väl inte riktigt feedback av honom mellan dina set precis? Men du skickar ett par filmer i veckan som du får feedback på? Det är inte lika bra som om Alexander var på plats. Men det är väldigt mycket bättre än ingenting. Så man får ju ta det på den nivån man kan lösa. Sedan när man håller på med avsiktlig träning så vill man ligga på. En såpass hög teknisk intensitet att det är femtio procents chans att man gör något fel. Det är ungefär där det är man har sett att det är som mest inlärning. Det kan betyda att om vi går  tillbaka till vårt knäböjsexempel och jag har som mål att hålla mig upprätt i bröstryggen. Det är mitt huvudsakliga mål idag. Jag kanske lyckas med det. Men när jag tänker så mycket på min bröstrygg. Så kanske jag tappar mitt knä. Då har jag ändå jobbat på min bröstrygg. Men jag måste tänka lite på mitt knä. Det var rep nummer ett, jag tappar mitt knä. Rep nummer två. Nu fick jag till både knät och bröstrygget "bröstrygget"...Bröstryggen! Rep nummer tre. Jag glömmer att andas! Och går ner i knäböjen och inte har något buktryck men håller knät och bröstryggen i rätt position. Där någonstans är jag på maximal inlärning när det gäller tekniska detaljer. Och uppenbarligen när vi pratar avsiktlig träning så så gäller ju detta resten av livet eller vilken färdighet ni någonsin bryr er om. Så det kan ju vara skolarbete, jobb eller om det är någon annan hobby man är intresserad av. Stå och föreläsa! Så jag vill inte att ni skall tro att detta bara handlar om att lyfta tunga saker och sedan den sista poängen jag har lagt till idag är att avsiktlig träning oftast är ganska obekväm. Det är jobbigt att tänka på alla tekniska detaljer när man lyfter ibland är det ganska skönt att bara gå in och brassa på och mata reps och tömma huvudet på det sättet. Och det är helt okej! Om man behöver ett huvudtömmarpass. Men om vi pratar för att träna för bli riktigt bra. Både tekniskt och starkare. Då är det bra att ha någon form av sånt här mentalt ramverk att tänka på hela tiden.

Missa inga övningar

* obligatorisk

Kommentera gärna:

Missa inga övningar

* obligatorisk

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln