Styrkelyftsåterhämtning Boxandning

I dag ska vi prata andning för återhämtning mellan och möjligtvis under ett träningspass.
Hej jag heter Carl! Lyftar, anatomi och neurologinörd. I dag ska vi prata om så kallad boxandning. Anledningen till att det intressant är att väldigt många av oss tenderar att gå omkring och vara bekväma med att andas med en viss andningsfrekvens. Så fort vi hamnar utanför den så blir vi lite lätt panikslagna eller i alla fall tycker det är väldigt väldigt obehagligt om det är någonting styrkelyftare har en tendens att tycka är obehagligt. Så är det att ha andningen ansträngd så vi kommer att försöka göra så kallad boxandning för att smyga oss ut till det här halv obehagliga området och helt enkelt vänja oss försiktigt vid det. Ungefär på samma sätt som man lägger på lite mer vikt på skivstången hela tiden så att man vänjer sig vid högre och högre belastning. Så vad är boxandning för någonting? Jo det är som så att man andas in, håller andan, andas ut och håller andan igen i lika lång tid. Så om man andas in under säg två sekunder, så håller man andan i två sekunder. Andas ut i två sekunder och håller andan i två sekunder igen. Så att man ritar en box med sin andning. De flesta när de gör detta första gången vill definitivt göra det sittandes. En del upplever att de andas alldeles för lite. Det blir väldigt jobbigt och panikvarning på det. En del upplever att de andas alldeles för mycket så det blir nästan hyperventilationsvarning och man blir yr av det. Så vi börjar med och göra detta sittande och öva. Vårt första varv av boxandning gör vi helt enkelt en sekund så kommer jag att göra detta väldigt snabbt. Så jag andades in en sekund, höll andan en sekund, andades ut en sekund Och höll andan en sekund. Och detta kan man göra med fler sekunder så vi kan arbeta oss upp till två sekunder, tre sekunder och kanske till och med upp till tio sekunder. Har man riktigt bra koll på sin andningsförmåga så bör man kunna göra 10 sekunder ganska så många varv utan större ansträngning. I alla fall om man sitter ner. När vi anstränger oss så är det en annan historia. En anledning till att det intressant är som sagt för att vänja oss vid lite andnöd eller andas på nya sätt så att vi kan vara beredda att hantera sådant när vi anstränger oss. Den andra anledningen är att när vi tar kontrollen över våran andning och andas långsamt och djupt så har det väldigt ofta en väldigt, väldigt lugnande effekt på vårt nervsystem. Det är väldigt trevligt att kunna lugna ner sitt nervsystem på kommando när man har svårt att återhämta sig mellan pass. Så om du tar och övar lite på detta och sedan så kör du ditt träningspass och sedan så lägger du kanske 3, 4 minuter på att jobba upp dig till en hög boxandnings siffra. Om det är 5 för dig i början så kanske det är 5. Se om du kan lugna ner dig lite snabbare och påbörja din återhämtning ett par timmar tidigare än vad du har gjort tidigare, med hjälp av detta så att du inte går omkring och är stimmad. Flera timmar efter ditt träningspass. Känner du att du hade nytta av den här videon så får jättegärna klicka på alla gilla och delaknappar och känner någon som har väldigt svårt med återhämtningen mellan passen så får du jättegärna skicka den här filmen till oss så vi kan göra något åt det.

Fastnat i dina lyft?
Om du behöver individuell teknik- och rörlighetsträning är det bara att kontakta mig så gör vi något åt det.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln