Styrkelyftsrörlighet Vad- och Hamstringsnerven

Idag har vi en potentiell fix för klena hamstrings och vader. Hej jag heter Carl! Lyftar, anatomi och neurologinörd. Idag ska vi jobba med tibialisnerven som skickar signaler till framför allt musklerna som går längs med baksidan av ditt ben och undersidan av din fot. Så om du är en sådan som känner dig konstant klen, har dålig kontakt eller har lite gnälligheter längs med baksidan av ditt ben eller undersidan av din fot, så vill du definitivt stanna kvar och titta på den här filmen. Känner du någon som också har den typen av problematik. Skicka den här filmen till dem så att vi kan göra något åt det. Så för att komma åt tibialisnerven så ska vi göra en nervglidning. Och när vi gör våra nervglidningar. Då ska vi hålla oss på en stretchskala som är tre av tio. Vi vill absolut inte gå över trean på den här stretchskalan. Så jag kommer att visa hur du spänner upp nerven maximalt. Eller förlåt. Vävnaderna runt nerven maximalt och om du har en trea långt tidigare, så stannar du och jobbar där ett tag tills saker och ting börjar lossna. Hur vet vi vilken sida vi vill jobba på? Det enklaste sättet att testa sånt här är att antingen så sätter du dig en lårcurl och testar lite lårcurls med en sida i taget och jämför kontakt och styrka. Alternativt så tar du och gör lite vadpressar antingen på ett ben eller ställer dig i en vadpressmaskin och jämför kontakt och styrka. Är det tveksamt på vilken vad som är svårast och svagast att jobba med, så kan du be en kompis kolla på dig när du gör en statisk tåhävning och se vilken sida du kommer upp högst på och vilken sida det är mest muskler som aktiveras. Uppenbarligen vill du jobba med den där minst muskelaktvitet syns på. Så för att komma åt nerven så behöver vi någon form av upphöjnad. Jag tar en bänk här och lite balans hjälp, jag använder mig av min gandalfstav för detta. Och vi börjar med att slänga upp det benet vi vill jobba med på bänken. Har ganska så rakt knä, vrider höften in och sträcker den lite lite över mittlinjen, så gott det går och då gäller det att göra det bara i benet som vi jobbar med så du inte gör någon sådan här vridning. Sedan tar du din fot och drar den upp och ut. Så du tänker att din lilltå går upp mot väggen bakom dig. Efter det så tar du och rundar på nacken.  Rundar på bröstryggen. Rundar på ländryggen. Lutar dig lite i ländryggen och roterar lite från den sidan du vill jobba med. Här någonstans har jag en femma på min stretchskala så jag tar och skippar roterandet så mycket och jag skippar lutandet. Detta är mer lagom för mig att jobba på. När vi väl är i den här positionen, så går det alldeles utmärkt att töja lite på hela paketet så vi tar och nickar upp och ned i lugnt och fint tempo ungefär tio repetitioner. Medans resten av kroppen är kvar i samma läge så att inget annat rör på sig. Har du svårt med balansen så kanske du behöver två balansstavar eller till och med hålla mot en vägg. Vi bryr oss inte om din balans för tillfället. Vi bryr oss om att töja på rätt ställe. När du har gjort dina tio repetitioner så tar du och testar dina vadhävningar eller dina hamstrings igen och se om du får någon träningseffekt på det hela. Får du en förbättring då vill du definitivt jobba med den här nerven ett par gånger tills det har fastnat. Detta är en väldigt bra övning att göra antingen som uppvärmning innan ett pass så att musklerna drar igång eller göra det flera gånger om dagen så att din hjärna fattar att den kan använda de här musklerna som går längs med baksidan av ditt ben. För det är ganska bra att ha fungerande muskler längs med baksidan av ditt ben om du vill till exempel böja på knät när du går någonstans eller sträcka på dina fötter när du skjuter ifrån vid ett helt vanligt gångkliv eller när du gör dina vadhävningar så du inte får babyvader. Ingen vill ha babyvader! Känner du att du har nytta av den här filmen så får du jättegärna klicka på alla gilla och dela knappar. Och som sagt har du någon bekant som har problematik längs med baksidan av benet så får du jättegärna skicka den här filmen till dem så vi kan göra något åt det.

Fastnat i dina lyft?
Om du behöver individuell teknik- och rörlighetsträning är det bara att kontakta mig så gör vi något åt det.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln