Styrkelyftsrörlighet Lårnerven

Idag skall vi jobba med nerven som skickar signaler till i princip alla våra främre höft och lårmuskler.
Hej jag heter Carl! Lyftar, anatomi och neurologinörd. Idag skall vi jobba med nerven som styr musklerna på framsidan av våran höft framsidan av vårat lår. Den är också ansvarig för känselsignaler från insidan av vårat skenben och lite på undersidan av våran fot. Så ni som har kroniskt stela eller klena höfter och lår ni vill definitivt titta på den här övningen. Har ni också lite smågnälliga leder däromkring så kan det definitivt vara värt att testa den här övningen. Det vi skall göra idag, det är en nervglidning för nerven i fråga och när vi gör nervglidningar då vill vi hålla oss på en trea på en tiogradig stretchskala. Så jag kommer visa hur man spänner upp nerven ganska så mycket och om du hamnar på en trea långt innan dess. Så får du helt enkelt stanna där och arbeta dig upp tills du är lite rörligare däromkring. Så för att göra dagens övning så behöver vi två saker. Det ena är någon form av balanshjälp. Jag tar min favoritgandalfpinne till detta och sedan behöver man en bänk. Eller en stol eller en soffa. Och det vi gör med våran stol eller soffa. Det är att vi slänger upp vårat knä på den. Böjer på knät. Här vill jag att du spänner magen och rumpan lite. Så att du inte hamnar i kalleankaläge med ditt bäcken och din höft. Utan du pressar det lite lite framåt. Detta känns säkert igen som en klassisk höftstretch. Men vi skall göra en liten, liten uppgradering på det hela. Här vill jag att du börjar med att sträcka på dig. Rundar din nacke. Runda din bröstrygg. Rundar din ländrygg. Och det luriga med den här är att när man rundar sin ländrygg så har man en tendens att sitta bakåt i väldigt många fall så det gäller att du håller spännet i rumpan och magen när du går ner i din rundade rygg position. För mig har jag kanske en tvåa på stretchskalan här så jag behöver göra det hela lite värre. Så jag testar att luta ryggen lite ifrån min stretchiga sida och sedan roterar jag runt lite i ländryggen. Här har jag en trea på stretchskalan. När jag är i min trea stretchposition så tar jag och nickar på huvudet. Tio gånger. Har du gjort allting rätt. Så kommer det kännas som om någonting rör sig längs med eventuellt insidan av dina lårmuskler eller att det håller på och killar och stretchar. Längs med insidan av ditt skenben. Eller till och med under din fot. För att veta om du har nytta av den här så vill du definitivt göra någon form av test innan du börjar. Och det kan vara vadsomhelst som involverar dina lårmuskler. Så vi pratar ju våra knäböj, om du har problem med gnällig eller stel höft alternativt knä. Eller om du har ojämn kontakt med dina lårmuskler när du gör dina bensparkar. Så kan det vara värt att jobba med den sidan som du har sämre kontakt eller styrka med. Eller om du har någon form av annan rörelse som känns stel eller obehaglig. Där framför allt framsidan av din höft och ditt knä är involverade i. Så gör testerna först. Sedan så tar du och gör din nervglidning och sedan så tar du och gör ditt test igen och ser om du får en förändring. Känner du att du fick en förbättring av det hela så får du jättegärna klicka på alla gilla och delaknappar. Och känner du någon som har kroniskt tighta höfter eller kroniskt klena höfter. Så får du jättegärna skicka den här filmen till dem så vi kan göra någonting åt det.

Fastnat i dina lyft?
Om du behöver individuell teknik- och rörlighetsträning är det bara att kontakta mig så gör vi något åt det.

Kommentera gärna:

Missa inga övningar

* obligatorisk

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln