Styrkelyftsrörlighet Hitta höftutåtrotatorerna

Idag ska vi hitta höftmuskler som hjälper dig när du sumomarkar och när du böjer. Hej jag heter Carl! Lyftar, anatomi och neurologinörd. Idag ska vi hitta ett gäng muskler som sitter på baksidan av din höft, och deras jobb är att vrida ut din höft vilket är väldigt bra om du vill ha ut dina knän när du knäböjer till exempel. Men framförallt är dom superbra att ha när du gör dina sumomark och vill komma ner djupt och ändå se till att dina underben pekar rakt upp i taket så att du inte kommer fram en massa med dem. Så musklerna ifråga. Dom har sin ena ände här på din höft och andra änden längs med den här kanten. Detta inte är helt korrekt men det är tillräckligt nära sanningen. Vårt mål är att försöka stretcha ut de här maximalt Vi kommer att att vrida in en massa på din höft och sedan så kommer vi och spänna dom maximalt så vi kommer vrida ut en himla massa på din höft och försöka känna spännet i musklerna. Så bara för att du ska veta lite mer exakt var någonstans det är vi letar. Så vill jag att du tar din bäckenkam som går längs med här uppe. Det är den här stora beniga biten som går här och så bara glider du ner med handen ner på ditt lårben tills du hittar en stor knöl. Det är utsidan av ditt lårben. Om du sedan tar dina fingrar och bara glider lite bak, där har du ena änden på musklerna vi är intresserade av. Andra änden är lite svårare att känna, för då ska du in och trycka in innanför din stora sätesmuskel och där finns det ju lite muskler och annat subcutan godhet i vägen för att kunna trycka på det ordentligt. Så det är det är lite svårt att känna på det, men du får gärna leta upp benbiten, glida lite bak på höften och sedan gå bak ytterligare en liten bit och trycker in. Så bör du kunna känna musklerna när du spänner dem. Och har du en superkompis eller partner så får du jättegärna be den hjälpa dig att leta upp dom. Så för att komma åt musklerna så är det bra om du dels har lite balanshjälp och sedan får du jättegärna stå lite upphöjd på något. Så jag står på en 10 kilos viktskiva skiva nu. Det är mest för att inte få golvklaustrofobi och bara göra en massa sådana här grejer med andra höften. För att komma åt stretchen så tar du den sidan du vill jobba med. Vrider den in så mycket som möjligt och då gäller det ju att det bara vrider i den höften vi är intresserade av att jobba med. Så du inte börjar göra en massa i den andra höften. Och sedan för att hitta spännet så tar du och vrider ut så mycket som möjligt. Du kan göra lite vad du vill med ditt knä. Om du vill ha det böjt eller sträckt spelar mindre roll. Det viktiga när du roterar är att du försöker hitta den här benbiten vid ditt lår. Och sedan dra därifrån mot din rumpa helt enkelt. Och inte försöka använda stora sätesmuskeln som sträcker dig mer bakåt än vrider ut. Gå ut till max utåtroterat läge. Det är ganska jobbigt, det är därför jag stakar mig. Hitta spänn i hela muskeln. Sedan vrider du in igen för att få lite stretch. Vrid ut, se om du kan hitta hela muskeln. Spänn ganska hårt och sedan kommer du in igen. Och självklart innan du gör detta så vill du ta och testa din bekvämlighet i botten på ditt sumomarklyft eller om du har en tendens att ramla in med knät i din knäböj. Så ta och gör ett par repetitioner med det, eventuellt filma eller be någon kolla på dig för att se om du har en tendens att antingen gå fram med knäna i botten på sumon. Eller om du ramlar in med knäna när du knäböjer. Så gör den här ett par repetitioner och sedan så testar du igen. Känner du att du har nytta av den här videon så får du jättegärna klicka på alla gilla och dela knappar. Känner någon som har en tendens att ramla in med knäna i början eller har svårt att komma ner i en bekväm bottenposition i sumon. Så får du jättegärna skicka den här filmen till dem så vi kan göra någonting åt det.

Fastnat i dina lyft?
Om du behöver individuell teknik- och rörlighetsträning är det bara att kontakta mig så gör vi något åt det.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln