Styrkelyftsrörlighet Fotlyftarnerven

Idag skall vi förbättra våran fotledsrörlighet genom att jobba med nerven som hjälper oss att lyfta våran fot och våra tår.
Hej jag heter Carl! Lyftar, anatomi och neurologinörd. Idag skall vi jobba med nerven som skickar signaler till musklerna som sitter på framsidan av vårt skenben och ovansidan av våran fot. Dom här musklerna och därmed den här nerven är väldigt intressanta för er som gillar att knäböja djupt eftersom musklerna i fråga är väldigt involverade i fotledsrörligheten som behövs för att komma till maximalt djup. Uppenbarligen är vårt test idag hur dina djupa knäböj funkar. Så du tar och testar en Fem- tio knäböj så du blir fullt uppvärmd och försök ta reda på vilken av dina fötter som känns stelast och sedan när du gjort det så tar du och testar dagens övning på den foten som känns lite stelare. Det vi skall göra idag är en så kallad nervglidning. När vi gör nervglidningar så skall vi hålla oss på en trea på en tiogradig stretchskala. Hänga runt där och röra lite på oss för att försöka få musklerna som sitter kring nerven att lossa lite så att den kan göra sitt jobb. Så jag kommer visa hur vi spänner upp allting maximalt. Men om du har en trea på stretchskalan långt innan dess. Då vill jag att du stannar upp uppspännandet vid din trea och jobbar med din rörlighet där. Sedan försöker du smyga upp anspänningen mer och mer efterhand som du blir rörligare. Detta är något som kan ta ett tag kanske till och med flera månader. Men om du är såpass stel då får du leva med att det tar den tiden om du tycker det är intressant att jobba med din fotledsrörlighet. För dagens övning så behöver vi två saker. Det ena är någon form av balansstöd jag tar min gandalfpinne för detta och det andra är en bänk med sätet upphöjt på och det vi skall göra det är att vi tar våran stela fot. Slänger upp det benet på bänken. Sedan tar vi och knyter våra tår pekar ner och in med våran fot i värsta balettposen sedan stoppar vi in foten i bänken och anledningen till att vi gör det det är för att vi inte skall få kramp i musklerna som sitter under foten eftersom vi behöver jobba och hålla tårna i den positionen så vi använder sätet på bänken till att hålla tårna på plats så blir det mycket lättare att hålla rätt position. Så nu tar jag och vinklar foten in och ner. Böjer på tårna. Stoppar in i bänken. Härifrån vill jag att du har rakt knä.försöker vrida in din höft så mycket som möjligt Inte ditt bäcken utan din höft. Här någonstans har jag absolut ingen stretchkänsla längs med baksidan av låret eller ovansidan av foten. Så jag behöver spänna upp lite mer.Det gör jag genom att börja med att först sträcka på mig. Sedan tar jag och rundar min nacke. Sedan rundar jag min bröstrygg. Därefter rundar jag min ländrygg så jag kommer ner en liten bit. Nu gäller det att hålla allt annat. Längs med benet ganska så stilla. Jag har inte så mycket stretchighet här Kanske en etta på stretchskalan. Så jag behöver göra lite till. Så det jag gör nu är att jag lutar min rygg ifrån och roterar. Min motsatta axel mot sidan jag vill dra lite i. Jag ser säkert jätteintelligent ut ni i kameran. Jag är säkert lite röd i ansiktet för det är ganska jobbigt att hålla den här positionen. Men här har jag min trea på stretchskalan. Så när jag är här. Så tar jag och nickar försiktigt upp och ner med mitt huvud. Jag får mer stretch när jag böjt huvud och jag får mindre stretch när jag har sträckt huvud. Jag känner hur saker och ting rör sig längs med hela mitt ben när jag håller den här positionen och när du gjort det ungefär tio gånger så kan du testa din knäböj och känna efter hur din fotledsrörlighet funkar direkt efter. Får du en förbättring då har vi hittat något som påminner om en vinnarövning för dig. Då behöver du jobba med den här Gärna ett par gånger om dagen men i alla fall innan du göra dina djupa knäböjspass för då kommer du få lite starkare muskler längs med framsidan av ditt skenben och ovansidan av din fot och det är kanonbra om man vill böja djupt. Så känner du någon som har superstela fotleder och behöver uppgradera sin rörlighetsförmåga lite så får du jättegärna skicka den här videon till dem. Och känner du att du själv hade nytta av den här videon så får du jättegärna klicka på alla gilla och delaknappar. Så att vi kan sprida ordet så att fler lyftare kan böja djupt

Missa inga övningar

* obligatorisk

Kommentera gärna:

Missa inga övningar

* obligatorisk

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln