Styrkelyftsrörlighet Tungposition!?

Idag skall vi prata tungposition och hur det påverkar din styrka!
Hej jag heter Carl! Lyftar- Anatomi- och Neurologinörd. Idag skall vi prata om en cool studie som kom ut 2013. Där var det ett gäng deltagare som satt och gjorde ett gäng bensparkar och ett gäng lårcurl och det som skilde de tre testomgångarna man hade för dem var att de hade tre olika tungpositioner.

Tungposition nummer ett. Då lät man tungan ligga längst ner i munnen så avslappnat som det nu går. Position nummer två. Där pressade man tungan mot baksidan av tänderna. Och testomgång tre. Då hade man tungan upprullad längs med gommen och pressad lite upp mot gommen. Vad som hände i den studien var att i genomsnitt så ökade deltagarna sin knäflexionsstyrka, alltså sina lårcurl med ungefär trettio procent i genomsnitt! Detta är ju fruktansvärt spännande data för oss. Varför de inte ökade sin knästräckarstyrka det lämnar vi till en annan dag.

Men det som vi kan ta ifrån den här studien är att vi behöver prova att ha tre olika tungpositioner och se om det hjälper våra lyft. Så det jag skulle vilja att du gör idag. Det är att du tar och ställer dig under en skivstång och gör några knäböj. Nånstans mellan 40 och 60 procent bör vara rätt lagom för att känna eventuell skillnad. Så omgång nummer ett med dina knäböj vill jag att du håller tungan nere avslappnad i munnen. Omgång nummer två pressar du tungan mot baksidan av dina tänder. Och omgång nummer tre pressar du tungan upp mot gommen. Och ser om det är nån skillnad. För det är en sak att ha genomsnittsdata i studier. Det är en annan sak att se om det funkar för dig som individ. Det är därför vi behöver testa och se om det gör nån nytta för dig. Om du upptäcker att det är väldigt, väldigt svårt att få upp tungan i gommen. Och det verkar som det skulle göra skillnad för dig om du fick lite träning på det. Så får du jättegärna kommentera. För då vet jag att det finns intresse för sånt här och då kommer vi att prata mer om det i framtida videor.

Missa inga övningar

* obligatorisk

Kommentera gärna:

Missa inga övningar

* obligatorisk

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln