Styrkelyftsrörlighet Balansträning

I dag ska vi prata balans, smärta och hållning.
Hej jag heter Carl! Lyftar, anatomi och neurologinörd. I dag ska vi prata om balans och då pratar jag inte om balans som i att stå på ett ben eller gå på en lina eller stå på en random bosuboll eller liknande. Utan vi kommer att prata våra balansorgan som sitter innanför våra öron. De kallas för våra vestibulära organ. De är ganska så viktiga att ha fungerande och får en fingervisning om hur viktiga. Så läste jag nyligen en studie där man gick tillbaka och tittade på dryga hundratalet patienter som hade ont någonstans i kroppen. Gärna kronisk smärta och vad man gjorde var att man gick genom ett ganska rejält testbatteri gällande vestibulära systemet som det kallas och ungefär 67 procent av patienterna hade någon form av nedsättning i vestibulära systemet. Nu vet vi inte om den här nedsättningen var själva problemet eller om det var ett symtom från själva smärtproblematiken. Men det ger oss ändå en idé om att det här kan vara väldigt viktiga grejer. Så vad gör vårt vestilbulära system? Dess jobb är att berätta för oss vad som är rakt, vad som är mitten och det är också väldigt ansvarigt för att hålla oss upprätta så att vi inte ramlar. Speciellt i samband med att våra huvud rör på sig. Varje gång jag vrider på mitt huvud så här så sätter balansorganen igång och säger åt mina hållningsmuskler att sätta igång så att jag inte ramlar så här. Så vi kommer att göra en väldigt väldigt grundläggande rehab träning, kan vi kalla det för. Detta kommer vara en extremt handgranats approach. Detta funkar mycket bättre om man jobbar specifikt med någons individuella svaghet men det funkar inte riktigt på video. Så vi kommer att göra handgranatsaproachen. Vi vill ju veta om de här grejjerna är bra för dig att göra så du kan ta och. Egentligen du kan testa nästan vilket lyft som helst. Men antagligen är det mest relevanta lyftet våran knäböj. För den brukar de flesta vara kapabla till att upptäcka eventuell balans skillnad eller om det är krångligt att komma ner eller för all del om man känner sig yr när man har gjort ett par reps knäböj. Så ta och gör ett par tester av den stilen. Eller så kan du testa någon form av rörlighet. Typ din axelrörlighet och sedan gör du den här övningen. Så det vi ska göra är att vi börjar med att ställa oss ungefär höftbrett med våra fötter pekandes rakt fram, sträcker på oss. Håller lite spänn i magen. Sedan börjar vi helt enkelt med att stänga ögonen och sedan vrida huvudet till höger och vänster, som om vi säger "nej". Det ska gå ganska så snabbt. När vi gör detta så är det väldigt viktigt att hålla ryggen så stilla som möjligt. För det är egentligen det vi tränar på att huvudet rörnär på sig så att balansorganen stimuleras och att ryggen ändå gör sitt jobb eller ryggmusklerna gör sitt jobb. Det är nummer ett varianten Den andra varianten är lite mer positiv. Vi ställer oss precis likadant som innan sträcker på oss, spänner magen lite, stänger ögonen och så nickar vi. Och försöker vara stilla i kroppen. En del som gör den här är i lite sämre form. Så om du upptäcker att du blir yr och mår illa och liksom vill springa härifrån när du gör den här övningen. Börja med att ställa dig lite mer bredbent typ en sumostans eller något liknande. Eller till och med sätt dig på en stol och rör på huvudet lite långsammare, för att sedan arbeta dig upp till stående. Ni som känner er supervassa på det här, ni ställer er med fötterna jättesmalt så att fötterna och benen går ihopa och vrider på huvudet och håller kroppen superstilla. Om du har nytta av denna så vill du göra den här övningen flera gånger om dagen för att få din hjärna att koppla att "Oj, mina balansorgan funkar och balansorganens jobb är att hålla ryggen stilla när jag rör på mig, det ganska bra" Så försök få in den här flera gånger. Och vi pratar ju en tidsinvestering på ungefär 20 sekunder i taget. Jag inser att jag begär extrema läxor av er. Så om du känner att du har nytta av denna filmen eller om du har en kompis som tenderar att vara väldigt yr i samband med träning eller har "lågt blodtryck" när de reser på sig så får du jättegärna skicka den här filmen till dem så att vi kan göra något åt det.

Fastnat i dina lyft?
Om du behöver individuell teknik- och rörlighetsträning är det bara att kontakta mig så gör vi något åt det.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln