Styrkelyftsrörlighet Hitta övre traps

Idag skall vi lära oss att spänna våra traps och förhoppningsvis bli av med lite spänningshuvudvärk.
Hej jag heter Carl! Lyftar, anatomi och neurologinörd. Idag skall vi ta våran övre traps och sätta den i ett väldigt stretchigt läge för att lära oss slappna av i den så mycket som möjligt och sedan sätta den i ett väldigt kort läge för att lära oss hur man tar i med muskeln. Anledningen till att det är intressant är dels för att om vi tar muskeln i ett stretchigt läge och lär oss slappna av i den. Så är det väldigt många som går omkring och är lite halvspända i trapsen hela tiden och i väldigt många fall går de personerna omkring med lite lätt  spänningshuvudvärk större delen av tiden. Så kan man lära sig att slappna av i muskeln så brukar spänningshuvudvärken lätta ett bra snäpp. Den andra anledningen till att det är intressant att göra dagens övning. Det är att om vi lär oss spänna muskeln väldigt mycket så är det större chans att den är med i våra lyft. Till exempel är våran övre traps med väldigt mycket när vi gör våra marklyft och hjälper oss att inte tappa våra axlar och skuldror. Så att vi kan hålla dem på plats när vi markar. Så det vi skall göra idag är först lära oss lite snabbt anatomi hur övre traps ser ut. Så förhoppningsvis dyker det upp en bild där på hur muskeln ser ut. När man tittar på muskeln kan man tänka sig att den har två ändar vi är intresserade av. Den ena är här ute i precis ovanför våran axel. Det är där muskeln "slutar" även om jag tycker att "slutar" är ett felaktigt ord. Det andra stället vi är intresserade av det är precis vid våran skallbas. Om man gräver runt där så finns det liksom en liten tapp strax ovanför våra nackkotor. Om du har svårt att hitta den så dyker det upp en bild där på just den lilla tappen. Så de här två punkterna skall vi vara fokuserade på idag. Så det första vi skall göra, det är att försöka ta de två punkterna och sträcka dem ifrån varandra som möjligt så för att göra det så tar vi och börjar med vårt huvud. jag kommer göra höger sida nu. Framför allt för att inte dra för mycket på micken vi börjar med att luta huvudet iväg från den sidan vi vill jobba med. Sedan tar vi och böjer huvudet fram. Sedan roterar vi ansiktet mot den sidan vi vill jobba med. Om du har hållt kroppen stilla nu så kommer det antagligen börja dra lite i muskeln redan här. Därefter så vill jag att du tar din skuldra tar den fram och sedan drar du den ner. Nu har jag gjort halva huvudrörelsen ungefär för att kunna titta in i kameran så jag kommer förlänga rörelsen lite nu. Här någonstans får jag en väldigt stretchig känsla i min traps och när vi gör en sån här stretchrörelse. Så vill jag att du försöker fokusera på att få de här två punkterna som vi pratade om innan alltså axeln och skallbasen att försöka få dem att gå så långt ifrån varandra som möjligt. Försök att inte tänka så mycket på hur stelt och tight det är i muskeln. För de flesta som tänker på hur tight och stelt det är i muskeln, de tenderar att spänna sig mer så det blir svårt att dra ut muskeln i fråga då. Nästa grej vi skall göra det är att ta de här två punkterna och föra ihop dem. Nu däremot! Är det helt okej att tänka på själva muskeln och att vi skall spänna den en liten varning när vi gör denna. Många som första gången när de gör denna får lite lätt kramp. Du vill inte spänna muskeln hundratio procent omgång nummer ett. Utan börja med att föra ihop de här två punkterna. Bli bekväm med positionen. Slappna av. För ihop punkterna. Slappna av. Sedan kan du börja spänna. Så för att få ihop de här två punkterna. Så börjar du med att sträcka bak huvudet. Luta huvudet mot den sidan du skall jobba med. Rotera iväg ansiktet. Sedan tar du din skuldra lyfter den upp och bak. Sedan drar du ihop de punkterna lite till och sedan slappnar du av. Med lite träning så kommer du kunna alternera mellan de här två punkterna. Eller de här två olika positionerna För att få repetitioner av. Nu spänner jag. Nu slappnar jag av. Nu spänner jag. Nu slappnar jag av. Så att du kan lära dig skillnaden mellan vad som är en spänd traps och en avslappnad traps. Med lite träning så kan du om du är lite halvspänd hela tiden lära dig hur det känns så att du kan göra nånting åt det i vardagen om du är en sådan person som har spänningshuvudvärk. Och är du svag i muskeln i fråga så kan du träna upp din kontakt med den Så att det är större chans att den är med och hjälper till när du gör dina marklyft. Och känner du att du hade nytta av den här  videon så får du jättegärna klicka på alla gilla och delaknappar och så vidare. Eller om du känner någon som går omkring och antingen har halvspända traps lite hela tiden. Eller om du känner någons om är klen. Så får du jättegärna skicka den här filmen till dem så vi kan göra någonting åt det.

Fastnat i dina lyft?
Om du behöver individuell teknik- och rörlighetsträning är det bara att kontakta mig så gör vi något åt det.

Kommentera gärna:

Missa inga övningar

* obligatorisk

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln